Alta Museum: Spor i berg

Bjørn på havets bunn, mennesker i underverdenen som setter spor i berget, malte figurer  på steile bergvegger . Hvilket verdensbilde hadde menneskene som laget bergkunsten i Alta? Det gir utstillingen Spor i berg på Alta museum oss noen svar på.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Det finnes over 3000 helleristninger ved Alta Museum. Klikk her for å se mer.

Velkommen til Nordlysbyen Alta!

Lyset er dempet. Du følger bjørnespor, slik steinalderjegerne gjorde det når bjørnen var på vei ut av hiet. Du kommer til en brønn, og nede i brønnen ser du bjørnen vandre på havets bunn.

Kan bjørner vandre på havet bunn? Det trodde kanskje menneskene i steinalderen, for bjørnen avbildes på vei opp til måne og sol, på vei inn i bergets dyp og på vei ut i vannet.

En båt full av mennesker med et fiskesnøre ned til ei stor kveite, og like ved en bjørn.

Fly til helleristningene i Alta med Widerøe!

Gjennom berget

En menneskefigur er malt i en nisje i berget. Er det en sjaman på vei gjennom berget til en verden bakenfor? Geometriske figurer fremstår som uforklarlige for oss.

Fem par fotspor i naturlig størrelse går målbevisst oppover berget og tramper på de andre figurene.

Kan det være noen som går i en omvendt verden under bergoverflata? Kanskje fantes det tre verdener, vår verden, oververdenen og underverdenen.

Nysgjerrig på mer? Les mer og se video om helleristningene i Alta her!

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Denne helleristningen av en jente med skjørt og musefletter er omtrent 4000-5000 år gammel. Denne er en del av utstillingen Sport i berg. Foto: Alta Museum

Hvorfor helleristninger?

Hva vil framtidas arkeologer tenke når de graver fram et tagget busskur eller studerer Sofie Elises instagramkonto? Det er fortsatt en del vi ikke vet om helleristningene og hvorfor de ble laget, men vi kan sammenligne med andre urfolk  rundt om i verden og våre egne skildringer av gammel samisk religion.

Til sammen gir det arkeologeneinformasjon til å gjøre spennende tolkninger , og utstillingen tar opp mange av disse teoriene.

Bergkunst, hellemaling

Seks steinblokker, derav flere som aldri har vært utstilt i Finnmark før, viser oss ekte bergkunst.

Hella fra Nyelv i Nesseby har dekket en grav og er full av malte figurer som vendte ned mot den døde. Her er det snakk om malte figurer, ikke hogde. Malingen var laget av jordmineralet oker, som er jernholdig og blir rødt. Blandet med dyrefett og brent blir det en holdbar maling.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Utstillingen "Spor i berg" på Alta museum gir mulighet for å lære mer om de spennende helleristningene som ligger utenfor. Foto: Alta Musuem

Avslørt av lyset

I årevis hadde Isak Balandin gått den samme stien mellom naustet i fjæra og huset oppe i bakken. En kveld fikk han plutselig øye på noen linjer som skilte seg ut fra de naturlige furene i berget.

Var det omrisset av et reinsdyr? Slik ble vi kjent med helleristningene i Alta, som nå er på UNESCOs verdensarvliste, 6000 ristninger spredt rundt hele Altafjorden, de eldste er over 7000 år gamle.

Se hva som skjer på Alta Museum her

Bergkunstbyen Alta

Alta som by er vokst fram de siste tiårene, men bergkunsten viser at Alta er et gammelt møtested.

I steinalderen må det ha ligget praktisk til mellom kyst og innland, og strategisk til under reintrekkene vår og høst.

I dag er bergkunsten noe byen identifiserer seg med, og helleristninger finnes både i flisene på Nordlysbadet, på helsesenteret og på skolebussen.

Spor i berg

Utstillingen finnes på Alta museum, og gir mulighet for å lære mer om de spennende helleristningene som ligger utenfor.

Bergkunsten i Alta er så unik at den på den høythengende listen over UNESCOs kultur og naturskatter.

La utstillingen «Spor i berg» ta deg med tilbake til steinalderen.

Ulvehyl i Polar Park

Slik som våre forfedre kan vi oppleve at når skumringa senker seg over høstsvart skog, lyder ulvehylene over et landskap av skog og fjell. Men da må du dra til Salangsdalen og besøke Polar Park.

Les mer »