10 ultimate steder for midnattssol-bilder

Foto: Frank Andreassen

Bli med inn den nordnorske sommeren der midnattssola er helten i eventyret!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Det var en gang noen mennesker som ville legge sommerferien sin til et sted nord for polarsirkelen. «Har du lyst, har du lov», svarte den nordnorske sommeren som holdt døgnåpent og ønsket alle velkommen. «Men dere må tåle lange netter i glødende midnattssol, heftige opplevelser og muligens kink i nakken og sikkel på haka!», la den til. De reisende stusset. «Kink i nakken og sikkel på haka?» spurte de undrende. Det nordnorske sommereventyret lo så det ristet før det svarte. «Jeg er så vakker og ven å se til, at folk flest blir stående og stirre beundrende på formene mine og glemmer å lukke munnen mens de ser.»

Dette kunne de reisende leve med, så de pakket kofferten og dro nordover. Der tålte de både lange netter i glødende midnattssol, heftige opplevelser, kink i nakken og sikkel på haka. Likevel ville de ha mer, og de ville ha det igjen og igjen. Og heldigvis, før snipp snapp ble snute, skjønte de at Widerøe alltid har en nordvendt rute.

Les også: Er det i år du skal utforske hele Nord-Norge på 14 dager?

Fly til midnattssola med Widerøe

Svaret på hvordan du får med deg mest mulig av det nordnorske eventyret i løpet av noen knappe ferieuker, er altså Widerøe. Med daglige landinger og avganger på hele 24 flyplasser i landsdelen, har du et perfekt utgangspunkt for å skape ditt eget ferieeventyr.

Det er mange som mener at et besøk i Nord-Norge ikke er komplett før de har sett midnattssola fra Nordkapp-klippen helt nord i Norge. Så er det da også først når du står på kanten av klippen at du erkjenner hva begrepet panoramautsikt egentlig betyr.

Med Nordishavet som nærmeste nabo, er dette en mektig opplevelse å se midnattssola henge over horisonten og farge himmelen i appelsinfarger eller rosa striper.

Om du bare skal ta ett feriebilde eller én «selfie» i sommer, så bør du nok ta den på Nordkapp. Men om du skal ta 10, foreslår vi disse ultimate stedene for et midnattsolbilde:

  1. Nordkapp-platået
  2. En lun vik på Kjerringøy
  3. Nupen i Kvæfjord (kåret til Norges mest romantiske plass med fantastisk solutsikt)
  4. Toppen av Suliskongen, det høyeste fjellet nord for Polarsirkelen
  5. Struves meridianbue i Hammerfest
  6. Gimsøya og Eggum på Yttersida av Lofoten,
  7. Fjellheisen i Tromsø eller Narvik
  8. Tungenesset på Senja, med sola mot klippeformasjonen Okshornan
  9. Om bord på Hurtigruten gjennom Raftsundet i Vesterålen
  10. Longyearbyen på Svalbard

Tagg gjerne midnattssolbildet i sommer med #vakrenordnorge, så vi får se hvor akkurat du tok ditt bilde!

Lyst hele natta!

Et godt utgangspunkt for å oppleve midnattssola og det spillende sommerlyset i nord, er å holde seg våken det meste av tiden. Kanskje er det bare i eventyr man klarer det, men dere bør i hvert fall legge til side leggetider og gamle vaner og teste ut noen aktive netter. En god begynnelse kan være å ta turen innom Kjerringøy for å oppleve hvordan sommernatta legger seg fløyelsmykt over det maleriske landskapet her ute i havgapet! Her er også klimaet mildt og vennlig, og de lune vikene mange og gode å hvile i.

Uansett om du reiser med fly, bil, båt, tog, ferge eller sykler i den arktiske landsdelen, så vil du alltid ha det skiftende lyset som en trofast følgesvenn, dag som natt.

Midnattsola skaper en magisk stemning. Foto: Ernst Furuhatt
Midnattsola skaper en magisk stemning. Foto: Ernst Furuhatt
I Lofoten og Vesterålen er det topper nok til alle, på alle nivåer. Du bør prøve deg på minst en av dem! Foto: Kristin Folsland Olsen / nordnorge.com
Dronningruta er fin hele døgnet, men i midnattssol blir det en opplevelse for livet. Foto: Visit Vesterålen

Alt du kan gjøre og se under sola som aldri går ned….

Liker du å være aktiv, kan du legge ut på en speilblank fjord, la kajakken gli lydløst gjennom grønt vann og glemme tid og sted. Du kan seile eller du kan spille golf både på dagen og midt på natta. Du kan jakte på en sprellende ørret en grytidlig morgen mens natteduggen ennå ligger i gresset. Du kan gå deg varm på tur opp mot regnbuen som henger på tindetoppene og venter på at sola bryter gjennom. Og du kan slumre deg gjennom natta ute i et idyllisk fiskevær ute i havgapet.

Les også: Kajakk rundt vega verdensarv

Du kan nyte synet av ville markblomster mens du vandrer langs evige isbreer på Svalbard, i Lyngsalpene eller på Svartisen. Eller du kan dra ut til den forrevne yttersida av Lofoten der bølgene vasker mot kritthvite strender og bratte fjell. Her kan du surfe under midnattssola eller du kan bare sitte stille i sanden og se på de som boltrer seg i bølgene, nyte roen og ta imot livet og lyset med takk.

Få ting kan måle seg med en kajakktur på speilblank hav. Foto: Marit Løvhaug / Helgeland Kajakk
Få ting kan måle seg med en kajakktur på speilblank hav. Foto: Marit Løvhaug / Helgeland Kajakk

Snøkledt midnattssol

Lengst i nord, på eventyrlige Svalbard, dukker midnattssola opp i slutten av april. Det er en uvirkelig opplevelse å se sola ved midnatt mens landskapet rundt deg fortsatt er kledt i snøhvit vinterskrud.

Men selv midt på sommeren er kontrastene store i Nord-Norge, og du kan vandre langs tindrende breer både på Svalbard, i Lyngsalpene og på Svartisen.

Lyset i Lofoten har alltid fascinert kunstnerne og det er det lett å forstå når du besøker steder som Svolvær, Henningsvær, Nusfjord og Reine. Og på yttersida av Lofoten vasker bølgene mot kritthvite strender. Her kan du surfe døgnet rundt eller bare nyte roen  nå dønningene stille hvisker god natt.

Vil du lese mer om midnattssola som naturfenomen og sjekke når den er synlig hvor, kan du lese mer om det på nordnorge.com/midnattsola

En sommerferie i Nord-Norge er og blir et eventyr. Gå inn i eventyret, så glemmer du det aldri!