Myre kysthotell

Myre er et travelt fiskevær i vakreste Vesterålen. Her møter du vesterålingene hjemme, og herfra kan du utforske et vinter-arkipel i hvitt og blått

Forfatter: Knut Hansvold/NordNorsk Reiseliv

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Når vinteren kler de vakre øyene i Vesterålen i hvitt, er det Myre som er stedet alt skjer. Det er nemlig nå fisket er på sitt mest intense. Travelheten på kaiene står i motsetning til roen i det gjenfødte fiskeværet Nyksund, til hverdagslivet ute på småøyene i vest, til det uforstyrrrede havblikket fra Hovden og nordlysets overjordiske skjønnhet. Ta noen dager på Myre i vinter, og du lærer Nord-Norge å kjenne.

Nordlyset

Nordlysbeltet ligger rett over Vesterålen, så her er nordlyshyppigheten størst på hele planeten. I klare netter ser man komme inn over toppene i sørvest, gå over fjorden og forsvinne over toppene nordvest for Myre. Nordlyset er 100 kilometer over oss, så det er det samme hvor i Vesterålen du er. Råker du til å se det på hotelltrappa, er det flott. Noen oppsøker imidlertid vakre steder som Nyksund eller en strand i Bø for å få de flotteste fotomotivene. Om snøbygene står tett, kan hotellet hjelpe deg med å finne et sted i kort kjøreavstand med større sjanse for klar himmel.

Planlegg ditt eventyr i Myre

Fiskehjell Foto: Myre kysthotell

Nyksund

En gang i tida var Myre avsides, alt foregikk helt ytterst mot fiskebankene. Da var Nyksund sentrum for travelheten. Nyksund hadde skole, butikker og bakeri, samt en havn full av fiskebåter under vinterfisket. Så ble båtene større, og Myre overtok. De siste forlot Nyksund rundt 1970. Men noen steder nekter å dø; Nyksund ble og blir gjenoppbygd og restaurert av alternative krefter. I dag bor det rundt 20 mennesker her, det finnes en restaurant og en bar vinterstid. Ellers foreslår vi en tur rundt havna, over moloen, opp i det lille bedehuset og ut på stranda utenfor den kompakte bebyggelsen.

Ta med gjengen på båttur i vinter

Øksnes Vestbygd

Vest for Myre ligger det en øyverden av bratte småøyer som samlet kalles Øksnes Vestbygd. Her ligger det flere små bosettinger, noen av dem er fraflyttet om vinteren, andre har ennå fastboende. Bli med lokalbåten ut til disse øyene og bli med i dagliglivet i det ytterste Utkant-Norge. Båten kjører til ulike tider ulike dager i uka, les ruta godt og ta hensyn til daglengden. Det er ikke dumt å ta en tidlig båt, for da får du med deg overgangen fra mørke til lys.

Rundt i Vesterålen

Myre er et godt utgangspunkt for å utforske Vesterålen. En fin kjøretur mot nordvest ligger fiskeværet Stø, som i motsetning til Nyksund er et levende fiskevær med en aktiv kystflåte. Vesterålens hovedstad Sortland har bestemt seg for å male seg selv blå, og en hvit vinterdag får husene til å stå i blått relieff. Herfra er ikke veien lang til Stokmarknes og Hurtigrutemuseet, som forteller den mangslungne historien om denne enestående skipsruta. Bø, lengst i vest, har vakker kystnatur, spesielle fjellformasjoner, utsikt mot Lofotveggen og fri sikt mot storhavet.  Stå gjerne på Hovden og se ut over havet når sola går ned.

Les mer: Hurtigrutemuseet – et fyrtårn i kysthistorien

Myre kysthotell

Myre kysthotell ligger midt i sentrum av Myre, som er et moderne, travelt fiskevær som ligger åpent ut mot Atlanteren. Vinterstid kommer fiskebåtene inn og leverer skrei til fiskebrukene, og været summer av aktivitet. Dette er en tid for hard jobbing og mange overtidstimer, mye av årsinntektene kommer i vintermåneden. Selve hotellet er moderne, komfortabelt og med restaurant og bar. Folk fra Myre er kjent for sin særpregede dialekt og for å kommunisere rett fra levra, så her er det lett å få kontakt med folk.

LES OGSÅ: