Opplev det skjøre, sjeldne dagsnordlyset på Svalbard

Foto: Foto: Terje Nergård Nilssen / Basecamp Explorer

24 timers stummende mørke? Nordlys midt på dagen? Den som er ute etter noe helt annerledes, reiser til Svalbard med Basecamp Explorer midt i mørketida.

Tekst: Knut Hansvold, NordNorsk Reiseliv

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Verdens nordligste reisemål, Svalbard, er et helt spesielt nordlysreisemål. Her oppe er det arktisk ørkenklima, med mange klare netter med optimale forhold for å oppleve nordlyset.

Dette er også stedet man også observere dagnordlyset. På mer kjente nordlysreisemål i Skandinavia og Nord-Amerika er det lyst midt på dagen, mens på Svalbard er det stummende mørkt i et par måneder rundt midtvinter.

Dagnordlyset er et etterspurt mål for selv svært bortskjemte nordlysjegere på det norske fastlandet.

Les også: Nordlys om høsten – du slipper å fryse

Mørketid

Det snakkes om mørketid både i Oslo og i Nord-Norge, men det må sies å være mørketid for nybegynnere.

Skal man oppleve nattsvarte dager, er Svalbard stedet, og strengt tatt er det bare på Svalbard man kan oppleve en ekte polarnatt.

I flere uker rundt jul er det faktisk helt mørkt, og først i slutten av januar kan man ane mørk fløyel i sør et lite øyeblikk. Faktisk oppleves det ikke så stummende mørkt; i månelyset og stjerneskinnet på den hvite snøen ser du fjellene og fjorden der ute.

Les også: Isfjord Radio – en utpost ved Nordpolen

Svalbard

Hotel Isfjord Radio er et unikt overnattingssted for reisende på vei til verdens ende.

På nordlysjakt med Basecamp Explorer

Nordlyset er jo aldri garantert, men Basecamp har sydd sammen en opplevelse som maksimerer sjansene. Første kvelden overnatter du i gamme på Fangststasjonen, 10 kilometer utenfor Longyearbyen. Her serveres middag og historier deles. 

På den mørke himmelen har du gode muligheter til å se nordlys når været er klart. Denne kvelden legger du deg på saueskinn, i en varm sovepose med rundt 100 huskyer som holder isbjørnvakt på utsiden.

Øvrige netter sover du godt på Basecamp Hotel i Longyearbyen.

Aktiviteter

Basecamp har satt sammen et utvalg av sine mest populære aktiviteter. Er det nok snø, blir det hundekjøring i Bolterdalen, hvis ikke blir det fottur. Brevandring på Longyearbreen med hodelykt på truger hører også med, samtidig som du er sikret fritid til å utforske Longyearbyen på egenhånd.

Basecamp Explorer har alle detaljene om turen på sin hjemmeside