Foto: Kjell Ove Storvik

Lofotr Vikingmuseum i Lofoten:

Lofoten, en levende vikingverden for store og små

Ikke alle er klar over at Nord-Norge var et viktig og mektig område i vikingtida. Men i småkongeriket som en gang het Hålogaland, bodde det en gang i tida flere vikinghøvdinger. Høvdingefamilien på Borg i Lofoten var nok blant de aller rikeste og mektigste av dem alle. De var også kilde til sagnomsuste historier som fortsatt bergtar både unge og gamle.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Møt vikinger og dyr hos Lofotr Vikingsmuseum

I sommer kan hele familien gjenoppleve den norske vikinghistorien sammen. På Borg i Lofoten finner dere Lofotr Vikingmuseum, en imponerende rekonstruksjon av det største langhuset som er funnet fra vikingtida. Dette er et levende museum der dere møter både vikinger og dyr og får se over 1000 år gamle gjenstander. Her kan hele familien kaste seg ut i lærerike, morsomme opplevelser i fellesskap.

Les også: Bædi og Børdi – reiseguider i app for barn

Høvdingen og husfrua på Borg var rike og mektige mennesker, og huset deres var hele 83 meter langt! Langhuset er delt i en gildehall, en boligdel og en utstilling, og dere kan besøke alt.

Ved siden av langhuset finnes det en butikk og et flott myldreområde som kalles Glassgården, og utenfor ligger det store områder med flere aktiviteter du kan være med på.

(Alle foto: Kjell Ove Storvik)

Aktiviteter hos Lofotr Vikingmuseum:

  • Glassgården, som er bygget du kommer til aller først, kan du studere arkeologiske funn og høre historien om den sensasjonelle oppdagelsen av Borg. Her bør dere også ta dere tid til å se den flotte 12-minnuters filmen «Drømmen om Borg».
  • Omvisningene i utstillingen på Lofotr Vikingmuseum foregår ved hjelp av moderne audioguider og høretelefoner, tilgjengelig på 6 ulike språk. Dere velger selv hvor lang tid dere vil bruke i utstillingen og hvilke temaer dere vil legge vekt på.

Les også: Familieferie med smak av dannelse!

  • Er dere interessert i vikingtidens håndverk, så demonstreres den i Høvdinghuset. Her kan dere delta på et skikkelig vikinggilde eller bare tusle rundt og studere gjenstander av mange slag og se vakker treskjæring og annen utsmykning på nært hold. I høysesongen, 15.juni til 15.august, kokes det deilig lammesodd over grua i gildesalen hver eneste dag. Der er det også mulig å få smake på mjøden som var vikingenes yndlingsdrikk.
  • vikinghavna kan dere delta på en seil- eller rotur med et vikingskip som er en kopi av det berømte Gokstadskipet. Smeden er kanskje også i aksjon i smia si. Og som om alt dette ikke var nok, kan dere møte dyrene som bor på vikinggården. Her beiter både villsvin, Nordlandskyr, Nordlandshester og utgangersauer i naturskjønne omgivelser og forstår nok ikke helt om de lever i vikingtida eller i vår egen tid.

Les også: Nordnorsk historie – vikinger, tørrfisk og krigsdrama

Alle vikingene ved museet svarer gjerne på dine spørsmål og deler velvillig sin kunnskap om vikingtiden med store og små. Opplevelsen anbefales for barnefamilier.

Velkommen tilbake til vikingtida og til Lofotr!

Widerøe flyr deg til Leknes i Lofoten.

Les også: Hesteridning for hele familien i Lofoten