Fjell, fjord, øy og bre i Salten

Foto: flightseeing.de

De vakreste fjordene, de deiligste sandstrendene, de blåeste breene, de dypeste grottene, de vakreste orkideene, den sterkeste strømmen; Salten-naturen slår det meste for en naturelsker.

Tekst: Knut Hansvold, NordNorsk Reiseliv

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Du har kanskje ikke helt klart for deg hva Salten er for noe? Denne regionen midt i Nordland strekker seg fra Saltfjellet og Polarsirkelen i sør via Bodø til Tysfjorden i nord. Tusenvis av øyer, dype fjorder, villmark, grotter, tinder og nuter, verdens sterkeste malstrøm og en enorm isbre; dette er et landskap med høy underholdningsverdi.

24 timers vandring

Enhver som har lest Hamsuns romaner, har fått med seg den nordnorske sommernatta som fortryller oss og gjør oss glade og gale. En gullgyllen sommernatt med blikkstille vær og midnattssol over Lofotveggen langt der ute lokker deg ut i kajakk. Fjellturen kan strekke seg til langt på natt. Både et stille fjellvann og den mektige Svartisen bades i røde toner i det sola sneier horisonten i nord.

Kajakk i Salten. Foto: Bjarne Riesto
Foto: Bjarne Riesto

Høye fjell og evig is

Mellom Salten og Helgeland danner Saltfjellet en voldsom barriere. De 1600 meter høye toppene fanger snøskyene om vinteren og skaper Norges nest største isbre, Svartisen. Denne breen brer seg over vidder og stikker bretunger nesten ned til havet. Alt etter på hvilken side av massivet du befinner deg endrer landskapet karakter. Mot øst ligger vide fjellviddene og vatna, og enda lenger inn Nord-Norges tørreste og sommervarmeste dalfører. Mot vest ligger et myldrende øyrike med tusenvis av øyer. Noen har skulpturaktige fjell, andre er lave og gressbevokste. Mot nord ligger skogkledde daler, fjorder og et særpreget karstlandskap med huler, underjordiske fossefall og stalaktitter.

 

Svartisen. Foto: Bård Løken
Svartisen. Foto: Bård Løken

Utforskning av fjellene

De makelige tar båten over Holandsfjorden og ser den babyblå Engenbreen komme nesten ned til fjorden. En guidet bretur krever full førlighet, men ikke olympisk form. Turen opp til hytta Tåkeheimen på 1073 meter byr på vidstrakt breutsikt. Fykantrappa fører 1100 trinn fra dalbunnen opp en bratt fjellvegg, og ble bygd av rallare under den første kraftutbygginga før krigen. Fjelltoppene kommer i alle høyder, fra den 1454 meter høye Helgelandsbukken over Svartisen til den 339 meter høye Bolgtinden med utsikt helt til Lofoten. Like spennende er landskapet under jorda, grotter finnes fra kryphøyde til katedralstørrelse, og her finnes det guidede turer

Grotte i Fauske. Foto: Johnny Haglund
Foto: Johnny Haglund

Verdens sterkeste havstrøm

Saltfjorden er en dyp, lang og vid fjord. Innløpet er imidlertid grunt og trangt, og når floa kommer inn to ganger i døgnet, blir det trengsel. Det fosser og virvler, det syder og koker. Seks timer senere skal alt vannet ut igjen. Noen nyter forestillingen fra svabergene, andre må prøve fiskestanga. En RiB-tur fra Bodø tar deg imidlertid midt ut i forestillingen. For dykkere er strømvirvlene i Saltstraumen det absolutte c-moment.

 

Med RIB i Saltstraumen. Foto: Tommy Andreassen
Foto: Tommy Andreassen

Byfjell ved Bodø

De over 1100 meter høye Børvasstindan er godt synlig fra Bodø, og toppene her er fine dagsturmål for folk i grei form. Like trivelig kan en kosetur i Åselidalen være. Den lette turen opp til Keiservarden belønner deg med panoramautsikt over Bodø og over til Lofoten, mens Junkerfjellet og den monumentale, blokkformede Steigtinden på 793 meter krever mer.

Foto: Tore Schning Olsen
Foto: Tore Schning Olsen

Fjerne grensefjell

Øst for E6 brer villmarka seg, med ruvende fjell, brede daler, fosser, stille vatn, fjellvidde og urskog. De tøffe vandrerne krysser grensa på vei inn i de store nasjonalparkene i Sverige. Andre velger en hyggelig base og går fine dagsturer i det tørre og sommervarme klimaet. Turmål kan være orkideene i den solrike Junkerdalen, den tøffe toppturen til 1907 meter høye Suliskongen eller det 200 meter høye fossefallet Litlerivassforsen i Rago nasjonalpark.

Salten. Foto: Roger Johansen
Foto: Roger Johansen

Kyst og fjorder i Nord-Salten

Langs kysten av Nord-Salten ligger en forreven skjærgård hvor kajakken blir det beste fremkomstmiddelet til sandstrender, lyngkledde holmer og rester av gamle bosettinger. Innenfor hever de spisse tindene seg over de trange, dype fjordene. Turene kan være bratte og utfordrende, men snille turer finnes i rikt monn. Selv fra de laveste toppene ses både Lofotveggen ute i havet og fjordene som går som blå årer innover.

Gildeskål. Foto: Brynjar Hilling
Gildeskål. Foto: Brynjar Hilling

Sova bort sumarnatta?

Hoteller, gjestehus, campingplasser og feriehus; man sover selvsagt godt i Bodø og Salten. Noen steder frister med djerve moderne linjer, slik som Manshausen i Steigen og Fordypningsrommet på Fleinvær. Historie i veggene er det på Støtt brygge, på Naustholmen i Steigen og Bjørklund gård i Sørfold. Jakobsbakken ved Sulitjelma, Ljøsenhammaren i Saltdal og Øyra Camping er enkle, gode steder nær naturen.

Inn til Bodø, ut i Salten

Bodø er sentrum for regionen, med hyppige flyforbindelser fra Oslo, Trondheim og Bergen og videreforbindelser til hele Nordland. Hurtigruta anløper Bodø og Ørnes. Saltdal og Fauske ligger langs Nordlandsbanen, og kommunene Steigen, Hamarøy og Sørfold nås med buss eller med Nordlandsekspressen mot Svolvær. Kommunene sør for Bodø; Beiarn, Gildeskål, Meløy og Rødøy nås med buss langs Kystriksveien og med Nordlandsekspressen mot Sandnessjøen.  

 

 Les mer om Bodø og Salten på Visit Bodø