Mørketid – fargetid

Foto: Anne Olsen

Når lyset er som sparsomst, er det som vakrest. Solnedgangsfarger midt på dagen, og tidlig på ettermiddagen finner du den dype, koboltfargede blåtimen; mørketiden er full av farger. Legg til den lune, trivelige stemningen og de sosiale nordlendingene, og mørketidsstemningen er satt.

Forfatter: Knut Hansvold/NordNorsk Reiseliv
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

I uker og måneder er sola borte fra store deler av Nord-Norge om vinteren. Toppkalotten av planeten vender seg bort fra sola, og solstrålene når ikke opp til oss. Jo lenger nord man kommer, jo lengre er perioden; i Svolvær er sola under horisonten i fire uker, i Tromsø i sju, og på Nordkapp i samfulle to måneder.

Ikke så mørkt som du tror

Mørketiden er egentlig full av lys. På toppen av planeten varer både morgengry og kveldsskumring lenge, og i mørketiden møtes de to. Lyset kommer inn fra en lav vinkel og trenger igjennom mye atmosfære. Da spaltes fargene opp, og antar nye toner og sjatteringer. Fargetid sier noen, og sant nok, det er nå lyset er på sitt mest fargerike.

Solnedgang midt på dagen

Klar himmel midt på dagen kan bety flotte farger i sør.  Skjært rosa, lysende sølv, intens oransje og høyrødt; de snøkledde fjellene stilles i relieff mot fargespillet. Fjordene og havet veksler mellom mørke og lyse toner. Akkurat nå er lyset på det sterkeste, og man aner at sola ikke er langt borte.

Les også: Nordlyset – flyktig skjønnhet på nattehimmelen

Nyt den vakre utsikten. Foto: Yngve Olsen Sæbbe

Blåtimen

Når lysshowet midt på dagen er over, blir blåfargene værende. Et par store stjerner kommer fram, det er planetene som får scenen for seg selv et øyeblikk. I sørvest tar dagen farvel som en liten gullstripe, mens natta truer svart fra nordøst. 

Men midt på er himmelhvelvingen dypt og intenst blå, som koboltfarget, gammelt glass. En time tidlig på ettermiddagen bades hav, himmel og snøkledde fjell i gjennomsiktig dypblått, før 20-timersnatta sniker seg inn.

Nordnorske vinterfarger. Foto: Trym Ivar Bergsmo

Stupmørkt

Den mørkeste mørketiden er på Svalbard. I perioden mellom 11. november og 30. januar står sola mer enn 6 grader under horisonten. Da er det mørkt selv midt på dagen, og vi har polarnatt. Dette oppleves imidlertid mindre mørkt enn man tror. 

Longyearbyen har nemlig et arktisk ørkenklima, og månen, stjernene og kanskje nordlyset gjør at man godt kan se omrisset av de særpregede fjellene og ane Adventfjorden der ute.

 

Planlegg ferien din i Nord-Norge her Foto: Marcela Cardenas

Lav sol

I Bodø skinner sola i femti minutter ved vintersolverv, og i Brønnøysund er hun oppe over 3 timer på det korteste. Altså har man ikke egentlig mørketid i den sørlige halvdelen av Nordland. Sola står imidlertid lavt og patinerer landskapet i bronse. 

En tur med gode vintersko på stranda på Mjelle eller i øyriket på Helgeland en godværsdag byr på fargespill i rosa og gull på hav og himmel, omtrent som en kveldstur lenger sør.

 

Fargerik vinter i Hasvik Foto: Anne Olsen

 

Tid for kos

Mørketiden er en god tid for å møte nordlendingene hjemme. I november-desember inviterer landsdelens usannsynlig mange kor til stemningsfulle julekonserter. 

Restaurantene er fulle av vennegjenger og kollegier, og på kafeene høres sjorret, summingen fra utallige samtaler. Utelivet blir ekstra intenst når selskapssyke nordlendinger møtes. De besøkende er få, og tas hjertelig imot. Spør man dem om de plages av alt mørket, må de fleste tenke seg om. På denne tida av året skjer det nemlig for mye til at de får tenkt over lysmangelen.  

Aktiv i mørketiden

Man kan ikke være inne i mange uker, selv om det er mørkt. Vinterklimaet i Nord-Norge er jo heller ikke avskrekkende kaldt. Temperaturer rundt nullpunktet eller et par minusgrader er vanlig i kyststrøkene midtvinters, og da går det fint å gå seg en tur eller ta en tur på ski i lysløypa. Frikjøring på ski og snøbrett er blitt stadig mer populært, man trenger bare en god hodelykt.

LES OGSÅ: