Foto: Fabrice Milochau

Hemnes – skaperglede mellom smul sjø og evig snø

Hemnes er en fjell- og fjordkommune midt på Helgeland, med Nord-Norges høyeste fjell, særegen lokalbakst og en malerisk landsby full av kunstnere som gjerne tar imot besøk.

Det gamle handelsstedet Hemnesberget ved Sørfjorden er et koselig lite tettsted med vernede trehus, gallerihotell, klesdesigner, umesamisk kunstner og gullsmedatelier med café.

Hemnes har lange båtbyggertradisjoner, og den lokalbygde fiskeskøyta Remi Ketil tilbyr turer på fjorden. Jazzmiljøet manifesterer seg i den aktive jazzscenen Jernvaren og festivalen Hemnesjazz  i august.

Les også: Festivalsommer i Nord-Norge

I dalene

Dalene mellom de høye tindene gjemmer mange kulturperler. Hemnes’ kulinariske spesialitet er kamkaka, en lokal gjærbakst som er stekt på åpen ild og smaker himmelsk med smør på. Jakten på kamkaka legges til Inderdalen gård, til gammelskola i Bleikvasslia og Eldhuset på Jamtjorden; alle lokalhistoriske skatter med dype røtter i dalens gamle bondekultur.

Kamkaka regnes som et svært lokalt avgrenset bakverk som opprinnelig kun har vært bakt i et begrenset område, i Korgen, Bleikvasslia og Leirskardalen i Hemnes. Foto: Fabrice Milochau
Kamkaka regnes som et svært lokalt avgrenset bakverk som opprinnelig kun har vært bakt i et begrenset område, i Korgen, Bleikvasslia og Leirskardalen i Hemnes. Foto: Fabrice Milochau

Korgen Camping ved elva Røssåga kan du fiske laks og nyte stillheten, slik de engelske lakselordene pleide å gjøre.

Populære og spektakulære Rabothytta i Hemnes kommune. Foto: Fabrice MilochauPopulære og spektakulære Rabothytta i Hemnes kommune. Foto: Fabrice Milochau
Populære og spektakulære Rabothytta i Hemnes kommune. Foto: Fabrice Milochau

På fjellet

Okstindan er en rekke på 11 monumentale fjell som når helt opp i 1916 meter, og danner et eget fjellunivers rundt Okstindbreen.

Rabothytta , i ny moderne design, er kanskje Norges kuleste turisthytte og ligger på 1200 meters høyde ved brekanten.

Les også: 6 fottur-favoritter i Nord-Norge

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Rabothytta er Den norske turistforeningens hytte nummer 500, og du finner den 1200 moh. Foto: Fabrice Milichau

Lettere tilgjengelig er Korgfjellet Fjellstue med flott utsikt mot Okstindan og Svartisbreen. Veien over Korgfjellet er bygd av jugoslaviske krigsfanger under 2. verdenskrig. Infotavler langs veien forteller den sterke historien om «Blodveien» og om sterke vennskapsbånd til Serbia.

Les også: Nordnorsk historie – vikinger, tørrfisk og krigsdrama

Les også: Korgfjellet fjellstue – hjem i fjellet med panoramautsikt

Lyst på tilbud og inspirasjon til hvor du bør reise i Nord-Norge?