Gjestehuset 102 – Svalbard-eventyr i mørketida

Foto: Polina Bublik

Ta opp arven etter gruvearbeiderne, bo på Millionærheimen og dra på eventyr i Svalbardnaturen, alt til en hyggelig pris.

Tekst: Knut Hansvold, NordNorsk Reiseliv

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

I mørketida er verdens nordligste småby seg selv, med kulturtilbudene, utelivet og hverdagslivet. Det er få besøkende, nordlyset danser over byen selv midt på dagen og det er mørkt dag og natt.

Les også: Opplev det skjøre, sjeldne dagnordlyset på Svalbard

Den avanserte turisten velger selvsagt denne tida for å besøke et samfunn med en helt spesiell historie midt i den store, arktiske naturen.

Millionærheimen

En gang fikk de beste og mest erfarne gruvearbeiderne bo på Millionærheimen i Nybyen, bygd i 1946. I dag er det de avanserte turistene som bor der, de som bruker pengene sine på opplevelser og ikke på overnatting.

Gjestehuset 102 er budsjettalternativet i Longyearbyens overnattingsflora, så her bor ryggsekkturistene, de eventyrlystne reisende.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Gjestehuset 102 ligger på Svalbard
I mørketida er verdens nordligste småby seg selv, med kulturtilbudene, utelivet og hverdagslivet. Foto: Polina Bublik

Enkelt, behagelig, sosialt

Gjestehuset 102 er et hjemmetrivelig sted hvor du kan velge mellom enkeltrom, tomannsrom og delt firemannsrom, det siste passer jo om man reiser noen stykker sammen.

Bad finnes i fellesarealene, det finnes to tv-stuer, og det er wifi på alle rom.  

Det hele ligger i Nybyen, øverst i Longyeardalen, med det legendariske Huset med sin konsertscene, populære utested og gourmetrestaurant like ved.

Nordlyset danser over Svalbard. Foto: Polina Bublik

Isgrotting

Under Longyearbreen graver smeltevann om sommeren ut kanaler.

Om vinteren fryser breen til en ubevegelig masse, og smeltevannskanalene blir til ganger under isen. Dette er en egen verden av snøkrystaller, av istapper og merkelige isformasjoner, som kan utforskes med guide. Siden smeltevannet stadig endrer kurs, er isgrottene helt nye hver vinter.

Les også: Isfjord Radio – en utpost ved Nordpolen

Bli med og utforsk isgrottene. Dette er en egen verden av snøkrystaller, av istapper og merkelige isformasjoner. Foto: Polina Bublik

Platåfjellet

Den klassiske Longyearbyen-utsikten er fra Platåfjellet. Herfra ser du ut over lysene i Longyearbyen, men også vidt utover Adventsfjorden, og du ser hvor liten bosettingen er i den store, arktiske naturen. Selv i polarnatta midtvinters gjør den tørre lufta at du ser både fjell og hav.

Er du heldig, dukker til og med det skjøre, spesielle dagnordlyset opp.  Turen går med væpnet guide, siden du er utenfor den trygge isbjørnsonen.

Dark Season Campaign

I mørketida tilbyr Gjestehuset 102 sin egen pakke, i samarbeid med Svalbard Wildlife Expeditions, som fremmer det beste av polarnatta.

Her inngår overnatting med frokost, fottur til Platåfjellet og besøk i Isgrottene.

Opplegget er så avslappet at du kan dra på tur med andre turarrangører, gå på shopping i Longyearbyens avgiftsfrie butikker, spise godt på restaurantene og bli med Longyearbyens inkluderende natteliv, utenom pakken.

Forlengelse er også mulig på forespørsel. Les mer på Gjestehuset 102 sine egne hjemmesider.