Høst i Nord-Norge: Farger og effekter​

Foto: Reiner Schaufler

Varme dager, beinkalde netter, en eksplosjon av farger og ville, rasende stormer; den nordnorske høsten har høy underholdningsverdi og mange vakre øyeblikk. Å gå på tur i Nord-Norge om høsten er virkelig verdt reisen opp.

Tekst: Knut Hansvold, NordNorsk Reiseliv

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Har sommeren vært våt og kjølig og tv-bildene fra Aker Brygge påtrengende lykkelige, sier nordlendingene «vi håpa nu på en fin haust» til hverandre over kaffekoppen. Og ser for seg bærturer, kaffe i solveggen og søndagstur på fjellet. 

Nå venter måneder med nordnorsk hverdag, mens lys og farger endrer seg dag for dag. Her er det fjell på fjell som bare venter på å bli besøkt. Og du får nydelig utsikt over den høstkledde naturen som Nord-Norge har å by på. 

Les også: Nordlys om høsten – du slipper å fryse

Hundedagene – sensommeren

Hundedagene, den siste delen av sommeren, er en overskuddsperiode. Geitramsen farger alle veikanter i fuchsia, liene er fulle av blåbær og myrene av molte. 

De sure rognebærene rødmer i siste halvdel av august, og i hagene blomstrer den blå prakthjelmen og de gule fagerfredløsene. 

Det er nå nordlendingene vandrer til de høyeste, nå snøfrie, toppene. Innimellom må folk reddes ned fra fjelltopper, de glemte nemlig at det ble mørkt om kvelden.

Høstfarger i Nord-Norge

Allerede i slutten av august begynner høstfargene i fjellet i Nord-Norge. Blåbærriset blir høyrødt, mens dvergbjørka sprer seg fra dyp oker via oransje til rødt.

I lavlandet er det aspa (ospen) som starter fyrverkeriet med å flamme opp i gult eller rødt. Snart følger rogna etter med et variert fargespekter av gul, oransj og rødt, og av og til med en helt overraskende mørklillasjattering.

Bjørka kler derimot en hel fjellside i knallgult en ukes tid. Kun oldera (oren) beholder grønnfargen på, ganske virkningsfullt mot alt det gule.  Vannet i elver og vann er også klarere enn på sommeren, så fotografene fryder seg over speilingene.

Fargerik høst pa vei til Reinhausen i Sørfold kommune i Salten. Foto: Jiri Kacor
Fargerik høst pa vei til Reinhausen i Sørfold kommune i Salten. Foto: Jiri Kacor
En vakker høstmorgen ved Prestvannet på Tromsøya. Foto: Gaute Bruvik
En vakker høstmorgen ved Prestvannet på Tromsøya. Foto: Gaute Bruvik

Høsten vandrer sørover

Høsten starter i nord og vandrer sørover. Lengst nordøst kan det hele være unnagjort andre uka i september etter en god ukes gulrød eksplosjon.

På Helgelandskysten er det derimot en langvarig glede til uti oktober. Tida for høstfargene varierer også fra år til år; en tidlig vår gjør at trærne har hatt god tid på seg og avslutter sesongen tidlig.

Har snøbygene derimot herjet i juni, trenger trærne mer tid til å gjøre seg ferdig, og fargene kommer senere enn vanlig. Endelig vil en varm, lang sommer gjøre høstløvet mer fargerikt enn en kjølig og regnfull en.

Les også: Fly rett til fjellturer med fantastisk utsikt på Helgeland

Frost og snø

I innlandet kan en frostnatt seint i august ta knekken på sommerblomstene, men langs kysten kan både september og oktober være frostfrie noen år. Andre år kan et plutselig væromslag fra vått til tørt kle hustakene i rim en septembernatt.

Fjelltoppene i Troms kan få et sukkerdryss selv midt på sommeren, og hyppigheten øker i september. Tidlig i september et og annet år kan folk i Finnmark og Troms våkne til et lite snølag, så tynt at gresstråene stikker opp, men den blir sjelden liggende til etter tikaffen. 

Snøfallene blir hyppigere i oktober, og da kan det til og med bli skiføre noen dager. Andre år ser man ikke snøfilla før jul hele kysten opp til Nordkapp.  Jevnt over er det lite snø å se før november noe sted i Nord-Norge.

Kjerringøy foto: Ernst Furuhatt
Kjerringøy foto: Ernst Furuhatt

Vakkert forfall

Når det siste, knusktørre rognebladet har dalt ned på bakken og nattefrosten har kantet det med rim, er høsten på vei mot mål. Fargene er borte, og snøen ennå ikke kommet. Tørre strå vaier i vinden, det rasler i halvtørt løv i skogbunnen, på fjellet er det is på pyttene langs stien. Sola står lavt og intenst gul.  

Landskapet forgylles, og de bare bjørkene tegner lange skygger. Der det på sommeren var insekter og fugler, er det nå fullstendig stille. 

Dagen er for kort for langtur, men man bør koste på seg en tur til nærmeste utkikkspunkt. Vidt utsyn mot bart fjell, klart vann og svart skog er en både vakker og betegnende kontrast til hundedagenes overflødighetshorn. Kanskje snør det i morgen.

Vind og regn

Om landet kjøles ned, er havet ennå varmt. Ute i Atlanteren oppstår det rasende orkaner og stormsentre. Noen av verstingstormene fra Karibia har til og med kommet helt hit opp. 

Heldigvis mister de ofte fart på vei inn over kjøligere vann i Nord-Norge, men Helgeland, Bodø og Lofoten får innimellom skikkelige fulltreffere som stopper Hurtigruta, stenger flyplassene og kutter strømmen.

Det meste er på plass og i rute etter kort tid, vi er jo ikke født i går nordpå, men det kan være ille nok mens det står på.  Det finnes også høstdager som verken er storslagent stormfulle eller solfylte og fargerike, de er bare grå og våte.