Helgeland Museum – formidler historie og kulturarv

Foto: Petter Dass-Museet

Helgeland Museum er det regionale museet i søndre del av Nordland, og tar for seg kultur og historie fra 18 kommuner.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Helgeland favner Nord-Norges høyeste tinderad, snaue fjellvidder med reinbeiter og utallige fiskevatn, mektige breer og flomstore elver, kronglete fjorder mellom bratte stup, grankledde åser og blide strender, tungindustri og vasskraftanlegg, fire selvbevisste bysamfunn og tusen trivelige grender.

Les også: Reis med de lokale i Nordland

Petter Dass-museet

Gjennom forskning, dokumentasjon, utstillinger og aktivitet på våre avdelinger i alle de 18 kommunene på Helgeland, formidler vi Helgelands historie og kulturarv til ulike målgrupper. Blant de 18 avdelingene finner du blant annet Petter Dass-museet på Alstahaug. Alstahaug og Petter Dass-museet ligger i idylliske og landlige omgivelser omtrent to mil sør for Sandnessjøen sentrum, og er et naturlig stoppested langs Kystriksveien.

Les også: Kystriksveien – en opplevelse for livet

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Det fredfylte og vakre Alstahaugtunet med området rundt er et populært rekreasjonsområde for både lokalbefolkning og tilreisende. Foto: Erleng Haarberg
Det fredfylte og vakre Alstahaugtunet med området rundt er et populært rekreasjonsområde for både lokalbefolkning og tilreisende. Foto: Erleng Haarberg

Petter Dass-museet er tilegnet dikterpresten Petter Dass. Museet ble etablert i 1966 og er en avdeling av Helgeland Museum. I 1999 ble stedet Alstahaug valgt til Nordland fylkes tusenårssted. Alstahaug og Petter Dass-museet ligger i idylliske og landlige omgivelser omtrent to mil sør for Sandnessjøen sentrum, og er et naturlig stoppested langs Kystriksveien. Snøhetta AS har tegnet Petter Dass-museet (2001-2007) etter oppdrag fra Alstahaug kommune. Bygget blir regnet som Snøhettas ikon på Helgelandskysten.

Bildet øverst viser den delen av museumet som ble tegnet av Snøhetta.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Det kjente arkitektfirmaet Snøhetta tegnet Petter Dass-museet. Foto: Tore Schøning Olsen

Det er ikke mye norsk litteratur fra 1600-tallet som er kjent for folk flest i vår tid. Men salmene til Petter Dass blir stadig sunget i kirkene, og mange kan fortsatt flere av hans tekster utenat. Salmen «Herre Gud, ditt dyre navn og ære» er velkjent for mange. Dikterpresten Petter Dass spiller en sentral rolle i vår kulturhistorie.

Her kan du lese mer om Petter Dass sin historie

Les også: Nordnorsk historie – vikinger, tørrfisk og krigsdrama

Fly til Helgeland med Widerøe! Du kan velge mellom fire flyplasser

Allsidige samlinger

Hos Helgeland Museum kan du oppleve kultur, arkitektur og historie i både moderne, nye museumsanlegg og på tradisjonsrike bygdetun. Avdelingene tar imot grupper både i og utenfor den ordinære åpningstiden.

Om du ønsker å se vår nye brosjyre kan du laste ned «På vandring i Helgeland Museums landskap» Om du ønsker brosjyren tilsendt pr. post, kan bestilling sendes til mail petter.dass@helgelandmuseum.no, husk navn og adresse, så sender vi deg et eksemplar i posten.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Fra brosjyren «På vandring i Helgeland Museums landskap».

Les også: Fly rett til fjellturer med fantastisk utsikt på Helgeland

Museene kan tilby omvisninger tilrettelagt etter gruppenes ønsker og behov. Omvisninger bør bestilles i god tid før besøket. Ved flere avdelinger er det også mulig å kombinere museumsbesøket med et godt måltid.

På bestilling serveres ulike retter med fokus på kortreist tradisjonsmat fra Helgeland.

Kontakt museumet på telefon: 75 11 01 00

Besøk Helgeland museums hjemmesider eller Facebook-side.  

LES OGSÅ:

Støtt brygge. Foto : www.faroutfocus / Hans Petter Sørensen

Utenfor allfarlei – store opplevelser på små steder.

Å reise kysten av Nordland er blant det fineste jeg vet. Uansett årstid. Sommerstid er det så fint å bevege seg bølgelangs. De lyse sommernettene lokker. På plass nå er den nye sommerruten, som byr på ekstra avganger og muligheter, både for oss reiseglade og fastboende langsetter kysten.

Les mer »