Arctic Expedition

På tokt i bortgjemte fjorder under nordlyset

Foto: David Gonzalez

Det tørreste og mest solrike klimaet, de bratteste og mest majestetiske fjellene, store nordlyssjanser og til og med store hvalsjanser; seil med Arctic Expeditions til Nord-Troms og Finnmark.

Forfatter: Knut Hansvold/NordNorsk Reiseliv

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Det finnes ingen bedre måte å oppdage de hvite vinterlandskapene rundt fjordene i Lyngen og Nord-Troms enn å bli med på ekspedisjonscruise.

Mektige fjell i hvitt

Lyngsalpene stiger 1833 meter opp fra fjordene, en fjellfestning av en halvøy som strekker seg fra innlandet til Lyngstua. Spisse tinder, dype daler, isbreer, alt under et dekke av snø. Lenger ut reiser de fjellrike øyene, slik som Vanna, Arnøya og Kågen, seg av havet. 

Aller ytterst ligger Nord-Fugløya med sine 700 meter høye, bratte fjellsider. Mot nordøst ligger den enorme Øksfjordjøkelen, som en kuppel over tinder og trange fjordarmer.  

Vil du på ekspedisjon? Se hva du kan oppleve med Artic Expedition

Mennesker og landskap

Mot alle odds ligger det imidlertid bosettinger her, slik som det vakre strandstedet Lyngseidet med sin 1700-tallskirke og vidgjetne 9 meter høye plastjulenisse. 

Handelsstedet på Havnnes er et vakkert anlegg med hus fra 17- og 1800-tallet, malt i hvitt mot fjorden og rødt mot skogen. Krigshistorien i området er dramatisk, og på Spåkenes ligger restene etter et stort fort fra 2. verdenskrig.

Nordlys mot spisse tinder

Lyngsalpene danner et værskille, og noen steder langs fjordene har et ørkenaktig klima med mye klarvær. Her inne er sjansen for å se nordlyset større enn noe sted i nordlysbeltet. 

Fotografer, nybegynnere som proffer, vil glede seg over nordlysspillet mot spisse tinder, eller lavt på den nordvestlige horisonten over åpent hav mellom fjelløyene. Nordlyset kan aldri garanteres, men en reise i fjordene i Nord-Troms betyr å maksimere sjansene. 

Når Aurora danser over tindene, vil du vite at det var verdt strevet og ventingen.

Se hvilke turer du kan dra på med Arctic Expedition

Med ekspedisjonsskipet MS Quest kan du dra på tokt i fjordene utenfor Tromsø.

Er det i år du skal oppleve hval på nært hold?

Tidlig i sesongen er det store mengder sild i området, og sjansen er ekstra stor for å se flokker av spekkhoggere kretse rundt sildestimene. 

Er man ekstra heldig, ser man også knølhvalene der de hopper opp for å glefse i seg mest mulig sild. Seinere på sesongen går silda sørover og ut i havet.

Det unike lyset

Skipet seiler fra januar til april. I januar er dagene korte, men har et intenst lys. Allerede rundt midten av januar skinner sola på fjelltoppene. 

Fra februar av får sola skikkelig tak, været er ofte bra og lyset er sterkt fra alt det hvite. Fra mars blir temperaturene gradvis mildere, og i april sitter man ofte ute på dekk akkurat når det er på det varmeste.

Slik er ekspedisjonsskipet – MS Quest

Ekspedisjonsskipet MS Quest er 49 meter langt, og kan dermed gå dit de større fartøyene ikke kan gå. Det er bare 26 komfortable lugarer om bord, så dette er så langt fra danskebåten du kommer. 

Selvsagt er det full forpleining om bord, og atmosfæren er hyggelig avslappet. 

Her ser du hva Artic Expedition kan tilby!