Kajakk rundt Vega verdensarv

Foto: 

Kajakkpadlerne og ærfuglene trives like godt i mylderet av småøyer utenfor Vega. Bli med på padletur til Hysvær og bli kjent med et enestående kystlandskap.

Tekst: Knut Hansvold, NordNorsk Reiseliv

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Norskekysten er full av historier. En av de mer ukjente er den om dunværet Hysvær på yttersida av Vega. Og dit kommer du bare i kajakk.

 

Kajakk og ærfugl

Vegaøyan består av 6500 øyer, holmer og skjær. Siden dette er et gammelt kulturlandskap med en lang tradisjon for å produsere edderdun, er dette øyriket både en stor naturopplevelse og gir innsikt i gammel kystkultur. Denne padleturen går vest av Vega, og innebærer litt padling over åpnere havstykker, men det meste pågår innaskjærs og i ly av den 432 meter høye, festningsaktige øya Søla.

 

Les også: Topp 5 fugleopplevelser i Nord-Norge

Bli med på padling, matlaging i det fri, kos rundt bålet, overnatting i telt og kanskje allsang. Nyt naturen og utsiktene på flere av de 6.500 øyene i Unesco Verdensarv-området.

Hysvær

På vestsida av Vega ligger en klynge på et par hundre småøyer som heter Hysvær. Her bodde det tidligere over 100 mennesker, som levde av fiske, litt jordbruk og dunproduksjon. 

Fra femtitallet av fikk befolkningen fraflyttingstilskudd og flyttet over til hovedøya Vega, de siste i 1985. Siden ble husene brukt som hytter. Vannet mellom øyene er smult, og det er lett å gå i land hvor som helst. Øyene er flate, og i mai er øyene et stoppested for hvitkinngåsa som flyr nordover mot arktiske strøk.

Hysvær/Søla landskapsvernområde ligger i Vega kommune rett vest for hovedøya Vega.   Hysvær består av en rekke flate, gressbevokste øyer mens Søla med sine 432 moh. står i sterk kontrast til dette. Landskapet er i store grad kulturpåvirket. Dette sees i form av bebyggelsen som de fleste steder fremdeles er intakt, men også i forhold til vegetasjonen som preges av beite og slått.

Foto: Snefrid Jakobsen

Gåkkå mathus

Gåkkå (kjæleord for ea, ærfuglhunnen) mathus er noe som spesielt som en liten gourmetrestaurant ute på Hysvær. Øystein Ludvigsen har bygd huset av rekved, og strøm kommer fra egen vindmølle. Her blir det servert lunsj med vin, og vi får høre om livet på Hysvær.  

Les også: Trekk mot Nord – Helg på Vega

Ærfuglene og dunkjerringene – en kjærlighetshistorie

Vegaøyan står på UNESCOs verdensarvsliste på grunn av dunværene. På våren kommer ærfuglparene inn til land for å finne en hekkeplass. Da har dunkjerringene gjort klart ebanene, altså de bittesmå ærfuglhusene av planker og bord som gir ærfuglene beskyttelse mot ørna. Ærfuglene blir passet på av dunkjerringer med kosteskaft som skremmer bort ørna, det hele er en historie om gjensidig kjærlighet og omtanke. Ærfuglene kvitterer med å legge igjen mengder av mykt, deilig dun når de forlater reiret med ungene ved sankthans. Til slutt blir det dunduner av det eksklusive slaget.

Adventure Vega  kan tilby er båtturer, havørnsafari, guidede fjellturer, jaktturer, utleie av båt og kajakk og seilturer med erfarne seilere.

Foto: Torleif Hansen

Kajakk for (nesten) alle

Turen går med havkajakk. Du trenger ikke være spesielt erfaren med havkajakk, siden det følger med instruktør som er ekspert på kameratredning. Drakt, hansker og kajakk følger med, og du stiller selv med ullundertøy og fritidsantrekk for å gå rundt på Hysvær med.

Prisen er fra kr 2190,- per person.
Grupper på over 6 personer kan be om spesialpris.

Les mer om kajakkpadling med Adventure Vega