Hamn i Senja

Et sted for alle sanser

Foto: Gaute Bruvik

 

Hamn i Senja er feriestedet for deg som søker naturopplevelser, nordlys og avkobling omgitt av overveldende og vakker kystnatur.

Forfatter: Knut Hansvold/NordNorsk Reiseliv
 
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Vinterstid er den kanskje beste tiden å reise til Senja. Akkurat nå er yttersida av øya kledd i hvitt, nordlyset spiller opp, skreien gyter og turistene er få.

En trygg havn

Dette er med andre ord nå du bør unne seg noen deilige dager på Hamn – en trygg havn ytterst mot Storhavet. I den rolige havnen ligger rekken av småholmer bundet sammen av moloer, med hovedbygg og sjøhus på innersia, og en trolsk, bratt fjellvegg på andre siden. Fra svabergene har du full utsikt over Bergsfjordens 98 øyer og en imponerende tinderrekke. Senjaværingene overdriver ikke når de beskriver øya si.

Sansenes øy

Sansene vekkes her ute på havet på vinteren. Du kan dra på fisketur mellom øyene og kjenne havvinden. Du kan padle i en snøkledd skjærgård. Eller du kan kjenne krafta i tidevannet når du seiler bortover i flytedrakter i Straumen. En tur opp den bjørkekledde lia byr på ro i alt det hvite. Holmer, fjellsider, fargerike hus og nordlysstråler over fjelltoppene foreviges av fotoentusiaster, viderekomne med bra utstyr eller nybegynnere på mobil. Mange synes imidlertid det aller deiligste er å ligge i badesjarken og kjenne det varme vannet mot huden og vinterkulda mot nesetippen.

Artikkelen fortsetter under bildet

Kjenn den friske havvinden. Foto: Nils Erik Bjørholt

Nordlys-øya

100 kilometer over Senja stryker Nordlysbeltet. En klarværsnatt kan du se nordlyset skyte fram over skarpe tinder og speile seg i Bergsfjorden. Noen av de aller vakreste nordlysbildene tas nettopp her, på grunn av det særegne landskapet. Ytterkysten har ofte klare kvelder, men står snøbygene tett, hender det at klarværet gjemmer seg på innsida av øya. Da kan Hamn i Senja ordne en nordlystur.

Les mer om det vakre nordlyset

Vinterfisket

Man kan ikke komme hjem fra Senja uten å ha vært på fisketur. Om vinteren koker det av liv i havet. Skreien gyter utenfor Senja, med fiskebåtene i full gang. En tur på et par timer i smul sjø mellom holmene i Bergsfjorden er ofte tilstrekkelig til å fiske torsk, sei, kveite, steinbit og uer. For de som vil mer – ut på åpent hav – venter det store havfiskeeventyret, med mulighet til å fange en skikkelig storskrei.

Artikkelen fortsetter under bildet

Senja kledd i hvitt

Langs nasjonal turistveg

Langs yttersida av Senja slynger en av de 18 nasjonale turistvegene seg, i hårnålssvinger, opp fjellsidene. Den følger strandlinja ut og inn av bukter, og fortsetter gjennom de tette fiskeværene. Tar du en avstikker til Husøy får du oppleve et fiskevær, som summer at aktivitet under vinterfisket. Den deilige stranda på Bøvær innbyr til en vandring til Kråkeslottet ut på neset. Den rødmalte, lille kirken i Torsken fra 1785 er rik på historie, mens stoppestedene og rasteplassene underveis har talende tilnavn som Magasuget og Gulldassen. Hamn i Senja fikser gjerne sightseeing og turer langs veien, eller med båt langs kysten. Du kan også ta landeveien fatt med egen bil.

Handelssted og industristed

Den fine havna har blitt brukt i uminnelige tider. Fra 1872 til 1886 var nikkelgruver like ved i drift, som ga arbeid til over 400 mennesker. Et helt samfunn med skole og butikk var i drift her fram til gruvene ble ulønnsomme. Senere fungerte Hamn som handelssted til det deretter ble et feriested.

Trivsel og komfort på Hamn i Senja

Hamn i Senja er et tradisjonsrikt, men moderne overnattingssted. De har en hyggelig restaurant og en konjakksalong, og en hyggelig ute-lounge. Leilighetene er store, moderne og komfortable, med utsikt over havna og vakre Sukkertoppen. Aurora-rommene har en enestående utsikt mot fjord, fjell og nordlys. Både rom og fasiliteter har nordisk design. Ut mot sjøen ligger Fyrlykta, en åttekantet utsiktssalong hvor man lett kan la seg målbinde av uvær eller nordlys, eller man kan slappe av i et av de fire utendørs boblebadene. Et av dem ligger i badesjarken, og stiligere badestamp skal man lete lenge etter.

Hamn i Senja

Bo i flotte nye leiligheter med utsikt over havnebassenget og fjellene.

LES OGSÅ: