Nordland – opplev verdens vakreste kyst

Sommerdag innerst i Vikspollen på Vestvågøya i Lofoten, Nordland. Stranda heter Hauklandstranda. Nærmeste flyplass til Vestvågøy er Leknes. Foto: Bård Løken

Legger du sommerferien til Nordland, kommer du til en kyststripe som tilbyr en bugnende mangfold av gnistrende natur, lokal gourmetmat og kulturelle inntrykk.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Eventyrlige fjell

Torghatten, De sju søstre, Rødøyløva, Hestmannen, Suliskongen, Vågakallen, Svolværgeita er bare noen av de myteomspunne fjellene som kneiser langs verdens vakreste kyst. De fleste er lett tilgjengelige for flotte dagsturer.

Les også: 6 fottur-favoritter i Nord-Norge

De tusen øyers rike

Helgeland er som skapt for å padle kajakk og dette er også den perfekte måten å oppleve Nordland fra sjøsiden. Blant øyer, holmer og skjær kommer du også tett innpå et yrende fugle- og dyreliv med havørn, skarv, oter og kanskje en og annen spekkhogger.

Et annet populært alternativ er en øyhopping på sykkel. Her er Widerøes tilbud om Fly and Bike perfekt, hvor du bestiller sykkel på linje med leiebil når ankommer en flyplass.

Les også: Fly rett til fantastiske fjellturer på Helgeland

Helgelandskysten er som skapt for øyhopping. Foto: Thorsten Brönner
Helgelandskysten er som skapt for øyhopping. Foto: Thorsten Brönner

Widerøe trafikkerer 12 flyplasser i Nordland.

Fly direkte til Lofoten og Vesterålen eller fly direkte til Helgeland.

Koselige småbyer

Langs hele kysten finner du koselige småbyer hvor du kan overnatte, spise godt og nyte lokal kultur. Fra Brønnøysund i sør til Narvik i nord, er det bare å velge og vrake når du skal stikke ut kursen.

Du er også nødt til å ta turen innom lokale handelssteder hvor historien fortatt sitter i veggene. En lang rekke gårdskafeer og utsalg sørger for at du får smake på lokale matretter, basert på kortreiste råvarer.

Les også: 20 fine festivaler i Nord-Norge

Strandhugg

Nesten uansett hvor du kommer, ligger det en vakker strand og venter på deg. Hvite kalksandstrender som Mjelle utenfor Bodø, på Kjerringøy, i Steigen og Bleik i Andøy.

Du bør også ta turen til rullesteinstranda på Eggum i Lofoten, en strand som er et kunstverk i seg selv.

Isende sjarme

Svartisen er Norges nest største isbre og den strekker seg over 370 kvadratkilometer og har hele 60 brearmer. Austerdalsisen, rett nord for Mo i Rana, byr på oppsprukne isblokker og iskalde elver.

I Meløy kan du ta båt inn til Engenbreen, hvor det er mulighet for også finnes en kafé, guidet vandring og sykkelutleie.

Hval og spionfly

Lokalsamfunnene langs Nordlands-kysten byr på et utall av ekte inntrykk, hvor du kommer rett inn i en levende kystkultur som har alt fra fiskeri til kunst og kultur.

I Vesterålen kan du bli med ut på hvalsafari og få nærkontakt med disse sagnomsuste sjøpattedyrene som alltid har fascinert menneskene.

I Bodø bør du ta veien innom Norsk Luftfartsmuseum som tilbyr et enestående innblikk i sivil og militær luftfartshistorie. Her kan du også få se en ekte utgave av det myteomspunnede spionflyet U2.

Les også: Hvalen tar sommerferien i Nord-Norge

Opplev spektakukær hvalsafari i Andenes. Nærmeste flyplass er Andøya. Foto: www.whalesafari.com
Opplev spektakukær hvalsafari i Andenes. Nærmeste flyplass er Andøya. Foto: www.whalesafari.com

Sommerlig sjøreise

Et finmasket nett av hurtigbåter og ferger gjør at du lett kommer deg frem langs kysten i Nordland. I tillegg kan du reise deler av strekningen med Hurtigruten, en opplevelse i seg selv.

Nasjonale turistveier

Nordland kan by på tre nasjonale turistveier, som alle gir deg en helt særegen opplevelse av dette frodige fylket.

Helgelandskysten er med sine 416 kilometer landets lengste. Denne turistveien går fra Holm i Bindal til Godøystraumen rett utenfor Bodø. En vei som byr på alt fra Torghatthullet, dunværene på Vega, middelalderkirker, storgårder, isbre og Saltstraumen – verdens sterkeste tidevannsstrøm.

Les også: Kystriksveien – en opplevelse for livet

Den nasjonale turistveien i Lofoten  strekker seg 197 kilometer fra Raftsundet til veis ende på Å. En strekning som går over majestetiske bruer, mellom 1000 meter høye fjell og gjennom frodige daler. Her får du oppleve fiskevær, rorbuer, vikingmuseum, gallerier og uante muligheter for fisking, surfing og flotte toppturer.

Den tredje nasjonale turistveien ligger på Andøya, helt nord i Nordland og er 58 kilometer lang.  Veien strekker seg fra Åknes-krysset til Andenes, en reise gjennom et landskap uten ly mot Norskehavet. Her finner du forrevne fjell, vide myrer med multe og torv, midnattssol, fuglefjell og et hav hvor den mektige spermasetthvalen har sitt hjem.

Les også: Topp 5 fugleopplevelser i Nord-Norge

Widerøe trafikkerer 12 flyplasser i Nordland.  Bestill billetter her.