Nordnorsk historie – vikinger, tørrfisk og krigsdrama

Bilde fra Kjerringøy. Foto: Terje Rakke

Nord-Norge har vært bebodd i minst 10 000 år, og historien inneholder enestående kulturuttrykk og flerkulturelt samliv, men også krig og drama. Her har vi laget en guide som hjelper deg til å finne fram til noen av høydepunktene.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Noen av de mektigste vikinghøvdingene holdt til i nord, kystkulturen med handelssteder og fiskevær med rorbuer preger mange kystsamfunn og det meste av dramatikken under 2. verdenskrig skjedde i nord.

De eldste sporene

For 10-12 000 år siden var isen i full tilbaketrekning etter istida, og menneskene fulgte villreinen inn i Nord-Norge. De satt spor etter seg i bergkunst og gravfelt.

 • Helleristningene på Leiknes i Tysfjord er opp til 9000 år gamle, med store, naturalistiske figurer slipt inn i berget.
 • De 6000 helleristningene i Alta er 2-6000 år gamle, og står på UNESCOs verdensarvsliste. De viser alt fra båter med mennesker til bjørnejakt om våren. Og masse rein.
 • Det arkeologiske stedet Mortenses i Varanger har gravfelter hvor både mennesker og rein er begravd, steinsirkler etter teltene og store offersteiner i et område med 10 000 års sammenhengende bosetting.
 • Refsvikhula ytterst i Lofoten har 3-4000 år gamle hulemalerier, her ble det kanskje utført seremonier i en stor, åpen hule.

Les også: Helleristningene i Alta – meldinger fra steinalderen

Helleristningene i Alta er 2000-6000 år gamle. Foto: Alta Museum

Vikingtid, middelalder, dansketid

I vikingtida ytte mektige høvdinger langs kysten motstand mot rikssamlingen. Middelalderens rikdommer ble skapt av tørrfisken som gudfryktige, fastende katolikker i Europa ville ha.

 • Vikinghuset på Borg er en 80 meter lang rekonstruksjon av en vikinghøvdings residens, og her er vikingtida gjenskapt med gilder og blot, og høvdingen, familien hans og trellene tar imot.
 • Triangelkirkene på Helgeland er tre vakre steinkirker fra middelalderen, nemlig Alstahaug, Herøy og Dønnes kirker, i sykkelavstand fra hverandre (om du er sprek).
 • Trondenes kirke fra 1200-tallet er verdens nordligste middelalderkirke og et skattkammer av middelalderkunst på et nes i vakre Vågsfjorden.
 • Vardøhus festning fra 1737 er en stjerneformet skanse som skulle markere norsk suverenitet langt mot nordøst. Historien omfatter også observasjonen av Venuspassasjen i 1769.

Kystkulturen

Nord-Norge har eksportert tørrfisk i 1000 år, og rorbuer, handelssteder og fiskevær vitner om denne lange historien.

 • Kjerringøy nord for Bodø er det best bevarte av de mange handelsstedene som hadde sin storhetstid på 1800-tallet. Her er det flotte interiører og en nydelig utsikt, og du kan lese deg opp på Hamsun før du kommer hit.
 • Nyksund ytterst i Vesterålen var en av kystens største fiskevær. Etter krigen ble imidlertid havna for trang, og fiskeflåten fant andre steder. Nå er Nyksund et sted hvor alternative krefter finner tilflukt.
 • Båtmuseet i Gratangen har full oversikt over nordlandsbåten og hvordan den har utviklet seg nordpå.
 • Hamningberg i Øst-Finnmark er et av få fiskevær i Finnmark som overlevde krigen. Noen av husene her er bygd som byggesett i Russland og fraktet hit med pomorskutene.

Les også: Bo i et av Nordlands idylliske fiskevær

Lofotr Vikingsmuseum på Borg er spennende for både store og små. Foto: Kjell Ove Storvik
Lofotr Vikingsmuseum på Borg er spennende for både store og små. Foto: Kjell Ove Storvik

Tre stammers møte

Nord-Norge har alltid vært multikulturelt, med samisk, norsk og finsk eller kvænsk kultur. Samisk og finsk er blitt gjort nesten usynlig av over 100 års fornorskning, men vel verdt å gå på leting etter.

 • I Grenebua i Manndalen veves det urgamle sjøsamiske ryer, såkalte grener, som har vært brukt i senga, som teltduk, i pulken og mye annet i tusenvis av år.
 • Tuomainengården i Vadsø er bygd av finske innvandrere som tok med seg sin byggeskikk, så der har de egen sauna i huset.
 • Arran er et lulesamisk kultursenter med utstillinger om samene i Tysfjord, som snakker et språk bare 1000 mennesker forstår.
 • De samiske samlinger i Karasjok har den mest omfattende samlingen av samisk duoddji (kunsthåndverk), drakter og båter.

Krig og gjenreisning

Nord-Norge var den delen av landet som ble mest berørt av krigen. I 1940 fant 2. verdenskrigs første store slag sted i Narvik. Høsten 1944 ble hele Finnmark og Nord-Troms brent ned, og 70 000 mennesker gjort hjemløse. Gjenreisningen av disse områdene og av de nedbrente byene Narvik og Bodø var et nasjonalt løft som i dag preger mye av Nord-Norge.

 • Krigsmuseet i Narvik forteller historien om slaget om Narvik, og løfter også fram 2. verdenskrig i sin helhet og krig i alminnelighet
 • Adolfkanonen i Harstad er en gigantisk kanon som kan skyte prosjektiler 40 kilometer av gårde.
 • Gjenreisningsmuseet i Hammerfest går grundig igjennom hvordan Finnmark og Nord-Troms ble brent ned, og hvordan folk vendte hjem og bygde et nytt, moderne samfunn. Noen av historiene fremkaller en tåre.
 • Foldalbruket i Kjøllefjord er et eksempel på et gjenreist fiskeindustrianlegg, bygd i en stil som viderefører den gamle kystkulturen.

Les også: Foldalbruket – levende finnmarkshistorie