Hvalsafari – kjempene i havet

Foto: Hannaleena Vaisanen

På kanten av dyphavet, rett utenfor Vesterålen, holder 20 meter lange kjemper til. Drar du ut med Arctic Whale Tours, får du møte spermhvalen.

Tekst: Knut Hansvold, NordNorsk Reiseliv

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Vesterålen ligger i verdens rikeste hav. Derfor kommer noen av verdens største dyr dit, og det blir din sjanse til å komme nært innpå skapninger som lever livet sitt langt til havs.

Spermhvalen

15-20 meter lange og 45-57 tonn tunge; spermhvalen er en utilnærmelig gigant i havet. Det er oksene som holder til utenfor Vesterålen. De betydelig mindre kyrne svømmer i havet rundt Asorene i Midt-Atlanteren. Av og til kommer oksene strømmende til fra ulike kalde strøk, sloss om damene og så får de sterkeste pare seg. Den største blir belønnet rikt, han får nemlig et helt harem av hvalkyr å forsvare mot elskovssyke friere. De forsmådde og beseirede må svømme hjem med halen mellom.. ja, du forstår at sjekkemarkedet i havet er enda mer brutalt enn på Paradise Hotel.

Hvalsafari. Foto: Hannaleena Vaisanen
Det er oksene som holder til utenfor Vesterålen. Kyrne holder seg til mildere farvann. Foto: Hannaleena Vaisanen

Ung og viril eller feit, ferdig og førti

Kyrne holder sammen i store flokker nede i det varme vannet ved Asorene, og danner en ring rundt kalvene når spekkhoggerne angriper. Jenter må holde sammen! Oksene svømmer derimot nordover til kaldere farvann, slik at de ikke eter opp maten for kalvene. Utenfor Vesterålen eter de seg opp for å bli større og sterkere, siden det absolutt er størrelsen som teller. Yngre okser spiser seg opp i håp om å trekke damer, mens mange middelaldrende okser har gitt opp kvinner totalt og tilbringer resten av livet beitende i Vesterålen. Føden er blåkveite og blekksprut, og det utkjempes harde tvekamper på 1000 meters dyp mellom kjempeblekksprut og spermhval. Eldre spermhvaler har ofte store arr i huden etter harde kamper.

 

Les også: Verdens største dyr tar sommerferien i Nord-Norge

Lundefugl. Foto: Hannaleena Vaisanen
På turen går også båten innom Anda, der du kan få se Lundefugl. Foto: Hannaleena Vaisanen

Til fuglefjellet

På returen fra havet går båten innom Anda, som er et fyr og et fuglefjell. Her hekker krykkje, alke og lomvi på klippeveggene, lunden har gravd seg ned i gressbakken og storskarv og toppskarv står i steinura og tørker fjærene sine. Høyt over det hele svever havørna, som spiser et par sjøfugl om dagen.

Verdens rikeste hav

Havet i Vesterålen er verdens rikeste, så selv om spermhvalen er hovedsaken, er sjansen stor for å se mye annet. Underveis utover ser du havhesten seile elegant rundt båten. Da www.nordnorge.com var på tur, så vi også spekkhogger på jakt rundt båten. Niser, vågehval og springer blir også ofte sett.  På vei ut av havna ser man ofte steinkobber som hviler på skjærene. Turen går imidlertid ut til spermhvalfeltene, og her utstedes det hvalgaranti: Får du ikke se hval, får du være med en tur til gratis. Treffsikkerheten er nemlig hele 95%.

Les mer om arktisk dyreliv på nordnorge.com

Møtet med hvalene

For å møte hvalen, må man ut til kanten av kontinentalsokkelen, der dyphavet begynner. Denne eggakanten ligger imidlertid bare en liten båttur ut fra Vesterålen. Fra Stø ytterst på Langøya er det en liten time ut. Så må det regnes med en del venting, men plutselig er hvalen der. En lang, grå rygg ligger og dupper i bølgene, og vann spruter ut av pustehullet på toppen. I flere minutter ligger den der og hviler ut og lar musklene fylles av oksygen. Så løfter hvalen langsomt halen, bretter den ut mot horisonten og dykker langsomt ned i havet for å være minst 20 minutter nede. Gjestene på hvalsafari er stumme av andakt mens hvaler er oppe. Når sporen reiser seg, klikker det i fotoapparat. Så summer det av begeistret samtale når hvaler er i dypet.

Les også: Besøk et ekte oppdrettsannlegg

Hvalsafari. Foto: Hannaleena Vaisanen
Om du ikke får se hval på de arrangerte turene, får du være med en tur til gratis. Foto: Hannaleena Vaisanen

Hensynsfull hvalsafari

Man kunne jo tenke seg at hvalen ble forstyrret av båter fulle av turister, og mange steder i verden har hvalsafari ført til stressede hvaler med adferdsproblemer. I Vesterålen tas dette svært alvorlig, og Arctic Whale Tours holder seg til normer for avstand til dyrene og hvor lenge båtene skal ligge ved hver hval. Disse er utarbeidet i samråd med marinbiologer. Du kan altså møte hvalen uten å være til irritasjon eller plage.

Greit å huske på

Arctic Whale Tours’ båt tar 65 passasjerer, altså en relativt liten gruppe.  Det er behagelige og varme salonger innendørs, lunsj er inkludert og varm drikke er tilgjengelig. Hvalsafari går alltid med værforbehold, ved uheldige kombinasjoner av vind og strøm må turen avlyses. Det lure er å legge noen dager i Vesterålen og se på alt annet i dette grønne øyriket, og så være fleksibel. Selv på varme sommerdager er det kaldt på havet, så ta alltid med godt med vindtette klær. En sjøsyketablett er heller ikke dumt, særlig om du ikke har vært ute i sjøgang før.

 

Les mer om hvalsafari på Arctic Whale Tours og Visit Vesterålen.