Narvik:

Ski, jernbane, krig, ulv og nordlys

Foto: Njalasouka Adventures

Malmbyen ved Ofotfjorden er en drøm av fjell, fjord og snø om vinteren. Kom hit for et vinteropphold helt på grensa.

Forfatter: Knut Hansvold/NordNorsk Reiseliv

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Det første du gjør når du kommer til Narvik, er å ta heisen opp til 16. etasje på Scandic Hotel Narvik og se ut over byen. Da skjønner du at du er kommet til en svært vakker plett på jorda. Så kan du begynne å legge slagplanen; en tur i løypa, tog til utlandet, franske kyss med ulver, 2. verdenskrig. Alt nås fra Narvik.

Vintersportsbyen i nord

Narvik har et storslagent alpinanlegg. Fra Narvikfjellets 1003 meter svinger løypa seg helt ned til byen, du kommer faktisk nesten til fjorden. Utsikten over Ofotfjorden, den nye Hålogalandsbrua og de fjerne fjellene er imponerende, og der nede ser du Narvik ligge på neset, med malmbåtene ventende på fjorden. Løypenettet er variert, og passer for både familier og skikjørere som vil utfordre seg. Frikjørere sparer seg mye svette ved å ta heisen opp og så gå videre innover før de styrter ned på jomfruelig pudder. Andre kombinerer Narvikfjellet med anleggene på Riksgränsen på den svenske sida. Så går det selvsagt an å ta gondolbanen til Fjellstua, se ut over utsikten og drikke kaffe, og så ta samme heisen ned igjen.

Afterski på narvikvis

Narvik er ikke et typisk vintersportssted, snarere en utskipingshavn for malm og et sentrum for forskning og utdanning. Derfor er de fleste du kjører slalåm i bakken med lokale skikjørere. Går du ut og spiser om kvelden på en av Narviks hyggelige spisesteder, snakkes det nasal narvikværing ved de andre bordene. Tar du et glass på Scandics skybar, er det lokalbefolkningen du kommer i kontakt med. Narvik er hyggelig, pratsomt og inkluderende, men det er ikke comme il faut å stille med slalåmstøvler på bar. Heldigvis.

Ofotbanen – uharry til Sverige

Den legendariske malmbanen forbinder jerngruvene i Kiruna med kysten, og ble åpnet i 1902. Det er 43 kilometer mellom Narvik og Riksgränsen, som går gjennom urørt villmark under 12- 1500 meter høye fjell og med Rombaksfjorden langt der nede. En vintermorgen med blått lys og snø på bjørkegreinene har noe eventyraktig over seg.  Av Norges turistbaner er nok Ofotbanen den minst kjente, derfor har du god plass til å ta bilder ut av vinduet. Så blir det et opphold på Riksgränsen, et ungt og spenstig vintersportssted noen hundre meter inne i Sverige, før du tar toget tilbake.

Med mange aktiviteter på planen sørger Scandic Narvik for et komfortabelt opphold

Polar Park

En time nord for Narvik ligger Polar Park. Dette er en safaripark viet til dyrelivet på Nordkalotten. Elg, hjort og moskus er med, men størst interesse vekker de store rovdyrene gaupe, ulv og bjørn. Her finnes flere ulveflokker, og de har stor tumleplass. Tvillingbjørnene Salt og Pepper, Salt er albino, har rukket å bli voksne, og har rikelig plass til et godt bjørneliv. Gaupa har et lurt blikk og er lynrask. Du kan vandre rundt i parken på egen hånd, bli med på mating eller til og med bli med inn til ulvene og kommunisere med dem. Det skjer med tungekyss.

I Polar Park kan du bli med inn til ulvene

Krigsmuseet

Det første store slaget i 2. verdenskrig fant sted i Narvik fra 9. april 1940. I to måneder raste slaget om Narvik, først til sjøs, så til lands. Norske, britiske, franske og polske styrker var alliert mot den tyske fienden. Til slutt var tyskerne drevet inn til svenskegrensa, og ble reddet fra overgivelse da Norge og de allierte kapitulerte 7. juni. Hele historien fortelles mesterlig på det nye Krigsmuseet. Her får du høre intervjuer med tidsvitner, og ser sjøslagene på havna i store tablåer. Okkupasjonen og krigføringen i Nord-Norge dekkes bredt, fangeleirer, Ishavsfronten, jødeforfølgelse, hjemmefronten, det er med alt sammen. Til slutt trekkes det paralleller med krig og konflikter i dag, og temaet behandles mer allment.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Nyt panoramautsikten over Narvik

Vinter i Narvik

Malmbyen ligger innerst i Ofotfjorden, og har et svært godt vinterklima. Her er masser av snø om vinteren, men temperaturen ligger bare en håndfull grader under null. Dermed blir det sjelden biltende kaldt. Kystfjellene hindrer skyene i å komme inn til Narvik, så det er mye klarvær med nordlys. I midten av mars feirer Narvik Vinterfestuka med kulturarrangement av alle slag. Da feires rallaren, han som bygde Ofotbanen og la grunnlaget for bysamfunnet her inne.

Nordlys over alle grenser

Narvik ligger i et område med fjell, fjorder og daler. Det vil si at området egner seg godt for nordlysjakt. Byens profesjonelle nordlysjegere er litt over alt, inne i det tørre Skjomen, nordover inn i Bardu eller det som ikke koster Narvikværinger en kalori, nemlig inn i Sverige. Kvasse fjell er ypperlig bakgrunn for fine nordlysbilder.

Scandic – et narviktårn

Scandic Hotel Narvik er et landemerke i seg selv i malmbyen. En slank, 16-etasjes søyle plassert i byparken rager over gjenreisningsarkitekturen og snakker med fjelltoppene. Den omtalte skybaren er obligatorisk, men i restauranten i lobbyen spiser man svært godt. Så er det bare noen meter å gå bort til Krigsmuseet langs Gate 1, du er altså der alt skjer.

LES OGSÅ: