Kystriksveien – en opplevelse for livet

Foto: Olav Breen

Noen ganger er det som skjer underveis på bilturen enda viktigere enn å nå destinasjonen. En biltur langs Kystriksveien gir opplevelser for livet. Og det beste av alt er at du kan legge inn aktivieter som kajakkpadling, øyhopping med sykkel og vandreturer i spektakulære omgivelser.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

«La ikke livet bli som en biltur med min morfar», skrev en gang forfatteren Tor Åge Bringsværd. «Vi fant aldri noe sted å stoppe – for det kunne kanskje være noe enda hyggeligere rundt neste sving. Og så var det plutselig slutt på bensinen.

Bilturen i Nordland, langs Kystriksveien, bør nytes som en langsom reise inn i et stort og mangfoldig landskap med mange avstikkere til fjells, til levende gårdsbruk, fascinerende kulturminner og ikke minst ut til noen av de mange øyene ute i havet.

Magiske skatter langs veien

Den som gir seg tid til å nyte livet her og nå, kan høste store belønninger langs Kystriksveien. Noen av skattene du finner, er den lille kafeen Mon Amour i Bindal, Kystkultursenteret og Krigsmuseet i Nevernes havn og den blomstrende opplevelsesbutikken Etcetera på Herøy.

Det finnes i det hele tatt massevis av godsaker å plukke langs denne ruta. Det beste er å oppdage dem selv, ta imot overraskelsene når de kommer og tre dem på en snor av minner du kan ta med hjem.

Kajakkpadling langs Kystriksveien

Lykken er å møte skjær i sjøen. Denne lykken oppstår særlig om du liker kajakkpadling. De ti-tusenvis av øyene, holmene og lune vikene du finner langs Kystriksveien har gjort denne delen av norskekysten til ett av de mest attraktive padleområdene i verden.

Langs Kystriksveien finner du attraktive padleområder, enten du er dreven eller nybegynner. Foto: Terje Rakke

Om du er en dreven kajakkpadler eller en engstelig nybegynner, vil du finne et tilbud som passer for deg langs dette strekket. Det finnes nemlig en rekke aktører fra Nærøy i sør til Meløy i nord som tilbyr både utleie, kurs og organiserte turer.

En av årets nyheter er padling på Storglomvatnet ved Svartisen. Det er en opplevelse du må helt til polare strøk for å finne maken til. Menyen av padleopplevelser er stor, og muligheten til å oppnå heftig lykkepuls ute i skjærgården er betydelig.

Les om kajakktilbyderne langs Kystriksveien!

Sykkeltur på de små øyene gir store store øyeblikk!

Langs Kystriksveien gjemmer det seg altså en egen liten verden av øyer fulle av opplevelser og rare påfunn. Dette åpne havlandet er ikke bare usedvanlig vakkert, det er også gjestfritt og romslig i hele sitt vesen. Herfra ser man rett og slett verden i et litt annet perspektiv.

Du kan komme deg hit med rutebåt, og vel framme kan du bevege deg fritt rundt på øyene med sykkel. Den mest benyttede reiseruten går mellom Brønnøysund og Sandnessjøen på Helgelandskysten. Den tar deg til verdensarvøya Vega, til Herøy som består av flere tusen holmer og skjær og til den vesle øya Dønna med sitt berømte fjell Dønnamannen. Denne turen bruker man vanligvis 4 til 6 dager på.

Les også: Drømmesykling på Helgeland

Les også: 10 grunner til hvorfor du blir lykkelig av å sykle i Nord-Norge

Gir du deg selv litt ekstra tid, kan du også besøke eksotiske øyer som Lovund, Træna, Støtt og Myken. Sistnevnte kan skilte med 11 innbyggere og et eget Whiskydestilleri. Sommeren er altså duket for øyliv.

Les om øyhopping langs Kystriksveien!

En sykkeltur langs Kystriksveien kommer til å gi minner for livet. Opplev den magiske midnattssolen. Foto: Olav Breen
En sykkeltur langs Kystriksveien kommer til å gi minner for livet. Opplev den magiske midnattssolen. Foto: Olav Breen

Sykle uten bagasje

En sykkeltur langs Kystriksveien kan innebære å sykle 10-12 mil, sove i telt og lage sin egen mat. Eller det kan betyr mindre sykling med mange stopp underveis, komfortabel overnatting og nydelig restaurantmat.

Uansett hvilken variant du velger, kan du få fraktet bagasjen din fra ett overnattingssted til det neste langs Kystriksveien. Det er godt å slippe å tenke på det praktiske og å drasse på tunge sekker når man sykler.

La Kystriksveien Reiseliv, skreddersy din optimale sykkeltur. Da vil du få et program som er ferdig lagt opp og kvalitetssikret med dagsetapper, overnatting, utflukter og aktiviteter, leie av sykkel (gjerne el-sykkel), samt bagasjetransport om du vil ha det. Program og løsninger planlegges basert på dine ønsker og behov.

Din neste, supre sykkeltur starter her!

 

Å gå er sølv, å vandre er gull

Er du glad i gå på tur og ønsker å oppleve dramatiske fjellformasjoner og fantastisk utsikt over verdens vakreste kyst? Drømmer du kanskje til og med om lyse sommernetter i storslått natur? Da har Kystriksveien mye å by på. Her finner du spektakulære toppturmål som Heilhornet, De syv Søstre, Dønnmanen og Rødøyløva.

Langs Kystriksveien finner du spektakulære toppturmål, samt lettere fotturer du kan bruke som avbrekk fra bilturen. Dette bildet er fra Svartisen. Foto: Olav Breen
Langs Kystriksveien finner du spektakulære toppturmål, samt lettere fotturer du kan bruke som avbrekk fra bilturen. Dette bildet er fra Svartisen. Foto: Olav Breen

Ønsker du lettere fotturer som et avbrekk fra bilturen langs Kystriksveien, ligger Torghatten, Glomfjellet ved Svartisen og Åkvikfjellet på Dønna bare og venter.

Les om toppturer og vandring langs Kystriksveien!

Den amerikanske filosofen Emerson, skrev følgende for mer enn 150 år siden:
«Få mennesker vet hvordan de skal foreta en vandring. Kvalifikasjonene er utholdenhet, alminnelige klær, gamle sko, sans for naturen, godt humør, endeløs nysgjerrighet, god evne til å tale, god evne til å være stille og ikke for mye av noe.»

Skreddersy din drømmeferie på veien

Om du etter å ha lest dette fortsatt ikke føler deg helt klar for avreise, kan du kontakte oss. Vi skreddersyr reisen din langs Kystriksveien og hjelper deg å inkludere en eller flere vandreturer.

På www.kystriksveien.no finner du turforslag og informasjon som hjelper deg å planlegge din perfekte ferie. Foretrekker du eksperthjelp fra noen som kjenner veien som sin egen bukselomme, tar du kontakt Kystriksveien Reiseliv som skreddersyr din drømmeferie langs verdens vakreste kyst. Alt du trenger å gjøre er å sende inn dine ønsker og behov på dette skjemaet.

Hvor går Kystriksveien?

Kystriksveien fra Steinkjer i Nord-Trøndelag til Bodø i Nordland kalles ofte verdens vakreste turistvei og byr på 650 kilometer med ramsalt kystlandskap og severdigheter.  Langs turistveien er det seks fergestrekninger. Du kan kjøre hele strekningen på to dager med én overnatting, men størst utbytte får du hvis du setter av tre til fem dager.

Ønsker du å rekke over alle høydepunktene langs veien, bør du derfor bruke flere dager. Det kan du trygt gjøre, for det er godt å være på vei på Kystriksveien. Bruk god tid og dra på oppdagelsesferd!

God bilferie!