Gratangen Hotel – artig for ungene

Foto: Foto: Rune Dahl

Midnattssol? Hvordan får du ungene til å legge seg når det er lyst hele tida? Enkelt; ta dem med til Gratangen Fjellhotell i Nordland, og la dem springe rundt hele dagen. Da sover de garantert!

Tekst: Knut Hansvold, NordNorsk Reiseliv

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Unger trenger å springe litt, mens foreldre trenger å slappe av. Da er det en god idé å bo på Gratangen Fjellhotell, i nærheten av Narvik i Nordland, som både har masse spennende skog og fjell rett i nærheten og fine utfluktsmuligheter.

Mot de fjerneste blåner

Å løfte blikket er viktig i livet. Fra Gratangen Fjellhotell er akkurat det lettere enn ellers, for herfra ser du utover til spisse kystfjell, sør- og nordover til skoger og mektige innlandsfjell og langt der nede til den blå Gratangsfjorden. Samt midnattssola, selv om den kommer etter leggetid. Innerst i fjordene er klimaet tørt og solrikt, og beliggenheten ved E6 gjør at dere kan komme til artige besøkssteder så nært at man slipper å bestikke med for mye is.

Foto: Polar Park
Foto: Polar Park

Polar Park

20 minutter fra hotellet ligger Polar Park, verdens nordligste safaripark. Dyrene her er nettopp de som bor i skog og fjell i Nord-Norge. Flere ulveflokker holder til i romslige innhegninger og syns vi er like spennende å se på som omvendt.  Fra en høyde kan man se bjørnene lunte rundt i innhengningen sin. Gaupa har et lurt glimt i øyet, og kan plutselig frese til oss på andre sida av gjerdet – bare fordi det er morsomt. Elg, hjort, polarrev og kaniner, her er mange nye venner for barna. De største kan prøve seg på zip-line, løypestreng, gjennom parken, og det finnes flere artige lekeplasser. Det blir en kamp å få barna ut derfra ved stengetid.  

Foto: Polar Park

Til fots og på hjul

Gratangen Fjellhotell ligger høyt oppe i skogen, og unger som tåler stein i skoen og brennesler på leggene kan slippes løs. Det går en fin tursti på en liten halvtime til Snålke, med vid utsikt mot fjord og fjell. Større og mer fjellvante går glatt fire timer opp til 1457 meter høye Spanstind. Hotellet leier også ut terrengsykler, og det finnes mange fine stier og småveier nesten helt uten trafikk som egner seg for alle. Etter en liten kjøretur kan hele gjengen gå til flyvraket fra 2. verdenskrig som ligger i ei myr mot Tennevoll.

Kajakk og hest

Gratangsfjorden snor seg langt inn i landet, og er et stille vannspeil. Og ingenting passer vel bedre om man ikke har prøvd kajakk før? Hotellet hjelper gjerne til å med å leie kajakker hos lokale utleiere. Holtaas stall på Kvernmo har hester, og her kan man prøve seg på ridning for første gang, erfarne kan få en litt lengre tur og hestejentene kan være med på stell av hestene.

Les også: Lofoten, en levende vikingverden for store og små

Foto: Øystein Hjelmfoss
Hålogalandsbrua. Foto: Øystein Hjelmfoss

Til utlandet og på Rallarveien

Over den nye, imponerende Hålogalandsbrua er det bare en halvtimes kjøring til Narvik. Verdens flotteste lille togtur går herfra til det store utland, Riksgränsen ligger bare en liten time oppover. Noen dager i uka kan man gå av på Katterat og gå den lette 6 kilometers Rallarveien ned fjorden, alt er nedoverbakken. Så blir dere fraktet ut på RiB-båt forbi vraket av krigsskipet Riegel, som gikk ned i kampene om Narvik i 1940. Denne turen har alt for unger; fossende stryk, bruer, urørt villmark, ruiner, flora… det er alltid noe å se på for de nysgjerrige.

Rallarveien Foto: Lise / VisitNarvik
Rallarveien. Foto: Lise / VisitNarvik
Rib i Ofotfjord Foto: Michael_ulriksen
Rib i Ofotfjord.Foto: Michael Ulriksen

Fjellheisen i Narvik, med splitter nye gondoler, fører opp til Fjellstua på 656 meter. Noen velger å kjøpe en is i kafeen og se på utsikten mot Narvik by, fjellene og malmbåtene. Andre syns ikke det er komplett før man har klatret ytterligere 350 meter opp til toppen av Narvikfjellet. Krigsmuseet i sentrum omhandler et alvorlig og voksent tema, men har også undervisningsopplegg for barn.

Selv i det tørre innlandsklimaet i Gratangen regner det av og til. Polarbadet i Målselv ligger en god halvtime nordover, og her er det alltid finvær. Et stort basseng med masse sklier og lekeapparater vil holde gjengen i aktivitet og sørge for god nattesøvn. På samme turen går det an å kjøre innom Målselvfossen, Norges nasjonalfoss.

 

Gratangen Fjellhotell er et trivelig familie- og friluftshotell som ligger i høyden over Gratangsfjorden i Sør-Troms. De 38 rommene er enkle og funksjonelle, noen har fjellutsikt, andre har fjordutsikt. Familier anbefales de to familierommene med plass til to barn og to voksne eller ei romslig hytte med mulighet for selvhushold. Restaurant med frokost- og middagsbuffet, lobbybar, badstuer, tørkerom og utsiktsrom for midnattssol eller en yogastrekk hører med.

Les mer om hotellet på gratangenhotel.com