6 fottur-favoritter i Nord-Norge

I Lofoten er magiske topper aldri langt unna. Her fra Fløya.

Foto: CH-Visitnorway.com

Er du lei av å sitte stille og lengter etter å bevege deg ute i frisk luft? Fottur er sunt og du opplever mer når du går.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Det er en rimelig ferieform og den gir deg tid til å tenke og roe ned tempoet. I Nord-Norge kan du gå hele natta om du vil, for her er lyset konstant og deilig livgivende. Hvor langt du går eller hvor mange topper du bestiger, er ikke så viktig. Det handler om å gå i sin egen takt, ta seg tid til å møte trivelige mennesker underveis og ikke minst bare nyte naturen og livet. Nord-Norge og Svalbard er pepret med spektakulære vandreruter som byr på både blendende utsikt og fred og ro. Her er noen favoritter du kan nyte til fulle, de fleste helt uten blodsmak i munnen:

Dronningruta i Vesterålen går gjennom praktfullt og mennesketomt landskap ytterst ute mot Atlanterhavet mellom to av kystens mest maleriske fiskevær. Foto: Ørnulf Berthinussen/www.visitvesteralen.com
Foto: Kristin Folsland Olsen
Fotturer i Lofoten er virkelig å anbefale. Foto: Kristin Folsland Olsen
 1. Dronningruta i Vesterålen går gjennom
  praktfullt og mennesketomt landskap ytterst ute mot Atlanterhavet mellom Nyksund og Stø, to av kystens mest maleriske fiskevær. Den har navn etter Dronning Sonja, som gikk her første gang i 1994 og som ble svært begeistret. Ruta er opprinnelig en gammel ferdselsvei som tidligere ble benyttet av blant annet jordmora på Stø på når hun skulle besøke fødende i Nyksund. I dag er stien en godt merket vandrerute helt ute i havgapet.  Det er egentlig snakk om to ulike stier, en høy rute på 10 kilometer med til sammen 900 meters høydeforskjell, og en 5 kilometers rute som stort sett følger kysten. Til sammen danner de en variert og meget vakker rundtur som passer for de aller fleste.Å gå over lange, hvite, myke sandstrender mens lukten fra salte bølger og duvende blomsterenger kiler i nesen, er en drøm for mange. I Lofoten kan du leve ut den drømmen. Her ligger de hvite strendene praktisk talt på rekke og rad.Noen av de lengste og mest kjente er Rørvikstranda ved Henningsvær, Hauklandstranda og Utakleiv ved Leknes, Kvalvika på nordøstsida av Moskenesøya, den halvmåneformede Rambergstranda ved Jusnesvika og Kallestranda som ligger rett under Vågakallen.

  Ta gjerne rutebåten fra Reine til Kjerkfjorden og gå en lett og fin fottur over skaret og ned dalen til Horseid, en nydelig fjell-til-fjell-strand. Her finner du også store områder med gress og lyng som er ypperlige for telting, gammelt slåtteland og kulturminner.

  Stranda strekker seg inn i en ny dal, og her kan du fortsette turen over morenene mot nord om du vil. Å vandre på yttersida i Lofoten er en særegen opplevelse som egner seg for de aller fleste, også familier.

 1. Rallarveien utenfor Narvik er kanskje den letteste turruta du kan velge, for den går kun i slak nedoverbakke og følger sporene etter byggingen av Ofotbanen rundt år 1900. Ta den hyggelige togturen fra Narvik og opp på fjellet der dere hopper av på den gamle stasjonen Katterat. Herfra går dere rundt 7 kilometer nedover gjennom en praktfull canyon og ender opp i det flotte strandområdet der den gamle rallarbyen Rombaksbotn en gang lå. Underveis passerer dere både frie fossefall, svaberg med kulper, bratte bergsider og kulturminner som forteller fantastiske historier. Her, innerst i fjordarmen, blir dere hentet av en RiB-båt og brakt trygt tilbake til byen. Faste avganger om sommeren. Les også: Reis med de lokale i Nordland Nordland – opplev verdens vakreste kyst Bo i ett av Nordlands idylliske fiskevær
Rallarveien utenfor Narvik. Foto: Knut Hansvold/NordNorsk Reiseliv
 1. Gorzajuvet i Kåfjord ligger i nord-Troms og er en uoppdaget skatt for mange. Kåfjorddalen er et av Norges aller tørreste steder, så her er det stabile, gode forhold for vandring. Området har et godt nettverk av stier og småveier som tar deg ut i et landskap som også byr på interessante kulturminner.

  To nettverk av stier for vandring og terrengsykling er nå blitt bundet sammen av en slank, elegant aluminiumsbru som strekker seg over et av Nord-Europas dypeste juv. Både utrente og erfarne vandrere kan med dermed glede seg over dette området nå. På sørsiden av juvet, like ved brua, styrter Gorzi-fossen i et 140 meters fritt fall ned i dypet.

 1. Vandretur til Finnkirka på Nordkynhalvøya. Man skulle tro det var en ekstremopplevelse å vandre på Europas nordligste fastland, men Finnmarkslandskapet er stort sett veldosert og småkupert, lyngdekket er behagelig å gå på, stimerkingen er utsøkt og den konstante brisen holder myggen unna. Dette er altså en tur for de fleste. Fra kystbygda Kjøllefjord går man over fjærende lyng i slake hellinger og har hele tiden utsikt over vide vidder og åpent hav med Nordkapp i det fjerne. Endepunktet på ruta er et sted der vi ser ned på den spektakulære og mytiske klippen Finnkirka. Man kan godt forstå at samene brukte Finnkirka som offersted i førkristen tid, dette er et sted for å la tankene fly. Det er farlig å klatre ned på stranda herfra, men utsikten til de bratte klippene og Nordishavet danner en grand finale på en flott fottur. Turen tar 2-3 timer.
Til fots til Finnkirka. Foto: Knut Hansvold/NordNorsk Reiseliv
 1. Nordlandsruta. Har du en liten uke til rådighet, anbefaler vi deg å prøve denne turen som er forholdsvis enkel, men som tar 5-6 dager å gå. Nordlandsruta er en sammenhengende turrute gjennom hele Nordland fylke, totalt 570 km. Du kan velge flere varianter av ruta, og du kan naturligvis også gå bare en liten del av den. I dette turforslaget starter du fra Umbukta fjellstue ved E12 i Rana og går innover til Tverelvnes i Garsmark i Hattfjelldal. På turen vil du oppleve nordnorsk fjellnatur på sitt beste med høyder fra 400 moh til den høyeste toppen i landsdelen, Oksskolten med sine 1.916 moh. Underveis bor du på fjellgårder med full bevertning eller i hytter med selvhushold.
 1. Vandring i Steigens rike kulturlandskap. Dette er turen for deg som vil gå i variert terreng og samtidig oppleve både kulturminner og dagens bosetting. På Engeløya i Steigen ligger fortidsminnene tett. Her finner du Nord-Norges største gravhaug, et merkelig militæranlegg fra jernalderen, en staselig steinkirke, en høyreist bauta, men også kjærlighetsdramaer fra vikingetiden, blomstrende enger, varmekjære løvtrær, prydhager og velstelte gårder. Engeløya i Steigen åpner seg mot Golfstrømmen og ligger samtidig beskyttet av mektige fjell. Det gir stedet et vennlig klima og et frodig landskap som i tillegg har praktfull utsikt til den majestetiske Lofotveggen.

  Les mer:
  http://www.nordnorge.com/no/vandring

Foto: Per Magne Nikolaisen. Leines og Steigen generelt ,er en perle i nordnorge. Her finner man høye fjell,endeløse strender (Brennviksanden,Bøsanden) For de som er glad i friluft kan Steigen friste med kajakkpadling,fisking,guidet fjellvandring,nydelig mat på nybrygga i Helnessund. Det beste med hele Steigen er vel at det er så mange forskjellige turområder og øygrupper, at man får aldri følelsen av å "gå i kø" uansett hvor man er. Helnessund ligger forøvrig bare en times hurtigbåttur fra Bodø.
Foto: Per Magne Nikolaisen. Leines og Steigen generelt ,er en perle i nordnorge. Her finner man høye fjell,endeløse strender (Brennviksanden,Bøsanden) For de som er glad i friluft kan Steigen friste med kajakkpadling,fisking,guidet fjellvandring,nydelig mat på nybrygga i Helnessund. Det beste med hele Steigen er vel at det er så mange forskjellige turområder og øygrupper, at man får aldri følelsen av å "gå i kø" uansett hvor man er. Helnessund ligger forøvrig bare en times hurtigbåttur fra Bodø.