Foto: Øyvind Wold / www.visitvesteralen.com

Lofoten og Vesterålen:

Langsomme sykkelturer i lyse netter

Ingen grunn til å sove bort sumarnatta i Lofoten og Vesterålen. Tvert imot, utnytt det spesielle lyset fra midnattssola til magiske sykkelturer med veiene og utsikten nesten for deg selv!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Å oppleve Lofoten og Vesterålen fra sykkelsetet gjør at du kommer nærmere naturen og bedre tid til å nyte utsikten enn om du kjører bil.

Tar du sykkelturen om natta, er opplevelsen om mulig enda bedre: Det spesielle lyset farger hus og landskap samtidig som nattestillheten og roen forsterker de øvrige sanseinntrykkene.

– Både i Lofoten og Vesterålen anbefaler vi syklistene å prøve å snu litt på døgnet, for en helt annerledes sykkelopplevelse, sier reiselivssjef Astrid Berthinussen i Vesterålen og Elisabeth Dreyer, daglig leder i Destination Lofoten.

Med liten eller ingen trafikk på veiene blir det nemlig en roligere tur, med muligheter for innslag du ikke kan få på dagtid.

– Lyset, stillheten og lydene gjør dette til en helt spesiell opplevelse, helt annerledes enn å sykle om dagen. Om natten vil man også kunne møte dyr som du sjelden eller aldri ser om dagen, som rev, hare og elg og også fugler, sier Berthinussen.

Les også: Hvorfor du blir lykkelig av å sykle i Nord-Norge

Om natten er det stille og fint på veiene. Husk uansett å ta avstikkere fra hovedveien, så får du kanskje en enda mer magisk opplevelse. Foto: Øyvind Wold / www.visitvesteralen.com
Om natten er det stille og fint på veiene. Husk uansett å ta avstikkere fra hovedveien, så får du kanskje en enda mer magisk opplevelse. Foto: Øyvind Wold / www.visitvesteralen.com
Om natten kan det hende du får se dyr, som elg, rev og hare. Foto: Marten Bril / visitvesteralen.com
Om natten kan det hende du får se dyr, som elg, rev og hare. Foto: Marten Bril / visitvesteralen.com

Legg turen utenfor allfarvei

Å sykle i Lofoten og Vesterålen passer både for aktive syklister og familier som sykler med vogn og litt bagasje. Terrenget er nemlig lite kupert, og det er lett å tilpasse etappene etter behov.

Velger du den populære Nasjonalvei Sykkelrute nr. 1 – Kystruta – kan du tråkke deg gjennom hele øyriket, fra Å ytterst i Lofoten til Andenes i Vesterålen. Ruta slynger seg mellom mektige fjell på den ene siden og havet på den andre, langs vakre bukter med hvite strender, og mellom fiskevær og fuglefjell – med utsikt til storhavet.

Lundefugl i midnattssol i Øksnes – ta deg tid til å nyte synet. Foto: Marten Bril / visitvesteralen.com
Lundefugl i midnattssol i Øksnes – ta deg tid til å nyte synet. Foto: Marten Bril / visitvesteralen.com

– Vi slår gjerne et lite slag for å ta seg tid til å bevege seg utenfor hovedveien, der det naturlig nok er mest trafikk. Vi anbefaler å ta små avstikkere og teste de lokale rutene, det er jo nydelig over alt, sier Dreyer. Hun mener steder som Ballstad, Stamsund, og Henningsvær helt klart fortjener et besøk – og mener det også er vel verdt innsatsen å sykle rundt Gimsøya.

– Dette er godbiter du ikke vil gå glipp av!

Har du ambisjoner om å ta lange strekk på sykkelen, er det imidlertid noe du bør være klar over:
– Det kan være et stykke mellom butikker og spisesteder her, så planlegg turen og pass på å ha med nok mat og drikke!

Trenger du flere argumenter for en reise til Lofoten? Her er sju grunner du kan vurdere!

Sykkelløp – tur eller konkurranse gjennom sommernatta

Lofoten Insomnia Race er et spektakulært sykkelløp som går langs E10 fra Å til Lødingen. Det er også mulig å starte i Svolvær eller Raftsundet, og sykle kortere etapper, enten som konkurranse eller turløp. Dermed kan man velge om vil tråkke 235, 102 eller 52 kilometer – alle følger Lofotveggen inn til målgang i Lødingen.

– I dette løpet er alle vinnere! Utsikten er den samme for absolutt alle, og det samme er serveringen på de fire matstasjonene underveis. Lofoten Insomnia Race, som er verdens eneste sykkelrace i midnattssol, tiltrekker seg ryttere fra hele Europa. I år arrangeres racet natta mellom 28. og 29. juni.

Opplev mer – ta en fjelltur eller en kajakktur

De to forslår å kombinere syklingen med andre transportmidler.

– Man kan jo ta noen bussetapper på dagtid og utnytte midnattssola til flotte sykkelopplevelser når det er stille på hovedveiene, sier Astrid Berthinussen.

Hun foreslår også å kombinere sykkelturer med andre aktiviteter.

– Det trenger ikke være komplisert. Det går fint an å leie en kajakk for en helt enkel ettermiddagstur på noen timer. Eller ta en safari, for å se hval, sel eller fugl, oppfordrer hun.

Prøve kajakk? Du kommer tett på havet og naturen og vil få nye sanseinntrykk, garantert. Foto: Crossing Latitudes /nordnorge.com

Både i Lofoten og Vesterålen er det også rikelig med muligheter for å få seg en fjelltur, fra korte toppturer du kan ta på en time eller to, eller lengre turer som krever erfaring og god form. Totalt er det hundrevis av merkede fjellruter i Lofoten og Vesterålen.

– Fra Henningsvær i Lofoten kan man for eksempel gå opp til flotte Festvågtind og oppleve en utsikt man aldri vil glemme. Er det en varm og fin dag, kan det kanskje til og med friste med en rask dukkert i fjellvannet på platået omtrent halvveis i turen. Pass på å speide litt opp i lufta også, her kan man rett som det er få øye på havørn, sier Elisabeth Dreyer.

Les også: 6 fottur-favoritter i Nord-Norge

I Lofoten og Vesterålen er det topper nok til alle, på alle nivåer. Du bør prøve deg på minst en av dem! Foto: Kristin Folsland Olsen / nordnorge.com
I Lofoten og Vesterålen er det topper nok til alle, på alle nivåer. Du bør prøve deg på minst en av dem! Foto: Kristin Folsland Olsen / nordnorge.com

En annen populær topptur er Hermandalstind på Moskenes. Dette er den høyeste toppen i Vest-Lofoten, og ettersom det er en heldagstur, passer den best for erfarne turgåere.

Er man blant dem som vil ha en ekstra utfordring, kan en guidet klatretur opp på Svolværgeita krydre ferien. Det er klatreruter med ulike vanskelighetsgrader, også for de mindre erfarne.

– Man må jo ikke hoppe mellom de to hornene, poengterer Dreyer som understreker at det er stier og turmuligheter for turgåere på alle nivåer nesten over alt.

Les også: Sykkel og fly i Nord-Norge

I Lofoten og Vesterålen er det topper nok til alle, på alle nivåer. Du bør prøve deg på minst en av dem! Foto: Kristin Folsland Olsen / nordnorge.com
Dronningruta er fin hele døgnet, men i midnattssol blir det en opplevelse for livet. Foto: Visit Vesterålen

I Vesterålen vil Astrid Berthinussen gjerne anbefale Dronningruta, som går fra fiskeværet Nyksund i Øksnes, til Stø.

– Og den ville jeg tatt om natta og timet det slik at jeg stod på toppen av fjellet med utsikt ned til Stø kl. 01, helst i midnattssol. Det er magisk!

Vesterålen kan ellers by på topptur til Møysalen, som er det høyeste og mest kjente fjellet, og ellers et vell av topper og ruter – inkludert enkle turer på myke stier i frodig landskap.

Se hvilke andre opplevelser Vesterålen kan by på!

Slå av en prat!

De som ikke har vært i Lofoten og Vesterålen før, må forberede seg på flere ting, skal vi tro Berthinussen:

– Det er ufattelig pent her, med en veldig variert natur: Fra beitelandskap med rolige enger gårder og husdyr, via fredelige bukter med hvite sandstrender og turkist hav, til spisse tinder og røft kystlandskap. Og fra sjarmerende, små fiskevær til større steder med moderne kafeer, butikker og litt byliv. Her er noe for alle, fastslår hun.

De siste årene tilbyr også stadig flere lokal mat, som for mange er en viktig del av ferieopplevelsen. Og på et område er det vanskelig å slå nordlendingene:

– Folk er pratsomme og nysgjerrige, de byr på seg sjøl, og det er lett å komme i kontakt. Tar du deg tid til en prat, vil du kunne få både nyttig informasjon og litt underholdning!