Foto: Foldalsbruket

Foldalbruket – levende finnmarkshistorie

Foldalbruket, et helhetlig bevart fiskebruk fra gjenreisningstida etter krigen, fører linjene tilbake til gammel kystkultur, byr på særpreget overnatting og er Kjøllefjords stolthet og viktigste kulturscene.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Høsten 1944 ble det meste av Finnmark og Nord-Troms brent til grunnen. På Nordkynhalvøya sto det ikke en eneste bygning igjen etter krigen. Våren 1945 gikk eieren Nils Foldal i land i Kjøllefjord og så ut over sotsvarte skorsteiner, grunnmurer og rester etter kaianlegg som var sprengt med dynamitt. Han begynte straks å planlegge gjenreisning av fiskebruket.

Les også: Nordnorsk historie – vikinger, tørrfisk og krigsdrama

Interessert i å besøke Foldalbruket? Widerøe tar deg til Mehamn, som er nærmeste flyplass.

Ifølge tradisjonen

Det var viktig å komme raskt i gang med fisket, få hjulene i gang. Derfor bygde man et fiskebruk i 1946-47 på samme måte som før krigen, bare større. Slik knytter Foldalsbruket forbindelsen til den gamle kystkulturen fra før krigen.  Tradisjonell produksjon av tørrfisk, saltfisk og tran.

Les også: Helleristningene i Alta – meldinger fra steinalderen

Vandring rundt på Foldalbruket

Burekka, der man nå kan leie rom, er den fineste delen. Her er velbevarte femtitallsinteriører med springfjærsofa, radiokabinett og lampetter i svungne former. Langt tøffere var det for «månedskaran», leilighetsarbeidere  som bodde i grovbygde køyesenger. Denne delen er nå museum.

Sammen med produksjonsanleggene danner en utstilling hvor man kan følge livet på bruket og produksjonen. Tørrfiskloftet er blitt til et utstillingslokale for kystkultur og historie. Til sammen blir du godt kjent med 1950-tallets fiskerimiljø i Finnmark. Hele anlegget er fredet av Riksantikvaren.

Les også: Bo i et av Nordlands idylliske fiskevær

Bruket ble aldri modernisert, og viser derfor et komplett fiskerimiljø slik det var på 1950/60-tallet.
Burekka

Overnatting

Man kan overnatte på anlegget om sommeren, på rom med 2 eller 4 senger. Dusj og toalett er på gangen, og man kan lage seg middag selv på det fine femtitallskjøkkenet. Du må gjerne si høyt i Kjøllefjord at du bor på Foldalsbruket. Kjøllefjordingene er stolte av anlegget og glade for at det fortsatt er liv her.

Les mer om Foldalbruket her

Notice: Undefined variable: icon_position in /customers/a/5/0/vakrenordnorge.no/httpd.www/wp-content/plugins/premium-addons-for-elementor/widgets/premium-title.php on line 920
Notice: Undefined variable: icon_position in /customers/a/5/0/vakrenordnorge.no/httpd.www/wp-content/plugins/premium-addons-for-elementor/widgets/premium-title.php on line 943 LES OGSÅ:

Ta med gjengen til Svalbard til vinteren

ar du vært med vennene dine på skiferie og i Berlin, er det kanskje på tide å snu på flisa. Longyearbyen kan høres tøft ut, men er mye behageligere og lettere å nå enn mange tror. Men følelsen av å være kommet lenger nord enn alt kan derimot loves.

Les mer »