Festivaler om høsten i Nord-Norge

Om høsten treffer du nordlendingene hjemme i hverdagslivet. Festivalene er alle av det varme, sosiale slaget, med både hygge og alvor.

Tekst: Knut Hansvold, NordNorsk Reiseliv

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

I slutten av august starter skolene opp, teatrene, symfoniorkesteret, kulturhusene, rockescenene og jazzklubbene lanserer sine høstprogrammer og det vanlige livet kommer i rytme. Høsten kryper inn, og kveldene blir mørke. Da er det på tide å søke sammen.

Her er et utvalg festivaler og hendelser som gjør Nord-Norge til et godt sted å møtes om høsten.

Bildet øverst: I mat-happeningen Arktisk mat møtes mesterkokker og yngre kokker til workshopper, samtaler, lunsjer og middager i maleriske Sjøgato i Mosjøen.

Les også: Høst i Nord-Norge: farger og effekter

Den grøderike høsten

Bæra høstes, molter i myra og tyttebær på de tørre rabbene. Sauene sankes og slaktes. Jakta setter i gang. Levende lys tennes, og det er tid for å samles rundt godt mat. Markens grøde og naturens gaver feires på små og store festivaler i nord.

  • Smak i Tromsø fyller Storgata med kjøtt, pølser stappet i nord, hjemmebrygget øl, is på nordnorske bær, alt i teltboder og med begeistret deltakelse fra titusenvis av sultne tromsøværinger.
  • Vesterålen matfestival har utendørsmåltider med tradisjonsmat spredt utover helt øyriket, og her får man smake på god gammel kost av det slaget vi ellers ikke tar oss tid til å lage mer.
  • Vuonnarmárkanat er et samisk marked i bygda Unjargga/Nesseby. Her får du smakt på samiske spesialiteter, og kanskje kjøpt med deg litt tørka reinkjøtt og annet godt.
  • I mat-happeningen Arktisk mat møtes mesterkokker og yngre kokker til workshopper, samtaler, lunsjer og middager i maleriske Sjøgato i Mosjøen.
  • Smak Svalbard er verdens nordligste matfestival, med popupmåltider, kokkekurs og skikkelige herremiddager inngår. 

Høstmørk kultur og musikk

Etter den lettlivede sommeren kommer de mørke høstkveldene. Da er det fint å møtes inne for kos og hygge. Ettertanke og refleksjon fremmes av utfordrende kultur. Her kan du se og høre musikk og film i nord.

  • Stumfilmdagene i Tromsø finner sted i byens ærverdige kino fra 1916, Verdensteatret, nettopp fra stumfilmæraen. Originalt pianoakkompagment eller nyskrevet musikk forsterker opplevelsen fra filmens barndom.
  • Tiendebytte i Mosjøen er et gammelt marked med aner fra 1700-tallet, men også konserter og matmønstring.
  • Nordkapp Filmfestival i Honningsvåg viser filmer for barn og ungdom, ispedd konserter og seminarer.
  • Arctic Moving Image & Film Festival i Harstad er en annerledes filmfestival med kortfilmer, eksperimentelle videoproduksjoner og filmer fra hele verden.
  • Dark Season Blues er så blå som en jazzfestival kan være, når sola forsvinner fra Longyearbyen på Svalbard og måneder med stummende mørke er i vente. Som alltid på Svalbard er gjester hjertelig velkommen. 

Reis direkte til flere steder i Nord-Norge med Widerøe.