Helleristningene i Alta – meldinger fra steinalderen

Foto: Alta Museum

Hva tenkte og hvordan levde mennesker for 6-7000 år siden? Bergkunsten og helleristningene i Alta gir oss et innblikk i en fjern fortid da livet var helt annerledes enn våre liv. Men kanskje menneskene selv ikke var så annerledes?

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Rein i store flokker, rein på vei inn i fangstanlegg, rein som svømmer over fjorden, bare hodet stikker opp. Fyrstikkmennesker som fisker fra båter, fiskesnører med en kveite langt der nede i dypet, niser og spekkhoggere.

Det er ikke vanskelig å se hva det skal forestille, og man får et inntrykk av hva menneskene var opptatt av.

Noen scener krever fantasi og innlevelse fra oss, som dansende menn og kvinner, bjørner som jages ut av vinterhiet og smykkelignende figurer.

De eldste helleristningene i Alta er fra rundt 5000 f.Kr., og i 5000 år samlet menneskene seg i Alta og laget helleristninger. Vi ser at de eldste ligger øverst, siden landet har hevet seg siden de første helleristningene ble laget i strandkanten.

Foto: Alta Musuem

Les også: Foldalbruket – levende finnmarkshistorie

Ettersom landet steg etter istida, risset de nye helleristninger i vannkanten, som altså nå lå lavere. Dermed bestemmes alderen på helleristningene etter hvor høyt de ligger over havet. I Hjemmeluft, nær sentrum av Alta, finner vi omtrent 3000 figurer, og ytterligere 3000 finnes på ulike steder rundt Altafjorden.

Fly til helleristningene i Alta med Widerøe!

UNESCO

Bergkunsten i Alta står på UNESCOs liste over verdens kulturarv. På Alta Museum i Hjemmeluft går du på tilrettelagte stier for å se et utvalg av helleristninger, og du kan velge mellom en kort og en lang tur.

Les også: Utværet Lånan – naturopplevelser i ærfuglens rike

Museet tilbyr guidede turer og audioguider om sommeren, og i mai 2018 åpnet den nye, interaktive utstillingen «Spor i Berg».  Museet har andre utstillinger fra Altas rike historie, og ofte besøk av kunst- og vandreutstillinger.

Les også: Da Nord-Norge ble norsk