Nordlyset – flyktig skjønnhet på nattehimmelen

Foto: Jan Inge Larsen, Helgeland Reiseliv.

Blafrende gardiner, rullende røyk, en g-nøkkel på himmelen, eller en korona som eksploderer i grønt, rosa, lilla og hvitt; nordlyset er en overjordisk skjønnhet som trollbinder og lamslår.

Forfatter: Knut Hansvold/NordNorsk Reiseliv
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Mulighetene for å se nordlyset er størst fra slutten av september til slutten av mars. Planlegg ferien din i Nord-Norge her.

Vinteren i Arktis er stummende mørke, is og snø og frådende hav. Nordlyset, derimot, er florlett, gjennomsiktig, flyktig og spenstig i elektriske pastellfarger. 

En vinternatt med knirkende snøføre og snøkrystaller blir til et lydløst lysshow med spesialeffekter, så uvirkelig og overjordisk at man etterpå spør seg selv om man virkelig så det.

Nord-Norge har mest nordlys i verden

Nordlysbeltet, det området på planeten med størst nordlyssjanser, flytter seg langs en oval rundt den magnetiske Nordpolen. 

Fra seks om ettermiddagen til ett om natta ligger det over Nord-Norge, fra Nordkapp til Lofoten.  Akkurat på det tidspunktet er det mest nordlys her.

 Så snurrer Nord-Norge med jordrotasjonen ut av beltet, og Island, etter hvert Grønland og så Nordvest-Canada og midtre Alaska får se nordlys. Nord-Norge, samt de nærmeste grenseområdene i Finland og Sverige, har altså mest nordlys i verden, men er i godt selskap med Island, Grønland og områder langt nord i Nord-Amerika. Nordlys er heller ikke helt uvanlig i Sør-Norge, men hyppigheten er lavere og utbruddene jevnt over svakere.

Les også: Mørketid = fargetid

Hva er nordlyset?

Overflata på sola er en mørje av brennende partikler. Stormer sender ut ladde partikler i atmosfæren, såkalte solvinder. Noen av disse solvindene når vår planet, som er beskyttet av jordas magnetfelt. Dermed ledes partiklene langs magnetfeltet mot den magnetiske Nord- og Sørpolen. 

I en ringformet sone rundt disse polene treffer partiklene de øverste lagene av atmosfæren, og energien i partiklene frigjøres som lys. Et grønt nordlys har oppstått når partiklene har truffet oksygenatomer i en høyde på ca. 100 km. 

Rosafargen i kanten oppstår også med oksygen, men høyere oppe i atmosfæren. Lillafargen oppstår når partiklene møter nitrogen i lavere høyde, og dette forekommer bare når det er mange partikler som klarer å trenge nedover.

Når på året ser du nordlyset?

Enkelt sagt; når det er mørkt om natta, kan du se nordlys. Fra slutten av april til midten av august er det midnattssol eller neste-midnattssol, og nordlyset blekner bort i alt lyset. Men fra midten av august er det mørkt nok til at vi kan se de første utbruddene. 

Ved høstjevndøgn, ca. 21. september, er det mørkt fra klokka 18 (vintertid), akkurat når vi ligger i nordlysbeltet. Fra da av fram til vårjevndøgn, ca. 21. mars, har vi maksimale nordlyssjanser, og hele perioden egner seg altså for nordlysjakt. Fram til over midten av april kan man fremdeles være heldig og se nordlys.  

Når på døgnet ser du nordlyset?

Nord-Norge beveger seg innunder nordlysovalen med jordrotasjonen ca. klokka 18 normaltid, og fra ett om natta begynner sjansene å bli mindre. Det gir et tidsrom på ca. 7 timer. Innenfor dette tidsrommet er timen mellom 22 og 23 gjennomsnittlig den mest aktive, men langt fra alltid. Det er umulig å vite når i tidsrommet nordlysutbruddene kommer, noen kvelder kommer det store utbrudd flere ganger på kvelden, med synlig aktivitet mellom de store utbruddene. Andre ganger skjer det ingenting før man plutselig får et raskt utbrudd. Noen ganger står man en hel kveld, time etter time, og ser opp mot en klar himmel uten en antydning. Nordlysjakt kommer helt uten garantier.

Hvor ofte er det nordlys?

I det mest intense nordlysbeltet, som går fra kysten av Vesterålen over Troms til Nordkapp, er det nordlys i 90% av nettene, lenger sør og øst er det marginalt mindre. Noen av disse nordlysene er så små at de bare leses av på instrumenter, men langt de fleste nettene er det synlig nordlys.

I grønt, fiolett, hvitt og rosa ser du nordlyset eksplodere i en korona. Foto: Lars Erik Martinsen

Lysforurensing

Skulle nordlyset vise seg over Las Vegas (for så vidt ikke usannsynlig), ville nok de færreste der få det med seg. Biltrafikk, gatelys, neon og butikkvinduer stupbomber nattesynet vårt og gjør oss blinde for de skjøre strålene. Dette betyr ikke at det må være stummende mørkt. 

En liten perlerad av gatelys og lyset fra noen hus på andre siden av fjorden hjelper med å fokusere kameraet. I de nordnorske «storbyene» kan man gå på en høyde, aller helst nord for bysenteret, og få fritt utsyn. Da er effekten av lysforurensingen langt mindre. Mange av de mest kjente nordlysbildene er tatt over byene.

Ta turen til en høyde utenfor for bysenteret og nyt utsikten. Her fra Rana. Foto: Jan-Inge Larsen

11-årssykluser

Nordlysaktiviteten går i 11-årssykluser, og i 2013 hadde vi den siste toppen. Under et nordlysmaksimum observeres nordlys ved Middelhavet, og hyppigere enn vanlig for eksempel i Sør-Skandinavia og på De britiske øyer. Under selve nordlysovalen, altså i Nord-Norge, er det imidlertid omtrent samme aktivitet hele tida. 

Reiser du til Nord-Norge, er altså 11-årssyklusene av mindre betydning, sjansen er omtrent like stor hele tida. Vi beveger oss mot minimum akkurat nå, men alle som lufter hunder i Nord-Norge kan sverge på det motsatte.

Les også: 11 tips til en perfekt vennetur i Nord-Norge

LES OGSÅ:

Ta med gjengen til Svalbard til vinteren

ar du vært med vennene dine på skiferie og i Berlin, er det kanskje på tide å snu på flisa. Longyearbyen kan høres tøft ut, men er mye behageligere og lettere å nå enn mange tror. Men følelsen av å være kommet lenger nord enn alt kan derimot loves.

Les mer »

Sporty vinterhelg med høy kosefaktor

Hotellet som tilbyr vinterens vakreste eventyr er malt i glade farger og ligger på en egen holme midt i fine Svolvær. Med ryggen mot storhavet og sideblikket mot selveste Svolværgeita, venter det bare på at dere skal komme.

Les mer »