Møt vikingene i Lofoten

Foto: Kjell Ove Storvik

Vikinghuset på Borg er det største vikinghuset som noen gang er funnet. Og nå er det igjen full av vikinger. Kom hit for å se, høre, føle og lukte på vikingtida.

Forfatter: Knut Hansvold/NordNorsk Reiseliv

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Midt i Lofoten reiser vikinghuset seg på en høyde over øyrikets mest fruktbare jordbruksslette. Hit kommer ikke bare turister, men også arkeologer og historikere, for å søke kunnskap om vikingene.

Vikingtiden er ikke langt unna

På Borg i Lofoten kan du oppleve vikingtiden i et levende miljø. Kjenn lukten av tjære og bål. Smak maten, hør historien. Vikingene har ventet på deg i mer enn 1000 år.

En sensasjon

Et 83 meter langt hus i tre, dekket med tjukke torvvegger; da omfanget av det arkeologiske funnet ble klart utover åttitallet, var det en sensasjon i arkeolog- og historikerkretser. Ingen steder i vikingenes verden var det funnet et så stort byggverk. 

Bygget ble reist før vikingtida, på 500-tallet, og da var det 67 meter langt. På 700-tallet ble det forlenget til 83 meter, og slik sto det til 900-tallet. Husets storhetstid falt altså sammen med vikingtidens første halvdel.

Les også: Opplev ekte vikinggilde under nordlyset

Rike funn

De fem gullgubbene som ble funnet i et stolpehull viser at det var snakk om storfolk. Gullgubber er små, tynne plater av gull med mytologiske motiver, og nedi et stolpehull må de ha hatt en religiøs betydning. Glass, i dag bare skår, produsert på kontinentet og fraktet helt opp til Lofoten har nok derimot vært et statussymbol. 

Fransk keramikk, også det i tusen knas, har nok vært den ytterste luksus, forbeholdt de rikeste. Mengden av gjenstander som er funnet kan sammenlignes med store sentra sørpå, slik som Kaupang i Vestfold, noe som overrasket arkeologene.

For oss publikummere finnes det intet sted hvor vikingtida er mer levende enn hos Lofotr Vikingmuseum. Foto: Kjell Ove Storvik

Høvdingsete

Alt tyder altså på at det var storfolk som bodde her, som sikkert hadde nære forbindelser med aristokratiet i Sør-Skandinavia. De solgte skinn fra bjørn, rev, sel og rein, horn og gevirer, edderdun og andre etterspurte varer fra nord. Kanskje de allerede solgte tørrfisk? Handelsvarene ble solgt i hele landet så vel som i utlandet. 

Kanskje handelsferden ble kombinert med et vikingtokt også, for vikingene. Til gjengjeld kunne de importere luksusvarer og korn, som det er lite av i nord.

Huset reist på nytt

Omrisset av det gamle huset, med yttervegger og stolpehull, kan sees i terrenget. Langs med gammelhuset er det nye vikinghuset reist. Funnene og det man vet fra andre vikinghus hjalp til med rett takvinkel og en 9 meter høy reisning. 

Med tak og vegger på plass kunne huset fylles med kopper, kar og tekstiler, med senger, benker og stoler, med redskaper og våpen og alt annet som trengs i et vikinghushold. Hit kan arkeologer og historikere komme og leve seg inn i fortiden, noe som øker deres innsikt i vikingtida. For oss publikummere finnes det intet sted hvor vikingtida er mer levende.

Ettersom huset har reist seg, har også vikinger flyttet inn. I hvert fall etterkommere av vikingene.

Viking-livsstil

Her lukter det tjære og bål, du kan se smeden jobbe, se «kvinnearbeid» som veving og nålebinding, se på båtene som var viktige for fiske og fangst og ta en prat med vikingene om hvordan man best setter inn nådestøtet. Prøv gjerne hjelmen på deg, og kjenn sverdet i hånda.

Les også: Fesk – Historien om kystkulturen

Besøk på Borg

Museet har omfattende arkeologiske utstillinger. Huset ligger langs E10 på Borg på Vestvågøya i Lofoten, du ser det tydelig fra veien. Borg er åpent hele året, litt kortere om vinteren, så sjekk hjemmesida for nøyaktige tider. På kvelden kan du være med på vikinggilde.  

Foto: Kjell Ove Storvik

Reis over 1000 år tilbake i tid: Lofotr Vikingmuseum

Foto: Kjell Ove Storvik

Lofotfiske, skreimølje, nordlys og fargetid.
Vinteren i Lofoten er spennende.

Les mer om hva du kan se og oppleve på Lofoten.info