RiB-tur til Hella:

Havstrøm og «ukjent» gamleby

Foto: greengoldofnorway.no

I praktfullt fjell- og fjordlandskap like ved Tromsø ligger utfartsstedet Hella med gamle hus fra Tromsø og den sterkeste strømmen i Hurtigruteleia. Bli med på en fartsfylt båttur til tromsøværingenes yndlingsutfartssted.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Tromsø ligger omgitt av høye fjell og vannveier i alle retninger. Fra havna i Tromsø sentrum setter kapteinen stor fart og suser over bølgetoppene sørover til Rystraumen, et trangt sund under 1100 meter høye tinder.

Les også: Fartsfylt fotosafari i midnattssol

Havstrøm

Vel framme slakkes det av, og båten glir sakte inn i Rystraumen. Dette er den sterkeste strømmen i Hurtigruteleia, og alt etter flo og fjære er det strømvirvler og fossende vann i sundene på hver side av den grønne, lille Ryøya. Stimer av sild og sei lokkes inn av all småfisken strømmen drar med seg, og ternene stupdykker ned i vannet, så her ute er det livlig.

Les også: Dra til sjøs i Lofoten!

Strandhogg ved gamleby

Strandhogg gjøres på Hella, som er en samling gamle hus reddet fra rivning i Tromsø sentrum. Kaffepausen skjer ute på bergene, og det er tid til å kikke på de gamle husene, hoppe på svabergene og kanskje ta en rask svømmetur før turen går tilbake til Tromsø.

Les også: Festivalsommer i Nord-Norge

Verdt å merke seg

  • Passasjerene får varmedress, så man kan stille i vanlig fritidstøy
  • Kaffe, te og muffins serveres på Hella
  • RiB-båter passer for alle med full førlighet og en kropplengde på minst 140 cm
  • Det er like morsomt å kjøre RiB i dårlig vær som i full sol, imidlertid blir turen avlyst om vinden er for sterk
Bli med til en av Nord-Norges best bevarte hemmeligheter, nemlig det idylliske utfartsstedet Hella der Tromsøs eldste bebyggelse er gjemt unna. Foto: Bård Løken
Bli med til en av Nord-Norges best bevarte hemmeligheter, nemlig det idylliske utfartsstedet Hella der Tromsøs eldste bebyggelse er gjemt unna. Foto: Bård Løken

Flyttet husene ut av byen for å bevare dem

Historien om Hella startet på 1960-tallet da flere gamle hus i Tromsø var truet av forfall og rivningsiver. En av byens ildsjeler mente at de gamle husene best kunne tas vare på ved å flytte dem ut av byen. Tromsø Arbeiderforening tok på seg ansvaret, og etter hvert ble det foreslått å flytte flere hus utover til Straumhella.

I 50 år har Hella vært et populært friområde og utfluktssted for Tromsøværingene, og samtidig er det et stolt minnesmerke over gamle Tromsø. Svabergene ned mot Rystraumen utgjør ypperlige fiskeplasser, mens utsikten til fjellet Bentsjordtinden, havet og øyene rundt gjør Hella til et godt sted å være.

Fly til Tromsø med Widerøe! 

 

LES OGSÅ: