I Salten kan ungene herje villmann

Foto: Andrea Karstaedt

Gildeskål. Foto: Andrea Karstaedt

Nok skjermtid for ungene? Tar du dem med til Salten, kan de trygt springe rundt, være høyt og lavt og bli glad i naturen. Vi har listet opp 11 ideer hvor barna får sprunget fra seg.

Tekst: Knut Hansvold, NordNorsk Reiseliv

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Barn i dag får være med på mange reiser, lekekassene renner over av neglisjert leketøy og ungene er kjappere på sosiale media enn foreldrene. Den ubendige energien, den boblende livslysten og den umettelige nysgjerrigheten kommer imidlertid ofte bort i hverdagslivet. Det er derfor du skal ta de små englene med til Salten, for her venter moro for alle sanser.

Slipp rakkerungene løs i den store lekegrinda

Salten, den midtre delen av Nordland mellom Polarsirkelen og Tysfjorden, er en eneste stor lekeplass for ungene. Her er det god plass, få farer og mye spennende for ungene. Barn SKAL svis av brennesler, få stein i skoen og snuble og få sår på kneet. Poden kan ikke gå ut i voksenlivet uten å ha lagd seljefløyte, kastet flyndre på sjøen, bygd demning i bekken og klatret i trær.

Salten er et landskap med nye ting for et ungt sinn

Salten er en god blanding av mye og variert natur og levende lokalsamfunn. Tar du ungene med til et øysamfunn, vil de springe rundt i fjæra, utforske gamle brygger og naust og gå en tur i skogen. Reiser dere til fjells, kan de hoppe over bekken etter vann, plukke bær i lia og klatre opp til et utsiktspunkt. Skogene innerst i Salten er solrike med helt naturlige klatrestativ av furu med mykt mosedekke å dette i.

Les også:  Gi familien en luftig opplevelse

Her har du 11 aktiviteter du kan gjøre med ungene i Salten:

En liten samling av ideer om hva du kan gjøre finner du her. Noen av aktivitetene er aldeles gratis, andre koster en slant, men alle egner seg til å fortelle om i barnehagen eller på skolen i august.
 1. Brevandring: Sett på ungene hjelm, fest dem i tau og gå på Svartisen, Norges nest største isbre. Sørg for å ta bilder, da blir de kongen i klassen ved skolestart!
 2. Dra på fisketur: Ingenting er vel mer nordnorsk enn en fisketur? Unger som griner over fisk hjemme gafler den i seg når de har fisket den selv.
 3. Norsk Luftfartsmuseum: Landets store museum om fly er en drøm for barna. Egen modellflysimulator, guidede løyper gjennom museet og krok med foreldreparkering; her kan man være en hel regnværsdag.
 4. RiB til Saltstraumen: Det fosser, syder og koker i Saltstraumen, dette naturens underverk fascinerer liten og stor. RiB-tur fra Bodø sentrum er rett og slett gøy!
 5. Grotting: Salten er full av huler, noen av dem kun for eksperter, men forbausende mange er kjempespennende for ungene.
 6. Kajakk: De mange øyene og de flotte sandstrendene i Salten egner seg optimalt for unger som skal lære seg å padle kajakk.
 7. Nordlandsbadet: På regnværsdager er Nordlandsbadet topp for ungene. Hoppe fra femmeteren, rase ned de tre vannskliene eller ri på bølgene. Lillesøster skal i barnebassenget.
 8. Trappeløp: Fykantrappene er en 1100 trinns tretrapp i Glomfjord. Kjappe og lettbeinte unger klarer dette mye kjappere enn gamlingene.
 9. Ståpadling: Balansen svekkes med alderen, så tar du med ungene på SUP, altså padling på brett, vil ungene slå deg ned i støvlene.
 10. Bodø Action Hall: På regnværsdager kan du skyte med laserpistoler, komme deg ut av escape rooms og massakrere motstanderne med paintball. Foreldre er særlig utsatt!
 11. Fjelltur: Salten er full av fjell, noen egner seg for små føtter, andre lar lange ungdomsslamper lange ut så de kan himle med øynene over hvor trege foreldrene er. Fantastisk utsikt er garantert over alt!

Les mer om familieopplevelser i Bodø og Salten på Visit Bodø og sjekk aktivitetskalenderen her.