Et hav av aktiviteter

Golf, dykking, sykkel, kajakk, fjell- og grotteturer. Opplevelsene står i kø når du tar turen nordover.

Foto: Ernst Furuhatt

I Nord-Norge kan du velge og vrake mellom spennende aktiviteter. Golf, dykking, sykkel, kajakk, fjell- og grotteturer. Opplevelsene står i kø når du tar turen nordover.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Med daglige landinger og avganger på hele 25 flyplasser i landsdelen, er Widerøe et  perfekt utgangspunkt for deg som jakter på en opplevelse for livet.

Det er lite som slår følelsen av å stå på hull 18 på en golfbane badet i midnattssol, det er nesten noe helt naturstridig ved det hele. Både Bodø og Lofoten tilbyr golfbaner som ligger i helt spektakulære omgivelser.  Lofoten Links er en bane hvor storhavet er vannhinder ved flere av hullene og de hvite strendene blir forvandlet til naturlige sandbunkere.

Fiskernes eldorado

Du kan nesten ikke dra til Nord-Norge uten at du prøver fiskelykken. Her finnes det et eldorado av muligheter enten du jakter på storlaksen i elva, eller stortorsken der ute på havet.

Du kan leie deg inn på en fiskecamp, et rorbuanlegg, delta på organiserte havfisketurer eller vandre elvelangs i landsdelen. Det er lite som slår den sitrende følelsen når det napper i snøret.

Les også: Unike matopplevelser i Nord-Norge

Kongekrabbesafari

Den er beryktet og høyst elsket. På 71 grader nord – på Nordkapp – ligger alt til rette for at du skal få et uforglemmelig møte med kongekrabben. Du blir tatt med ut på havrafting til Sarnesfjorden hvor vi drar opp teinene fra havets dyp. Kongekrabben kan bli opptil to meter mellom klørne og veier mellom 3 og 7 kilo. Den er kanskje ikke spesielt vakker, kongekrabben, men den smaker himmelsk.

Over og under vann

Kysten og fjordene i Nord-Norge er også som skapt for dykking, med klart vann og et yrende liv under overflaten, som for eksempel i Saltstraumen utenfor Bodø.

Dette er også et farvann som padlerne har døpt «Paradis». Med tusenvis av øyer, holmer og skjær venter en ny verden bak neste odde og nes. Fra kajakken får du enestående nærkontakt med en majestetisk natur og en frodig fauna med lundefugl, havørn, småhval og sel.

Arctic Sea Kayak Race i Vesterålen tilbyr skreddersydde løsninger. Du kan bli med på en padletur langs yttersida, langs trolske fjell eller du kan ta en roligere tur i den idylliske skjærgården. Her finnes det også et utvidet padlekurs for nybegynnere.

Med sine øyer, holmer, skjær og lune viker blir Helgeland ansett som et av Norges beste områder for havkajakk. Her er det flere som tilbyr utleie, kurs og guiding i de tusen øyers rike.

For de som vil oppleve litt mer fart og action kan du dra på RIB-safari i Lofoten, en opplevelse for livet med store gummibåter som tar deg med ut på storhavet og inn i smale fjorder. I Vesterålen finner du gode tilbud på hvalsafari, hvor du kan bli med ut for å lete etter de majestetiske sjøpattedyrene som alltid har fascinerte oss mennesker.

15 kilometer vest for Nordkapplatået ligger Gjersværstappan naturreservat hvor millioner av fugler hekker, dykker og flyr. Bli med på en båttur ut til dette magiske fugleriket og få en opplevelse for livet.

Syklistenes Eldorado

Nord-Norge byr på en rekke flotte opplevelser for deg som har lyst til å ta sykkelen fatt. En sykkeltur langs Helgelandskysten byr på unik opplevelse med fjell, storhav og lune viker.

Her finner du en variert kyststripe rundt fjordarmer, over bruer og langs foten av majestetiske fjell. Her er det ikke bakkene som tar pusten fra deg, men synsinntrykkene og naturopplevelsene.
Med utgangspunkt i Bodø kan du oppleve nordre deler av Kystriksveien med sykkel. Turen går til dels med hurtigbåt og med 30-60 km på sykkelen per dag.  Du får oppleve vakker natur, spennende øyer og ikke minst Norges nest største isbre Svartisen.

Ønsker du en enda mer komfortabel sykkeltur, kan bagasjetransport være løsningen.

Widerøe tilbyr også konseptet Fly and Bike – for deg som kommer med fly til Lofoten og Leknes. Her kan du bestille sykkel på forhånd og hente den på flyplassen når du ankommer. Med sykkelen får du også med deg alt du trenger av ekstrautstyr som hjelm, lappesaker, pumpe og sykkelveske.

Les også: Opplev Nord-Norge på to hjul

Lofoten Aktiv har sykler og alt utstyr som er nødvendig både for korte og lange turer.

Corner Sport i Stokmarknes i Vesterålen tilbyr også sykkelutleie, med dame-, herre- og barnesykler i god kvalitet. Vesterålen kan skilte med maleriske landeveier, sjarmerende sandstrender og autentiske fiskevær. Selv om fjellene rager høyt rundt deg, følger sykkelveiene stort sett strandlinja, noe som innebærer rolige dager på lite trafikkerte veier. Her kan du også ordne egen transport av sykkel og bagasje.

I Hammerfest kan du også få leie el-sykkel, noe som gir deg et ekstra puff opp bakkene før du kan begi deg inn i den ville, arktiske naturen. Vil du oppleve byen til fots i stedet foreslår vi en vandretur langs den historiske stien «Gammelveien».

Opplev Svartisen

Svartisen er Norges nest største isbre og en stor naturopplevelse.  Best blir opplevelsen om du tar deg tid til å dra helt inn til iskanten. Aller best opplevelse får du om du blir med på en guidet brevandring. Svartisen ligger langs Kystriksveien i Meløy og for å komme hit tar du båt fra Holandsvika.

Les også: Unike matopplevelser i Nord-Norge

Fjelltopper for alle

Nord-Norge har et bredt utvalg av små og store fjell, her finnes det en opplevelse for alle, uansett alder og kondis.

Nå har du muligheten til å oppleve Nordkapp på den klassiske måten – ved å bestige toppen av Europa. Bli med i fotsporene til eventyrere og kongelige, som tok denne turen før veien ble anlagt i 1956. Turen starter med båt fra fiskeværet Skarsvåg til Hornvika.

Andre spennende fjell i Nord-Norge er Okstindan og Torghatten på Helgeland, Vågakallen i Lofoten og Møysalen i Vesterålen. Kombinér gjerne vandring med tog langs Rallarveien i Narvik.  Finnmarksvidda eller Tromsdalstiden, 1.238 meter over Tromsø-sundet er også plasser som formelig trygler om at du snører på den turskoene og vandrer inn i opplevelsene.

Og skulle – mot formodning – været slå seg vrang en dag eller to, finnes det også flotte aktivitetstilbud innendørs. Isbjørnklubben i Hammerfest er et glimrende alternativ i så måte, på linje med Luftfartsmuseet og Nordlandsmuseet i Bodø. I Lofoten er vikingmuseet Lofotr en sikker innertier for både store og små. En guidet busstur i Hammerfest gir deg også en flott anledning til å oppleve denne arktiske byen. I Alta kan du besøke Alta museum og få et unikt innblikk i Nord-Europas største samling av gammel bergkunst som daterer seg helt tilbake til 7.000 år siden. Nordkapphallen byr også på et rikt utvalg av severdigheter. Sprengt inn i fjellklippen venter en spektakulær panoramafilm som tar deg med på en reise gjennom fire årstider i et landskap fylt av kontraster, lys og storslått natur. Her finner du også en restaurant med en fantastisk utsikt  til hav og klippe.