Et grensetilfelle: Ta med gjengen til Kirkenes

Foto: Fotoknoff

Av og til må man tøye grensene litt. Sollia Lodge ligger bare 400 meter fra russegrensa ved Kirkenes, og er et artig sted å ta med vennene for et hyggelig, lærerikt og artig vinteropphold.

Tekst: Knut Hansvold, NordNorsk Reiseliv

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kirkenes er så langt unna Oslo og de sentrale strøk av landet som tenkes kan.  Tar du med vennegjengen opp hit vinterstid, kommer dere til et helt egenartet landskap egnet til moro i snøen og til et kulturelt og historisk svært annerledes sted. Her kan dere både ha det moro ute, lære noe nytt og ha hyggelig samvær og god mat på Sollia Lodge 400 meter fra russegrensa. Men det tar bare to timer hit fra Oslo. 

Hurtigruten Barents Kirkenes

Sollia Lodge, Jarford King Crab Experience & Gapahuken restaurant.

Kirkenes er siste stopp på Hurtigruten-turen og starten på ditt neste store eventyr.

Kongekrabba er et deilig monster

Vi kan ikke alle være like pene, men kongekrabba er skikkelig schtøgg. Den stammer egentlig fra det kalde, nordlige Stillehavet, men ble satt ut i Barentshavet av sovjeterne på sekstitallet. De tjukke beina er full av nydelig, mørt krabbekjøtt. 

Fra Sollia kan du bli med ut på fjorden for å fange kongekrabber. Etterpå blir de kokt og anrettet med brød og majones, og nytt med hvitvin til, og det er noe eget å spise så rikelig av noe som nærmest er verdt sin vekt i gull i Oslo. 

De tjukke beina til kongekrabba er full av nydelig, mørt krabbekjøtt. Foto: Fotoknoff

Det er er noe eget å spise så rikelig av noe som nærmest er verdt sin vekt i gull i Oslo. Foto: Fotoknoff

Skuter, isfiske, hundeslede

Om dere kommer vinterstid, er Sollia Lodge en lekegrind for alle som vil ha det artig ute. Skuterløypene går både innover taigaen, den vestlige utløperen av de dype sibirske skogene, og utover tundraen mot Barentshavet. 

I fiskeværet Grense Jakobselv, hvor det ikke lenger bor noen om vinteren, står Oscar II kapell som et fyrtårn kloss inntil grensa. 

Det tar omtrent 30 sekunder å lære seg å kjøre hund, og da venter tørr puddersnø og hvite landskaper. De tålmodige og godt kledde prøver seg selvsagt på isfiske. Turski kan også leies for en fin tur i behagelig kupert terreng, og vi kan love mye lattervekkende klabb og babb om dere våger dere på fatbike, sykkel med ballongdekk på snø, for første gang. 

Les mer om aktiviteter i Kirkenes her.

Tørt klima egner seg godt til nordlysjakt

Klimaet i Sør-Varanger er tørt med mange klare netter. Da er sjansen stor for å se nordlyset. Fra Sollia kan dere bli med på nordlysjakt. Det er jo ofte mye venting involvert, så da passer det fint å ta middagen i en lavvo på fjellet. Når de grønne strålene dukker opp, er dere på pletten med en gang. 

Det er gode sjanser for å se nordlyset helt fra høsten og ut mars. I april blekner nordlyset mot de lyse vårnettene. 

Om dere kommer vinterstid, er Sollia Lodge en lekegrind for alle som vil ha det artig ute. Foto: Fotoknoff

Fra Sollia kan du bli med ut på fjorden for å fange kongekrabber. Foto: Fotoknoff

Bo i en hytte i skogen

En hytte eller to for dere selv på Sollia Lodge er en artig ramme for vennegjengen. Alle hyttene har bad og kjøkken, og «Aurora Cabins» har til og med glasstak så dere kan se nordlyset fra senga. Det hele er stille og fredelig, og stemningen innbyr til en tekopp og til den gode samtalen over levende lys. 

Kirkenes er en annerledes del av Norge

Kirkenes er en velholdt, liten grenseby med 6-7000 innbyggere som opprinnelige ble grunnlagt på grunn av gruvene her. Kulturarven i området er både finsk, østsamisk og fra Sør-Norge.  Så nært grensa er gateskiltene skrevet både på latinsk og kyrillisk skrift. Under 2. verdenskrig ble Kirkenes bombet 323 ganger, og var dermed en av Europas mest bombede byer. På Grenselandmuseet kan dere lære mer om alle sidene av den dramatiske krigshistorien her ved grensa. Monumentet over «den tapre sovjetiske soldat» i sovjetisk stil er et kuriøst minne fra den sovjetiske befrielsen i 1944. I sentrum ligger det også restauranter og kafeer, for eksempel den populære sjømatrestauranten Surf & Turf. 

Det er lett å komme til Kirkenes

Selv om Kirkenes er langt unna det meste i Norge, er det bare to timer å fly hit fra Oslo. Legg så inn en times lokal transport, og så er dere framme.