Nordlys om høsten – du slipper å fryse

Foto: Petter Formo

Nordlyset er ikke bare om vinteren. I mørke høstkvelder blafrer og flammer det over Nord-Norge, og det er langt behageligere temperaturer enn midtvinters.

Tekst: Knut Hansvold, NordNorsk Reiseliv

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Er det ikke best å se nordlys i mørketida?

Det er en utbredt oppfatning at det er mest nordlys i mørketida. Jo mørkere det er, jo bedre nordlys. Sant nok, i desember og januar er det jo mye nordlys.

Nordlysaktiviteten er imidlertid nokså konstant gjennom året, det er daglengden og værforholdene som varierer. Fra siste halvdel av september er det gode muligheter for å se nordlys i Nord-Norge.

Les også: Høst i Nord-Norge: farger og effekter

Det første nordlyset

Rundt midten av august er de lyse sommernettene entydig over. Ved midnatt er det skikkelig mørkt et par timer, og det skjøre nordlyset som har vært trengt til side av midnattssola kommer fram. Akkurat nå er de mest ihuga nordlysjegerne ute, de vil nemlig ha nordlys mot solnedgangen, et c-moment for nordlysfotografer. Ønsker du imidlertid å ha best mulig sjanser for å se nordlyset, er det ennå litt tidlig. Nordlysobservasjoner i august må ses på som ren bonus.

Nordlys over Karlsøy i Troms. Foto: Gaute Bruvik

Hovedsesongen begynner

Ved høstjevndøgn, ca. 21. september når dag og natt er like lang, blir det mørkt ca. klokka 19 (egentlig 18, men vi har ennå sommertid). Det er akkurat når den mest intense nordlystidsrommet på døgnet begynner. Fra høstjevndøgn av har vi altså maksimale nordlyssjanser, og ved både vår- og høstjevndøgn er det ofte store utbrudd.

Milde temperaturer

Havet bruker lang tid på å kjøle seg ned, og kveldstemperaturene kan være milde både i september og oktober. Vi har beundret fantastiske nordlys i september mens tørr, mild fønvind fra et heftig regnvær i Østersjøen har kjærtegnet nesetippene våre. Temperaturen kan imidlertid også krype under null, noe du ser på alle krystallene i asfalten eller i løvet på bakken. Det er likevel mye mildere enn det man opplever midtvinters eller på ettervinteren.

Det kan bli vått

Ulempen er regnet. Oktober er årets våteste måned, og november er hakk i hæl. Imidlertid finnes det lommer i det nordnorske innlandet med ørkenaktig klima med mye klar himmel. Er man mobil, kan man oppsøke disse stedene.

Noen råd for nordlyskikking om høsten

  • Sørg for nok med klær. Om kveldslufta føles mild når du går ut, kan det bli kaldt å være lenge ute. En liten tursekk med lue, votter og ekstra ullgenser veier ikke mye.
  • Timen mellom 22 og 23 normaltid, 23 og 24 sommertid, er den beste. Hva du enn gjør, sørg for å være ute da.
  • Ikke bli stående på ett sted og fryse. Gå heller en runde, for eksempel på en merket tursti, en lysløype eller til og med i et boligstrøk i byen. Hodelykt er ikke dumt, da kan du øke avstanden fra bebyggelsen.
  • Man kan gjøre en skikkelig tur av det, og ta med kakao på termos.