Kunsten å feriere i Nordland

Foto: Øystein Lunde Ingvaldsen

En sommerferie i Nordland er midt i blinken for deg som elsker kunst og kultur.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

ver sommer er det en rekke festivaler og oppsetninger rundt om i Nordland. Fra Galleria Kunstfestival – kunst uten filter i Mosjøen –  til Querinidagene på Røst.

Her får du historie fortalt gjennom Querinioperaen, med et av fiskebrukene som kulisse. Mer spektakulært blir det ikke.

Les også: Festivalsommer i Nord-Norge

Gallerier og museer

Rundt om i Nordland finnes det en rekke små og store gallerier og museer som tar for seg alt fra vikingehistorien, via klassiske bildekunstnere og frem til dagens moderne uttrykk.

Eksempler her er Galleri Espolin i Storvågan i Lofoten, Petter Dass-museet på Alstahaug, Nordlandsmuseet i Bodø, KaviarFactory i Henningsvær, Hurtigrutens Hus på Stokmarknes, Krigsminnemuseet i Narvik, Galleri Adde Zetterquist på Storjord i Saltdal, Hamsunsenteret i Hamarøy og Kjerringøy Gamle handelssted rett nord for Bodø.

Og du kan overnatte på Nord-Norges eldste hotell, Fru Haugans Hotel i Mosjøen, med historiske Sjøgata rett utenfor døra. På Mo i Rana tilbyr Scandic Meyergårdenkoselig overnatting, lokal mat og dette er en perfekt base for å bli bedre kjent med nordnorsk industrihistorie.

På Kjerringøy utenfor Bodø finner du Norges best bevarte gamle handelssted. Foto: Ernst Furuhatt

Skulpturlandskap Nordland

Noe som er helt unikt for Nordland, er Skulpturlandskap Nordland. Dette er en internasjonal kunstsamling som ble bygget opp i perioden 1992-98. Kunstverkene er plassert i 32 kommuner i fylket, skapt av like mange kunstnere fra 18 forskjellige land.  Det helt spesielle her er det faktum at det er naturen selv som rammer inn de ulike kunstverkene.

Litterære fotspor

Nordlands mange forfattere har satt tydelige spor etter seg, og du bør absolutt ta en tur til Hamsunsenteret i Hamarøy. Og på Kjerringøy finner du kulissene som er brukt i filmatiseringen av flere av Hamsuns bøker.

Eller ta turen til Regines hule i Bø i Vesterålen, hvor Nordlands mest betydelige forfatterinne, Regine Normann, satt og skrev mange av sine 18 bøker. På Sortland – den blå byen – kan du suge til deg inntrykk fra forfatter Lars Saabye Christensen. På Alstahaug har Petter Dass satt sine evige fotavtrykk, og et besøk på museet her er obligatorisk, samtidig som du får oppleve landskapet som formet dikterpresten.

Stormende jubel

I fylkeshovedstaden Bodø er det reist et helt nytt kulturkvartal med Stormen Bibliotek og Kulturhus.   Konserthuset har allerede blitt priset opp i skyene av internasjonale stjerneartister som er stumme av begeistring over den utrolige akustikken. Selve arkitekturen vekker også oppsikt verden over og kvartalet er allerede innstilt til flere arkitektur-priser.

Stillhetens katedral

En reise i Nordland er i seg selv den beste måten å få ned en stresset hverdagspuls. Når du vandrer sakte langs storhavet og kjenner den varme sanden under bare bein, da senker skuldrene seg. Når du kan bruke ubegrenset tid på uteserveringen, så forsvinner uroen. Det er ingenting som haster, dette er den perfekte måten å lade batteriene på, enten du koser deg med reker og hvitvin på kaia, eller ligger langflat på toppen av et fjell og nyter utsikten og kjenner at vinden smaker havsalt.

Med Widerøes Norge Rundt-billett kan du besøke 12 destinasjoner i Nordland.

Notice: Undefined variable: icon_position in /customers/a/5/0/vakrenordnorge.no/httpd.www/wp-content/plugins/premium-addons-for-elementor/widgets/premium-title.php on line 920
Notice: Undefined variable: icon_position in /customers/a/5/0/vakrenordnorge.no/httpd.www/wp-content/plugins/premium-addons-for-elementor/widgets/premium-title.php on line 943 LES OGSÅ: