Lær å lage den perfekte venneturen!

Tekst: Ann-Jorid Pedersen

Reiser blir bedre med venner!
Og særlig om du reiser nordover, er vår påstand. 

Men ikke alle er like glad i å planlegge og ordne det praktiske som hører med.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Med dagens apper, samt noen smarte tips fra fagfolk, kan planlegging og koordinering av reisen gjøres til en lek. Så spenn på deg sjumilsstøvlene, for her kommer oppskriften på hvordan du lager den perfekte venneturen.

Sjefstipset over alle tips er å ikke diskutere alle detaljer ved en reise samtidig. Del heller opp forberedelsene og kommunikasjonen med vennene dine i bolker, der de store avgjørelsene kommer først og de minte sist. Å diskutere alt på en gang blir utmattende og forvirrende for alle. Nedenfor finner du derfor 11 tips plassert i riktig rekkefølge!

#1

1. Velg en plattform for å prate sammen!

Aller først trenger dere en digital kanal for å snakke sammen, dele tips, avklare hvem som liker hva og ikke minst for å ta felles beslutninger.

Velger dere å bruke en Facebookgruppe, så husk verktøyet meningsmåling, det er smart for å stemme over alternativer. Det finnes selvsagt også andre løsninger, som for eksempel Messenger, Yammer, WhatsApp eller Skype og Microsoft Teams. 

Lag en gruppe på  WhatsApp, der du deler bilder og gir beskjeder.

#2

2. Skap reiselyst og sett dato!

Det andre du gjør, er å motivere til turen og bli enig om når dere skal reise. Legg ut et par fine reiseforslag først, og oppfordre de andre til å poste alternative forslag på den avtalte plattformen.

Når dere er enig om at dere vil på tur sammen, bør dere så snarest sette en dato for avreise og retur som passer for alle. Deretter kan dere fortsette diskusjonen om reisemål og reisetype. 

Google er en bestevenn når man leter etter reiseinspirasjon. Søk gjerne på stemningsfulle bilder i stedet for fakta om steder eller flybilletter i første runde.

Men for å komme til et punkt hvor det er mulig å ta stilling til hvilke reisedrømmer som er realistiske, kan det være lurt å stille noen konkrete spørsmål til gjengen ganske tidlig i planlegginga. 

 • Hvor mange blir vi?
 • Hva slags type reise ønsker vi oss? (Kultur og shopping? Aktive i naturen? Helse og velvære? Mat og vin? Eller kanskje noe riktig eksotisk og annerledes med smak av action og utfordringer? Interessetur eller noe annet)
 • Hvor langt vil vi reise?
 • Hvordan vil vi reise? Med fly, tog, båt eller kanskje bil?
 • Hva er gjengens maxbudsjett for reisekostnaden, for eksempel flybilletter?

Har dere vurdert å reise nordover? 

Vår ville, vakre og fargerike landsdel på toppen av kloden, egner seg ypperlig for venneturer.

Naturen her er spektakulær, lyset er heftig, maten er nydelig og overnattingsplassene koselige. 

Folket nordpå er dessuten kjent for å være avslappet, fleksible og ha masse humor.
Det betyr at de sanker høye karakterer som vertskap. 

Den nordlige delen av Norge er også kjent for å ha mange tilrettelagte opplevelser og aktiviteter som passer for mindre grupper. Det er dermed mye moro som venter gjengen din på veldig mange reisemål i nord.

Med andre ord; Nord-Norge er som skapt for å dyrke vennskap og sanke felles minner. 

#3

3. Fordel roller og oppgaver!

Når dette er besvart, er det lurt å diskutere roller og ansvar. Det viktigste er å avklare hvem som har pengeansvar.

Hvem skal være kasserer, og hvordan skal dere håndtere betalinger og bestillinger i praksis? Har en av dere et Mastercard som gir bonuspoeng på fly, slik at han  eller hun ønsker å gjøre felles bestillinger og legge ut for alle? Vil dere overføre penger til kassereren eller skal alle bestille og betale for seg på de enkelte stedene?

På overnattingsstedene kan det uansett være lurt å ha en egen kontakt som sitter på bestillinger og papirer. Også her kan apper hjelpe til med hoderegningen. Vipps er godt kjent for alle og en enkel måte å sende hverandre penger på.

Appen Splitwise har to versjoner, hvorav den ene kan håndtere økonomien på en hel reise med blant annet scanning av billetter, valutaomregning og fordeling av kostnader. Den holder også kontroll på hvilke deltakere som skal betale hva til hvem. Plates by Splitwise er gratis og utmerket for å dele restaurantregninger.

#4

4. Book fly eller selve reisemåten

For å få gode priser, kan det lønne seg å bestille flybillettene, eller andre reisebilletter tidlig. En slik bestilling gjør også at man forplikter seg til å reise.

Dere kan søke etter flybilletter på de enkelte flyselskapenes sider eller dere kan bruke nettløsninger som Trip Finder fra Momondo. Vær obs på at det finnes banditter i dette markedet, så hold dere til kjente nettsteder eller sjekk nøye hvem de er før dere booker og betaler til ukjente nettbyråer. 

Her finner du nyttige linker for deg som er reisende i Nord-Norge.

#5

5. Bestill overnatting

Nå står turen for å booke overnatting. Det finnes utallige tilbud på nett med bilder, kart og beskrivelser. Trip Advisor, booking.com, hotels.com og AirBnB.no er noen av de mest kjente. Spørsmål du bør stille gruppen før dere bestiller innkvartering er følgende:

 • Vil vi bo i privat leilighet, ferievilla eller på hotell?
 • Hva slags standard og prisklasse er riktig for oss?
 • Hvilke fasiliteter bør overnattingsstedet og det enkelte rom ha?
 • Hvor langt fra sentrum, strand, attraksjon eller annet vil vi bo? (bestiller dere langt unna et sentrum, bør dere sjekke det lokale transporttilbudet først)
 • Hvem skal bo på rom med hvem?
 • Vil vi spise alle måltider på hotellet, bare frokost eller kanskje ingen?
 • Hva er viktigst av komfort eller stemning? Servicetilbud eller pris?

Bruk gjerne søkemotorfiltrene for å finne fram i det store tilbudet. For å sikre at dere får rom i nærheten av hverandre, bør dere ta direkte kontakt med overnattingsplassen.

Kanskje kan det også være lurt å bestille direkte på hotellet dere velger, og heller bruke appene til å søke etter muligheter. 

#6

6. Bestill opplevelser som gruppe!

Det beste på en reise er opplevelsene, så ikke glem å se etter dem! Enkelte steder kan aktiviteter bestilles dagen før eller til og med samme morgen. Men når dere reiser som en gruppe, bør dere bestille aktiviteter i god tid for å sikre dere plass.

Det gir dere også mulighet til å få turen tilpasset deres behov. Dere kan også spørre om det er mulig å få grupperabatt på bestillingen hvis dere er 10 eller fler. Destinasjonens aktivitetstilbudet finner dere gjerne presentert på stedets offisielle turistsider, som for eksempel disse for hhv Lofoten og Svalbard: 

#7

7. Reis bærekraftig og smart!

Verden er til for å ses og utforskes! Når dere skal velge reisemål og opplevelser, er det likevel fint å ha i bakhodet at enkelte ferieformer og reisemål er mer bærekraftorientert enn andre. Velg derfor så smart dere kan!

Les også: Basecamp Explorer Svalbard har finansiert planting av 75.000 trær i Kenya

#8

8. Tenk gjennom reisen fra A til Å

Husk at når du planlegger en reise, ligger djevelen i detaljene. En smart måte å unngå fallgruver, er å tenke deg gjennom hele reisen fra sted til sted, fra start til slutt. Hva skal skje når dere møtes på flyplassen? Eller når dere lander på destinasjonen? Hvordan skal dere komme til hotellet?

Hva er nummeret til den lokale taxien? Hvor kjøper man bussbilletter? Hvor lang tid trenger dere til innsjekk og å skifte? Hva og hvor skal deres spise første kvelden? Det er ikke alltid lett å finne bord til en gruppe, så bordbestilling på restaurant er derfor noe som ofte må gjøres i forkant.

Tegn gjerne opp hele reisen som en linje på et stort ark og pass på at det ikke finnes noen huller du overser. Skal dere mellomlande og vente på en større flyplass på vei til eller fra? Ved å bruke tjenesten LoungeBuddy kan dere få tilgang til 170 lounger over hele verden ved å betale pr bruk. 

Les også: Planlegg turen til Nord-Norge

Som koordinator bør du lage deg en mappe med all info du finner på nett eller andre steder i forkant. Blir det for mange bestillinger og papirer å holde styr på, kan du sjekke ut appen Tripit

Ved å videresende bekreftelses-e-postene dine, eller gi TripIt tilgang til innboksen din, oppretter appen en enkel reiseplan med kart helt av seg selv. Og alt du trenger å finne tilbake til av bestillinger, blir liggende i appen. Løsningen kan også finne hotell og fly for deg.

#9

9. Gi rom for slakk og endring i programmet!

Å ha tenkt gjennom hele reisen, er ikke det samme som å lage en dagsplan hvor hvert minutt er fylt. Det er viktig å legge inn pauser, forsinkelser, fleksibilitet og tid til å gjøre det som faller dere inn. Det som ikke er planlagt kan ofte gi de største opplevelsene. I praksis betyr det at du ikke må tviholde på programmet og alle løsningene du har forberedt, men være åpen for endring. 

#10

10. Unngå for mye venting og famling underveis!

Når man reiser i gruppe, kan unødvendig venting oppleves veldig frustrerende. Underveis kan det være smart å bruke offline-apper for å finne fram, for å kjøpe billetter, for å lese seg opp på attraksjoner og for å slippe unødig famling. 

Appen AroundMe er eksempelvis god å ha. Den ser hvor du er og lister opp nærmeste bank, bar, bensinstasjon, hotell, kino, restaurant, supermarked, teater, drosjesentral og sykehus. På appen Momondo Places finner du en rekke offline-kart, mer enn 200 håndplukkede lokale tips og fargekodet filtrering for å utforske en ny by. 

#11

11. La deg inspirere!

Husk at Nord-Norge er i ferd med å bli den nye hotspoten for venneturer. Er dere usikre på valg av reisemål, bør dere derfor sjekke ut mulighetene for en opplevelsesrik vennetur i nord!

Uansett hva dere velger, ønsker vi dere lykke til med planlegginga og god tur!

Anbefalte tjenester: