På vinterekspedisjon til Nordkapp

Foto: Norway North Cape Mountains

Ønsker du å dra til verdens ende? Da er

Nordkapp ditt nærmeste alternativ. Gjør du det om vinteren, kan det til og med bli nordlys. Sett av litt god tid, det kan jo bli storm!

Forfatter: Knut Hansvold/NordNorsk Reiseliv

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Scandic Hotel Bryggen sørger for et komfortabelt opphold i Honningsvåg

Nordkapp på  71°10′N er Europas ytterpunkt i nord. Følg snøplogen ut dit midt på vinteren, eller vær tøff og ta det hele på skuter. De aller tøffeste tar det på truger.

Verdens ende – et mål for alle reisende

En ekte reisende oppsøker verdens store forberg, kappene ved enden av kontinentene; Kapp Horn, Kapp det gode håp og Nordkapp. Europas nordlige ytterpunkt er en 307 meter høy klippe som styrter dramatisk i havet. Herfra ser man nordover ut i intet og vet at man ikke kommer lenger. Reisen til Nordkapp er imidlertid verken lang eller farefull lenger, så et klassisk sommerbesøk kan oppfattes som for enkelt for en seriøs reisende. Derfor skal man reise om vinteren, det er nemlig ikke for hvem som helst.

Med kolonne til Nordkapp

Veien til Nordkapp stenger når snøen kommer. Imidlertid finnes det en mulighet til å komme hit; to ganger om dagen er det kolonnekjøring opp til platået. Plogen kjører foran, og så følger det en rutebuss og eventuelle andre som vil være med opp. Kolonnen om dagen byr på fantastisk utsikt over kysten, selve Nordkapp og Nordishavet. Om kvelden kan man dra opp hit for å forsøke å se nordlyset. En ekte reisende ville vurdert å ta begge turene.

Skuter, ski, ATV

Man kan jo gjøre enda mer av en ekspedisjon ut av det. Fra Skarsvåg, verdens nordligste fiskevær og den bosettingen som er nærmest, kan man kjøre på skuter opp. Dette er faktisk ingen maratondistanse, så har du lappen får du det til. Har du ikke lappen, kan du sitte på med reisefellen din. Noe sprekere, men langt fra Børge Ousland-nivå er å gå dit på ski eller på truger. Har snøen blåst bort fra platået, er ATV, eller firehjuling, en mulighet.

Scandic Nordkapp

Nordlys på Nordkapp

Lysene i Nordkapphallen er dimmet, men den ikoniske globusen er tent. Stjernene lyser, og månen speiler seg i Nordishavet langt der nede. Først ser man en dis mellom stjernene, så begynner det å bevege seg. Er man heldig, er snart himmelen dekket av grønne bånd, rosa i kanten. Noen ganger eksploderer himmelen i en korona, med stråler av lilla, rosa, grønt og hvitt i alle retninger. Nå er jo klarvær på Nordkapp langt fra noen selvfølge, men med litt flaks kan du oppleve det ytterste for en reisende; nordlys på Nordkapp.

Les også:  Mørketid er fargetid

Polart lavtrykk

Noen ganger hver vinter, og på svært kort varsel, utløses et ubendig raseri når kaldlufta fra Nordpolen siger sørover mot det lunkne vannet i Golfstrømmen ute i Barentshavet. Som ut av en sekk overfalles Finnmarkskysten av det som nå er blitt døpt polare lavtrykk. Hurtigruta ligger på reia og rir stormen av, Widerøe omdirigerer flyene til Finland og bommen går ned på samtlige riksveier langs kysten. Da kommer du ikke til Nordkapp, faktisk kommer du ikke noe sted. Som alle andre raserianfall i Finnmark er det imidlertid fort over, og stillheten etterpå kan være betagende vakker, med hele husvegger dekket av snø og fokkskavler i bisarre former. Det gjelder å ha en fleksibel timeplan, så kanskje man kan dra opp dagen etter.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Scandic Hotel Bryggen sørger for et komfortabelt opphold i Honningsvåg

Værfast

Skulle været utsette nordkappturen en dag, er det mye artig du kan gjøre i Honningsvåg. I den lune sørhellinga av Magerøya går det fint an å være ute når det stormer på Kappa. Du kan kjøre ATV, firehjuling, til nærmeste fjelltopp. Skuterturer i landskapet av fjorder og lave, bratte fjell er også spennende. Landskapet passer også fint for trugeturer.

Honningsvåg

Basen for nordkappekspedisjonene er og blir Honningsvåg. Dette lille bysamfunnet med 3000 innbyggere ble i sin tid kalt for «Lille Chicago», siden aggresjoner og hormoner av og til strømte fritt under trålerbesøk. I dag er farenivået på det legendariske utestedet «Nøden» imidlertid skuffende lavt, men lokalbefolkningens smittende humør, overveldende snakkesalighet og grafiske humor henger igjen.

Komfortabelt

Om nordkappturen føles som en ekspedisjon, er overnattingen på Scandic Hotel Bryggen midt i Honningsvåg av det behagelige slaget. De har også en god restaurant hvor man kan feire at man har kommet seg helt til Nordkapp. De assisterer også med alt som har med utflukter å gjøre.