Fru Haugans Hotel:

Møtested siden 1794

Foto: Foto: Fru Haugans

Fru Haugans Hotell er Nord-Norge eldste hotell, og midt i Mosjøen er det et trivelig og praktisk utgangspunkt for å oppdage Mosjøen og Helgeland.

Tekst: Knut Hansvold, NordNorsk Reiseliv

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Mosjøen er blant de ukjente perlene i Nord-Norge. Og nettopp derfor skal du ta med deg gjengen til Mosjøen i år. En trivelig gammel bydel og et fjell fullt av opplevelser ligger rett utenfor hotelldøra. Midt på Helgeland er byen et flott utgangspunkt for utforskning av det sørligste Nord-Norge.

Les også: Fly rett til fjellturer med fantastisk utsikt på Helgeland

Årgang 1794

Noen hoteller har sjel. Fru Haugans Hotel i Mosjøen har tatt imot gjester siden 1794, og hotellhistorien inneholder alt fra arsenikkmord til engelske lakselorder. Elegante salonger med gamle malerier, en hotellhage i renessansestil og et eget museum med kjøleskap kjølt med ekte is, gamle møbler og Egersund Fayance hører med. Heldigvis slipper du nattpotta på hotellrommet, nyfløyen er nemlig stilig, komfortable og moderne. En hyggelig bar, en god restaurant og salongene i den gamle fløyen innbyr til hyggelig opphold for en vennegjeng, og her møter man vefsningene hjemme.

Fru Haugans ligger ved enden av Sjøgato, Mosjøens miljø av gamle trehus fra byens første blomstringstid på 1860-70-tallet. Foto: Ellen Løvold Strand

Sjøgato

Fru Haugans ligger ved enden av Sjøgato, Mosjøens miljø av gamle trehus fra byens første blomstringstid på 1860-70-tallet. Rødmalte brygger ligger langs bredden av Vefsna, gjerne med noen meter sandstrand imellom.

Ut mot selve Sjøgato ligger de fargerike bolighusene hvor det er i dag er små butikker og kafeer. Ekstra moro for gjengen blir det om man leier egen guide i Sjøgato. De gamle skiltene, vindusomrammingene og gateløpene er en fryd for fotografen, og etterpå kan man kose seg på byens mikrobryggeri.

Noen hoteller har sjel. Fru Haugans Hotel i Mosjøen har tatt imot gjester siden 1794, og hotellhistorien inneholder alt fra arsenikkmord til engelske lakselorder. Foto: Fru Haugans
Via Ferrata’en er klassifisert som lett til middels, du trenger ingen klatreerfaring og du bør være i grei form og ha full førlighet i armer og bein. Høydeskrekk er ikke så lurt, men kan kureres. Foto: Cato Ravatsbakk

Adrenalin og spenning

Øyfjellet, som ruver midt i mot Sjøgato og Fru Haugans, er Mosjøens spenningssenter. En via ferrata, en jernsti, går opp den bratte klippeveggen. Alle i god form uten høydeskrekk kan klare en organisert tur opp jernstien.

Lettere tilgjengelig er den 700 meter lange løypestrengen, zip-line’en, over Vefsna til hotellhagen. For mange er sherpastien opp Øyfjellet akkurat passe underholdning, og fra toppen ser man vidt og bredt utover Mosjøen og Vefsna, og på andre siden troner de De syv søstre ute ved kysten.

Inn i den ville naturen

En god halvtime sør for Mosjøen ligger Laksforsen, en foss med en enorm vannføring på opptil 1800 kubikkmeter i sekundet.  Vefsna er en av Norges aller beste lakseelver. Nord-Norges tak, de opptil 1916 meter høye Okstindan, ligger rett øst for byen, og den korte, men bratte turen til Norges kuleste turisthytte, Rabothytta på 1200 meter (du starter på 700 meter) er innen rekkevidde for de fleste. Børgefjell i sørøst og Lomsdal-Visten i sørvest er to nasjonalparker med variert natur og mange fiskevann.

Les også: Høst i Nord-Norge: farger og effekter

Leiebil

En leiebil kan være praktisk en dag for å komme rundt på Helgeland. I nordøst ligger Hemnes med det trivelige tettstedet Hemnesberget, et fint gammelt museum og den kulinariske spesialiteten kamkake, deilig nybakt med smør på. Under fjellrekka De syv søstre på kysten ligger Sandnessjøen og Alstahaug med den gamle kirken og Petter Dass-senteret. Eller dere kan kjøre litt rundt på måfå, det er vakkert overalt på Helgeland.

Praktisk

Mosjøen har kortbaneflyplass, og nås via Trondheim fra flyplassene i Sør-Norge raskt og smertefritt. Nordlandsbanen Trondheim-Bodø går gjennom Mosjøen.  

Mer informasjon finner du på hjemmesidene til Fru Haugans, og du  flyr enkelt til Mosjøen med Widerøe!