Hattvika Lodge:

Ekte rorbuer på behagelig vis

Hattvika Lodge er et sted som ånder av salt hav og tradisjonsrikt lofotfiske. Komforten står seg imidlertid i det 21. århundret, og sammen med vennegjengen har man hele Lofoten som lekegrind.

Forfatter: Knut Hansvold/NordNorsk Reiseliv
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Hattvika Lodge

Hattvika Lodge er en privat lokasjon med 16 unike enheter, lokalisert sentralt i fiskeværet Ballstad. Fra Ballstad har det vært drevet fiske i flere 100 år og fiskeværet er Lofotens desidert største operative fiskerihavn.

Vinteren i Lofoten er mild, lofotfjellene snøkledde, fiskeværene travle og nordlyset på sitt mest aktive. Turistene er færre, og folk er i hverdagsmodus. Derfor er det på vinteren du skal ta med vennegjengen til Lofoten.

Rorbukomfort

Hva er ei rorbu? Ei rorbu er en gammel utgave av en brakkerigg, husly for langveisfarende fiskere som skulle delta i den årlige klondykestemningen i Lofoten. Hele båtlag leide ett rom, kokte mølje og bøtte garn om kvelden. Det hele var trekkfullt, uhygienisk og tuberkolosebefengt. Rorbuene i Hattvika har sin rikelige andel i denne fargerike historien, men komforten er på et helt annet nivå. Behagelige senger, bad med gulvvarme, delikate kjøkkenkroker og komfortable salonger; du har det bedre her enn hjemme.

Rorbuestetikk

Smårutete vinduer, grove tømmerstokker og rødmalt bordkledning viser rorbua i all sin enkelhet, mens møbler og lamper er av det enkle, moderne slaget. Slik lever de to tidsaldrene sammen og fremhever hverandre. Ingen fiskere med sydvest i ramme eller barometer med tau rundt henger på veggene. Veggpryden er vinduene ut mot Vestfjorden og Lofotfjellene. Sånn må det bli når grovbygd rorbuarkitektur og rått lofotlandskap får spille hovedrollen.

De forskjellige enhetene er nylig renovert med høy og moderne standard
Hattvika Lodge byr på ekte rorbuidyll

Utsikt fra panoramavindu

Nyt havets matfat på Langbua Spiseri

Rorbusamvær

Det sosiale med å bo i rorbu er imidlertid beholdt: Hit kommer man med storfamilien eller med vennegjengen, kanskje med jobben, for noen dagers hyggelig vinteropphold. Hver rorbu har mange soverom, så man får både samvær og privatliv. Hattvika Lodge har en god restaurant som spesialiserer seg på fisken fra Vestfjorden, fisket noen minutter ute i havet fra Ballstad. Etter en humørfylt dukkert i badestampen på kaia blir stemningen rundt middagsbordet så høy som Lofotveggen.

Rorbuferie

Hattvika ligger rett ved det travle fiskeværet Ballstad, der tilreisende kystfiskere ennå leverer fisk under lofotfisket mellom januar og april. Fiskebåter omgitt av ilske måser, guttunger (åja, jenter også, etter hvert) som skjærer tunger og fiskehjeller som fylles opp, er bakgrunnsmusikken om vinteren. Øyriket Lofoten, så sammensatt og mangslungent det enn er, er forunderlig kompakt. De mange små fiskeværene under spisse tinder rundt Reine, smijernsskarvene til smeden i Sund, vikinghuset på Borg og den navngjetne surfestranda på Unstad er alle korte kjøreturer i vakre lofotlandskaper unna.

Hattvika Lodge: Her bor man praktisk talt på havet

Rorbunordlys

Nordlysovalen, sonen med mest nordlys i verden, ligger i havet rett nord for Lofoten. Her er altså nordlysaktiviteten på topp hele vinteren. Fra Hattvika har man orkesteplass til de grønne strålene, der de kommer inn fra Vestfjorden og stryker over fjelltoppene i nordøst. Er kveldene klare, rigger man seg til med stativ og kamera på kaia i Hattvika. Står snøbygene inn fra sjøen, kan det lønne seg å få Hattvika til å ordne en nordlysguide som kan ta dere med til et annet sted i Lofoten med klarvær. Nordlysguiden forklarer også hvordan man stiller inn knottene og knappene på kameraet for å ta det perfekte bildet. Noen vil nok foretrekke å stå på kaia og beundre showet uten kamera, og vite at de vil huske synet for alltid.

Orkesterplass til den flotteste forestillingen himmelen kan by på

Rorbukajakk

Kajakk om vinteren kan høres risikabelt ut. Farvannene rundt Hattvika med de mange holmene er imidlertid smult, og førlige mennesker i alminnelig form uten kajakkerfaring kan prøve seg for første gang. De mer erfarne våger seg selvsagt ut i åpent vann, og får hele opplevelsen av å padle under de spisse, taggete lofotfjellene og forbi kaier, rorbuer og bosettinger langs innersiden av Lofoten. Ellers kan det meste organiseres; skiturer i bratte lofotfjell, fisketurer på havet under lofotfisket, sightseeingturer, kunstbesøk… ja, alt som er Lofoten.

Lofotens flotte omgivelser og dype fjorder tilbyr perfekte omgivelser for en kajakktur. Se alt Lofoten har å tilby.

Notice: Undefined variable: icon_position in /customers/a/5/0/vakrenordnorge.no/httpd.www/wp-content/plugins/premium-addons-for-elementor/widgets/premium-title.php on line 920
Notice: Undefined variable: icon_position in /customers/a/5/0/vakrenordnorge.no/httpd.www/wp-content/plugins/premium-addons-for-elementor/widgets/premium-title.php on line 943 LES OGSÅ: