Drømmeferien i Nord-Norge

Foto: Frank Andreassen

Legger du sommerferien til Nord-Norge, kan du velge og vrake i eksepsjonelle opplevelser.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Med 24 flyplasser i Nord-Norge, er Widerøe et perfekt utgangspunkt for en sommerferie du aldri vil glemme. Her kan du også dra stor nytte av flyselskapets rundreisebillett og tilbudet om Fly and bike, hvor du bestiller sykkel på linje med leiebil.

Og det mangler ikke på gode ferietips når du skal starte planleggingen av årets ferie i Nordland, Troms og Finnmark.

Den ville naturen

Få steder kommer du så tett på naturen som i Nord-Norge. Her kan du dra ut på hvalsafari fra blant annet Vesterålen og være bare noen meter unna et av verdens største pattedyr. I Lofoten kan dra ut med RIB og oppleve malstrømmer, studere havørna som jakter på fisk og skarven som tørker vingene på skjæret i midnattssolas varme stråler. En rekke steder i Nord-Norge finnes det fuglefjell hvor det syder av aktivitet. Gjesværstappan utenfor Nordkapp er et område hvor du finner millioner av fugler som hekker, dykker og flyr.

Svalbard  er Norges siste stopp før Nordpolen og kan by på en helt spesiell natur. Et sommerbesøk til denne arktiske utposten gir deg anledning til alt fra turer med hunder og scooter, via fossilplukking og  ATV-safari, til middag i villmarken og sightseeing.

Dra på havørnsafari i Lofoten. Foto: Tommy Simonsen
Dra på havørnsafari i Lofoten. Foto: Tommy Simonsen
Noen ganger er det å padle i Lofoten så vakkert at det ikke kan beskrives med ord. Foto: Tomasz-Furmanek
Noen ganger er det å padle i Lofoten så vakkert at det ikke kan beskrives med ord. Foto: Tomasz-Furmanek

Lofothovedstaden

Svolvær har bare 5-6000 innbyggere, men er forbausende livlig og mangesidig. Her finnes flere gode restauranter med denne gode nordnorske kombinasjonen av lokale råvarer og internasjonale impulser. Dagens fangst på Paleo Arctic på Thon Hotel Lofoten er garantert nytrukken fisk fra Vestfjorden, mens tilberedningen er ny og kreativ. Et par hyggelige barer er det også, samt legendariske Styrhuset Pub. Kunstgalleriene og street art’en er inspirert av Lofotens ville natur. Noe av det artigste er imidlertid å slentre langs kaiene, gå over Svinøybrua og se mot Svolværgeita og utforske fiskehjellene som omgår byen.

Lofoten for eventyrlystne

Det er havet det handler om i Lofoten; her finner nemlig verdens største torskefiskeri sted om vinteren. En tur ut på Lofothavet for å trekket skrei hører derfor med. Hele gjengen kan også dra ut på ørnesafari i RiB-båt og se havørnene stupe ned i havet på jakt etter fisk mot en bakgrunn av spisse lofottinder, forrevne klipper og sandstrender. Kajakkpadling med kyndig instruktør er en helårsaktivitet. Smult farvann mellom øyer og holmer ved Svolvær innbyr til spennende, variert og trygg padling.

Hva med å dra på en spennende hvalsafari i Vesterålen? Foto: Marten Bril

Mat for konger

Kongekrabben er en delikatesse og du kan bli med ut på safari for å fange gourmetmaten.  Jakten på torsk, sei, steinbit, laks og ørret er også noe du bare må oppleve for å forstå sitringen når det napper i snøret.

Les også: Unike matopplevelser i Nord-Norge

Brennhet historie

På Verdensarvsenteret for bergkunst ved Alta Museum finnes over 3.000 helleristninger, de eldste over 7.000 år gamle.  Perfekt for en fascinerende dagstur, gjerne kombinert med et besøk på Alta Museum.  Sammen med Vega Verdensarv  står Alta Museum på den eksklusive UNESCO-listen over verdens kultur- og naturarv.

På den samme listen finner vi Struves merdianbue i Hammerfest. Den kom inn i 2005 som det første teknisk-vitenskapelige kulturobjektet. Meridianbuen representerer et gigantisk oppmålingsarbeid som gjennomført i perioden 1816-1855 for å finne ut – en gang for alle – jordklodens form og størrelse. Bli med på busstur rundt Hammerfest og få den facinerende historien fortalt.

Norsk Luftfartsmuseum i Bodø tar deg med på en reise i tid og rom innen sivil og militær luftfartshistorie og her kan du også få oppleve et ekte U2 spionfly på nært hold. Vikingmuseet Lofotr i Lofoten tar deg med tilbake til den tiden norske vikinger styrte den vestlige verden.

Les også: Lofoten, en levende vikingverden for store og små

Den vakre kysten

Kysten i Nord-Norge innbyr til bading, dykking, kajakkpadling, øyhopping med sykkel ved hjelp av ferge og hurtigbåter og rolige dager langs de mange kritthvite strendene og vikene som ligger spredt utover i landsdelen. De mange kystbyene bare venter på et besøk, det samme gjør den internasjonalt anerkjente Kystriksveien.

Les også: Kystriksveien: en opplevelse for livet

National Geographic omtaler strekningen mellom Steinkjer og Bodø som en av «101 World’s most Scenic Routes».  Og underveis kan du få med deg flotte festivaler, mange av dem bruker naturen som scene, slik Nordland Musikkfestuke er flinke til.  Ta en avstikker til Kjerringøy og et spennende glimt inn i fortiden.

Foto: Terje Rakke/ Nordic Life/ Visit Helgeland

Trolske stemninger med midnattsola

Midnattssola og lyset er Nord-Norges sommerlige signatur og gjør at det nesten er umulig å legge seg av frykt for å gå glipp av nok en vakker scene. Midnattssola skaper trolske stemninger og fargelegger en hel landsdel slik at hvert et nes, hver en holme, hver en liten småby blir omdannet til små kunstverk når midnattstimen nærmer seg.

En helt spesiell opplevelse får du hvis du tar turen til Nordkapp-platået og bivåner midnattssola der. Sprengt inn i fjellklipper finner du Nordkapphallen, her ligger også Thaimuseum og Johannes-kapellet med sin unike arkitektur.

Les også: 10 ultimate steder for midnattssol-bilder