Mysterier og fenomener i Nord-Norge

Nordland er full av spennende mysterier som små og store kan bryne seg på i sommer.

Foto: CH – Visitnorway.com

Det ikke så mange vet, er at Nord-Norge er full av mysterier som kan utforskes og løses. Blir dere med?

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Det er fortsatt mye her i verden som er vanskelig å forklare. Også vitenskapen kommer
til kort i mange saker. I Nord-Norge etterspørres det nå hjelp til nye og friske tanker fra
små og store hoder.

Les også: Reis Nord-Norge rundt på 14 dager

Tips til hva du kan gjøre i Nord-Norge med familie og venner

Hvem kan pønske ut forklaringer på landsdelens merkelige hendelser
og fenomener? Her er noen av mysteriene nysgjerrige familier kan bryne seg på og glede
seg over i sommer.

Hvalen på fjelltoppen

I gamle dager lå det et digert hvalskjelett på toppen av det nesten 400 meter høye fjellet Gjerdheia på Værøy i Lofoten. Ingen vet eller forstår hvordan hvalen havnet der, og i dag er det bare lyng, mose og gress å se der oppe. Men mange eldre mennesker husker ennå skjelettrestene og kan fortelle om det de så. Hvalens ryggvirvler lå på en rekke nede i bakken, mens sidebeina stakk rett opp av mosen.

Gjerdheia har aldri ligget under vann, og hvalen må uansett være fra en nyere tid enn landhevingen. Spørsmålet er hvordan, når og hvorfor havnet hvalen på toppen av fjellet? Og hvor er skjelettet blitt av?

Lokalbefolkningen tror det fortsatt kan finnes rester av hvalen under vegetasjonen, både på fjellet og ved foten av det. Om man finner noe, kan forskerne kanskje datere knoklene og avsløre skjelettets alder.

Les også: Verdens største dyr tar sommerferien i Nord-Norge

I gamle dager lå det et digert hvalskjelett på toppen av det nesten 400 meter høye fjellet Gjerdheia på Værøy i Lofoten. Foto: Bård Løken
I gamle dager lå det et digert hvalskjelett på toppen av det nesten 400 meter høye fjellet Gjerdheia på Værøy i Lofoten. Foto: Bård Løken

Koda meldinger fra forfedrene våre

De første menneskene i nord var trolig jegere som fulgte villreinen nordover langs kysten da klimaet ble varmere. Disse menneskene kunne ikke skrive slik som vi kan. I stedet hogde eller slipte de figurer og symboler inn i fjellet.

Noen av tegningene står der fortsatt etter mange tusen år. Ingen vet sikkert hva de betyr og hvorfor de ble laget.

Les også: Nordlandsbadet, der sommeren bor

Hva tror dere at dyretegningene, symbolene og de underlige geometriske mønstrene egentlig forteller? Enkelte forskere mener at de var religiøse fortellinger, kanskje til og med symboler som skulle kommunisere med familiemedlemmer som var døde. Andre tror de var ment som meldinger til dyrene de snart skulle jakte på. Andre igjen påstår at meldingene var myntet på fiendtlige stammer som ville bryte seg inn på andres jaktmarker. Enkelte mener også at det var forskjell på hvordan ulike klaner lagde sine
figurer. Men ingen vet noe av dette helt sikkert.

Kanskje ville menneskene som laget helleristningene fortelle noe til alle oss som skulle leve på jorda etter dem? Hva tror du strekmønstrene på noen av dyrene betyr? Hva forteller båtene og fotavtrykkene som vi finner enkelte steder? Hvilke budskap og historier klarer dere å lese ut av symbolene på fjellet?

Les også: Helleristningene i Alta – meldinger fra steinalderen

Foto: Mårten Bril
Foto: Mårten Bril

Hvordan kan blinde seler se hvor fisken gjemmer seg?

Steinkobben er en sel. Den spiser mye fisk, særlig flyndre. Flyndrene liker å grave seg ned i sanden der ingen kan se eller høre dem. Men steinkobbene finner flyndrene likevel, og det til tross for at de er så godt som blinde.

For en stund siden gjennomførte noen forskere et spennende eksperiment. De satte opp åtte bokser under vann. Boksene slapp ut svake strømmer med vann, nesten som
flyndrepust. Tre seler fikk bind for øynene og ble sluppet løs i området. Selv om de ikke så noe som helst klarte de å finne ut hvilken boks vannstrømmen kom fra og dermed
hvor flyndra gjemte seg. De blinde selene fant faktisk riktig boks mer enn sju av ti ganger.

Hvordan kan dette ha seg? Hvordan tror du selene finner flyndrer som gjør seg usynlige isanden? Denne gåten og mange andre mysterier som knytter seg til fisk og livet i havet, kan du utforske videre på Lofotakvariet i Kabelvåg eller Polaria i Tromsø.

Les også: Familieferie med smak av dannelse!

Nesten alle norske fuglefjell ligger i Nord-Norge

Ja, det gjør de faktisk. Og ingen vet helt hvorfor det er sånn. I fuglenes verden finnes det også mange andre mysterier. På Trælnes på Helgeland ble det for en del år tilbake funnet skjelettet av en geirfugl, en fugleart som døde ut omkring 1840.

Fuglen smakte godt, den var stor som en pingvin og kunne ikke fly. I dag ser vi at både lomvier og krykkjer går sterkt tilbake i antall. Mange frykter at de vil lide samme skjebne som Geirfuglen. Hvordan kan vi unngå det? Ingen har til nå klart å dokumentere hvilke mekanismer og systemer som bestemmer hvorfor så mange av fuglefjell ligger i nord eller hvorfor enkelte fuglearter plutselig dør ut. Kan du tenke ut noen nye forklaringer?

Les også: Topp 5 fugleopplevelser i Nord-Norge

Lomvi (bildet) og alka er etterkommere av geirfuglen som døde ut rundt 1840., Foto: Tormod Amundsen
Lomvi (bildet) og alka er etterkommere av geirfuglen som døde ut rundt 1840. Foto: Tormod Amundsen

Hvorfor blir Håkjerringa så sykt gammel?

Håkjerringa er et av havets store mysterier, og vi vet nesten ingenting om den. Denne haitypen kan bli like stor som de største hvithaiene og veie over tusen kilo. Forskerne har
lenge antatt at håkjerringa, som det finnes riktig mange av i Nord-Norge, kan bli 100-200 år gammel. Men nå har nye undersøkelser vist at den kan bli over 500 år.

Med andre ord, dersom Christoffer Columbus hadde sett en nyfødt håkjerring da han seilte til Amerika i 1492, kunne dette dyret ha levd helt fram til i vår tid. Men alderen klarer forskerne bare å bestemme ved å undersøke Håkjerringas øyne.

Hvorfor og hvordan tror du denne store, kjøttetende norske haien blir så fryktelig gammel? Ingen forskere vet det, kanskje du kan hjelpe dem med å finne en teori?