Opplev Svalbards dype fjorder

Foto: Frank Andreassen

Tar du med deg vennene dine til Thon Hotel Lofoten i vinter, kan dere både fiske, vandre og padle. Men også spise godt og kose dere i en overraskende trivelig småby.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Bli med Basecamp Explorer inn i den arktiske villmarken ombord i seilskuta Linden på et fem dagers eventyr.

Skonnerten «Linden» seiler i sommer hver uke på tokt på Svalbard. 12 gjester og mannskap blir en tett sammensveiset gjeng. Ruta går dit været er best, dit hvalrossen går i land og der isbjørnen har blitt sett, kort sagt dit det er best å seile akkurat nå.

Les også: Isfjord Radio – en utpost ved Nordpolen

Høyarktiske landskaper

Fjellene på Svalbard er annerledes enn på fastlandet; monumentale pyramider reiser seg fra fjordene, og sandsteinslagene kan leses tydelig av som i en bløtkake. Breene møter fjorden i massive brefronter, og om sommeren raser ofte hele fronten ned i fjorden og blir til issørpe og isflak.

Kystene har ingen spor etter menneskelig aktivitet, naturen hersker uutfordret.  

Les også: Kajakkpadling på toppen av verden!

Polarlomvi, hvalross og isbjørn

De store fuglefjellene befolkes av den svarthvite polarlomvien med den elegante hvite streken over øyet. Under klippene venter polarreven på at unger skal falle ut av reirene. Hvalrossen har faste steder der den går i land under gunstige værforhold.

Les også: Bli med på 4 dagers vandring i Svalbards fantastiske natur

Hele veien studeres strendene og isflakene nøye fra båten for å få øye på kongen av Arktis, isbjørnen. Seilbåter glir stille gjennom landskapet og forstyrrer ikke, så sjansen er stor for å komme nært innpå dyrelivet. Skjønt ingenting er garantert i naturen.

(Artikkelen fortsetter under bildegalleriet)

På tur på tundraen

Hver dag går man i land på et nytt sted for å gå på tur. I strandsonen ligger drivved og rester etter 1600-tallets hvalfangst og 18-1900-tallets ishavsfangst. I sørvendte lier stikker de bittesmå blomsterplantene, slik som svalbardvalmuen, rødsildra og den nesten flate dvergbjørka, opp av grusen. Terrenget er umerket, ujevnt og stedvis bratt, men utsiktspunktene belønner for innsatsen. Etter rundt 3 timer bærer det tilbake til «Linden» med gummibåt.

Kapp Linné

Ytterst i Isfjorden, på Kapp Linné, ligger Isfjord Radio, som en gang var livsviktig i radiokommunikasjonen til det vinterisolerte Svalbard. I satelittalderen har Isfjord Radio fått en ny rolle, nemlig som luksusutpost. Bak de røffe, værbestandige ytterveggene skjuler det seg komfort, stil og eleganse. Her serveres kun den beste maten, laget av gourmetkokker med michelinstjerner, og man slapper av i komfortable omgivelser.

Les mer om 5-dagerstoken på basecampexplorer.no