Frugga – gjestehus ved enden av veien

Foto: Eva Dolva

Det går kaldt nedover ryggen på oss når vi tenker på Hovden, så vakkert og stemningsfullt er dette lille kystsamfunnet ute mot storhavet. Nå kan du overnatte her ute hos gjestfrie Tove.

Tekst: Knut Hansvold, NordNorsk Reiseliv

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

På yttersiden av Vesterålen, ut mot det åpne havet, ligger fiskeværet Hovden. Frugga Feriehus, rett ved stranda, er en god base for hyggelig opphold og utforskning av Bø og Vesterålen.

Fly til Vesterålen med Widerøe!

Hovden – der veien slutter

Hovden ligger avsides til i en avsides kommune i Distrikts-Norge, nemlig der veien slutter lengst nord i Bø i Vesterålen. Her står storhavet rett på, det er flotte sandstrender og flate fiskehjeller står som skulpturer i landskapet og bakom reiser spisse tinder seg 5-600 meter.

Hit kommer du for å gå en tur på stranda og se på bølgene, se nordlyset danse fra havet i sørvest over tindene i nordøst og kjenne vinden ta tak.

På et slikt sted er det ikke så nøye å fylle hver time på dagen med noe nyttig, det holder å se utover de stadige skiftningene. Sammen med dine.

Les også: Høst i Nord-Norge: farger og effekter

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Foto: Eva Dolva

Trivelig og gjestfritt

Ett minutt fra stranda, rett over den lille havna beskyttet av moloen, ligger Frugga som et gammeldags, hvitt trehus, et anneks til et bolighus.

Innvendig er det seks sengeplasser på to soverom og en hems, kjøkken og stue, alt i enkelt og moderne stil.

Huset egner til så vel vennegjenger som storfamiler. Vertinnen Tove har tatt imot gjester fra hele verden, og vet det meste om hva man bør gjøre i Bø.  

Øverst ser du et bilde av Frugga Feriehus.

Vandring

Fjellene i Bø er ikke så høye, men de er bratte. Dermed får man skikkelig trening på vei opp, men belønnes med fantastisk utsikt. Rundturen til Trollan og Selvvågtinden starter 3 kilometer sør for Hovden. Høyeste punkt er 568 meter, og terrenget er variert med vid havutsikt.

Kyststien i Bø går langs en ubebodd kyststrekning, og her kommer du i nærkontakt med elementene.

Vetten er utsiktsfjellet sør i Bø, og herfra ser du hele Lofotveggen fra den uvante nordsida, samt den karakteristiske silhuetten av Gaukværøy. Alle turene er egnet for folk i vanlig form.

Les også: 6 fottur-favoritter i Nord-Norge

Streiftog i Bø

Kystsamfunnet Bø har spredt bosetting med mange maleriske partier. Rett sør for Hovden ligger fiskeværet Nykvåg med sin maleriske havn. Like sør for stikker Nykan, et par merkelige, koniske klipper, opp av havet.

(Artkkelen fortsetter under bildet.)

Foto: Eva Dolva

Bø Museum vier utstillingene sine til eventyr og sagn, og rett utenfor står skulpturen Havmannen. Herfra er utsikten til Lofotveggen og Gaukværøya fantastisk flott.

Forbi den rødmalte Bø kirke kommer man til Ringstad, som er et fint sted å spise. Aller nærmest og kjærest for folk på Hovden er skulpturen Ræk 3, som er laget av rekved og islandsk basalt, så passende her ytterst mot havet.

Du flyr til Vesterålen med Widerøe