Anker Brygge ligger midt i havna i Svolvær og midt i lofotopplevelsen

Foto: Steven Henriksen

De ville fjellene, de fargerike fiskeværene, nordlyset, delikatessene fra havet, fotturene og fisketurene i Lofoten venter i langhelgene nå om vinteren. Sørg for å bo behagelig, spis godt og ha god tid til å se og gjøre Lofoten.

Tekst: Knut Hansvold, NordNorsk Reiseliv

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Når vinteren kommer, du har venner å ta vare på og avspaseringsdager til gode, skal du ta dem med til Lofoten for en langhelg. Vi kan love en vennetur med god mat, behagelig overnatting, mange fine ting å se og noen turer dere alltid vil snakke om. 

Innta førsteparketten midt i havna i Svolvær

Av og til er det vakrere i virkeligheten enn på bildene. Bor du i ei rorbu på Anker Brygge ute på Lamholmen, bor du midt i havna i Svolvær.

Oppe i fjellsida troner Svolværgeita, midt imot ligger Svolvær by med den hvite kirken som også var ment som seilingsmerke og bak ligger den svarte, bratte, forrevne fjellrekka.

Noen deiser ned i en stol foran vinduet og blir sittende der. Rorbuene har bad med gulvvarme, kjøkken og stue, og det står kaffekopper og vinglass i kjøkkenskapene. Da er det bare å sette seg foran vinduet og se ut, tenne telysene når mørket faller på og ha den gode samtalen.

Foto: Anker Brygge
Anker Brygge tilbyr 27 eksklusive selvhusholdte naust og suiter. Foto: Anker Brygge
Foto: Anker Brygge
Hos Anker Brygge får du en skikkelig autentisk kystopplevelse. Foto: Anker Brygge
Foto: Anker Brygge
Dekor og møbler passer veldig godt i lokalene som lofotsnekkere bygget for mer enn hundre år siden. Foto: Anker Brygge

Se alt du kan oppleve i Lofoten

Besøk Lofoten.info

«Kjøkkenet» er lunt og koselig

«Kjøkkenet» er restauranten på Anker Brygge. Lokalet er 140 år gammelt og har en stor steinpeis midt i rommet som holder høstkvelden lun.

En rokk, blå slagbenker, hvite pinnestoler og tallerkenhyller; det er slik det var på landet før minimalismen røska ut all kos her i verden. I brygga har det vært sløyd og saltet fisk, og dagens jobb som restaurant må føles som en forfremmelse for et trofast bygg på påler.

Hanna Winsnes ville nikket bifallende

På Kjøkkenet serveres god gammeldags kost, men ikke det enkle og hverdagslige. Tenk mer i retning av maten som ble servert for en væreier og hans familie.

Råvarene kom selvsagt fra Lofoten, fra den fiskerike Vestfjorden og fra de grønne fjellsidene. Tilberedningen var imidlertid inspirert av Lofotens vide handelsforbindelser til Mellom-Europa og helt ned til Italia. Da brukes det krydder i spennende kombinasjoner, og det mangler ikke på de fløteskvettene Hanna Winsnes ville insistert på.

Til sammen blir det både godt og gammeldags og moderne, nyskapende. Etterpå må man absolutt skubbe seg plass inne på tettpakkede Bryggebaren, selve møtestedet for glade svolværinger i helgene. Blir du ikke kjent med noen her, blir du aldri kjent med noen.

Restaurant "Kjøkkenet" på Anker Brygge. Foto: Oddrun Glad
Restaurant "Kjøkkenet" på Anker Brygge. Foto: Oddrun Glad
På "kjøkkenet" serveres nordnorsk tradisjonsrik mat basert på lokale og kortreiste råvarer.
På "kjøkkenet" serveres nordnorsk tradisjonsrik mat basert på lokale og kortreiste råvarer.

Svolvær er en kompaktmetropol

Det bor bare rundt 5000 mennesker i Svolvær. Likevel har byen mange av tilbudene vi forbinder med langt større steder. Det finnes flere gode restauranter for variasjonens skyld, og utelivet spenner fra hipstersteder til det hjertelig brune. Lofotpilsen fra øyrikets eget mikrobryggeri er vår anbefaling. 

Lofotlandskapet har inspirert mange kunstnere, og det finnes et stort antall gallerier. I Lofoten krigsminnemuseum stilles Eva Brauns visittkortholder og malerier av Adolf Hitler ut, og dere får blant annet høre om Lofotraidet i 1941. 

Det aller beste er imidlertid å gå rundt med kamera og ta bilder av husene, havna og fjellene, motivene er nemlig uendelige.

Er du heldig, danser nordlyset over tindene

www.vakrenordnorge.no var i Lofoten en kveld det skjedde; bølger av grønt skylte plutselig over tindene fra nordvest. Striper av rosa og lilla blafret og bølget, og et lite øyeblikk var det en stor, hvit flekk midt i fargepaletten fra åttitallet, mens Svolværgeita avtegnet seg i svart silhuett mot det grønne. 

Lofoten ligger svært nært nordlysovalen, og har masse flott nordlys når været klaffer. Med leiebil kan det jaktes rundt i lofotarkipelet på jakt etter klar himmel og grønne stråler.

Den gode julestemningen får du på Anker Brygge. Foto: Oddrun Glad
Anker Brygge er perfekt til julebordsesongen. Foto: Andrius Kalvaitis
Det er alltid god stemning ved baren på Anker Brygge. Foto: Andrius Kalvaitis
Lun og god atmosfære. Foto: Andrius Kalvaitis

Dra på oppdagelsesferd i Lofoten

Fiskeværene langs sørsida av Austvågøya kan faktisk utforskes med buss, men en vennegjeng er jo mer fleksibel med leiebil. Lofotens gamle hovedstad Kabelvåg med Lofotkatedralen, Lofoten Museum, Galleri Espolin og Lofotakvariet ligger bare 10-20 steinkast vestover.

Lofottorskens fødested Henningsvær, som ligger på holmer ute i Vestfjorden, er også ganske nært. Galleri Lofotens hus har malerier fra da kunstnerne oppdaget Lofoten på 1800-tallet, mens Kaviarfabrikken har spennende utstillinger av det siste nye. Glass og keramikk, støpte lys, stikkede luer… det er mye artig å få kjøpt her også, men mest tid bør man bruke bare på å vandre rundt den maleriske havna og under fiskehjellene. Kjører du over brua til Vestvågøy, venter altfor mange artige ting til at vi kan liste dem opp her.

Dra på jakt etter Nordlyset i Lofoten. Foto: Vidaer Molekken
Møt glassblåsere på Engelskmannsbrygga i Henningsvær. Foto: Terje Rakke / Nordic Life
Å dra på fisketur er nesten et innvielsesrituale i Lofoten. Foto: Marius Kallevik
Å dra på fisketur er nesten et innvielsesrituale i Lofoten. Foto: Marius Kallevik
Litt sjøsprøyt må man regne med. Marius Kallevik

Lofoten må ses fra sjøen og fra lufta

Man må jo ut på sjøen i Lofoten. De tøffe, og man trenger ikke være så veldig tøff, drar selvsagt på padletur.

Å dra på fisketur er nesten et innvielsesrituale i Lofoten. Natursafarier går innover til de spisse tindene i Trollfjorden og Raftsundet, og her stuper havørna ned for å ta fisken som slenges ut. 

Fjellturene i Lofoten er av det korte, bratte slaget, det som får deg til å puste tungt. Men med litt innsats kommer du raskt opp i høyden og belønnes med den vidstrakte utsikta, den som går helt ut til Mosken og Værøy der ute, og til Steigartindene inne på fastlandet. Det finnes en topp for enhver formkurve rett ved Svolvær.

Les også: Nordlyset – Tromsø Museum gir deg forklaringen