Salten er et landskap for late sjeler

Foto: Emil Sollie

Må det skje noe hele tida? Måler vi ferien i antall selfies og instagram-postinger? Et alternativ er å skru ned tempoet, pleie seg selv og ta det rolig. Og da kan du reise til Salten.

Tekst: Knut Hansvold, NordNorsk Reiseliv

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Ikke bare overtid, mobiler som aldri holder kjeft og unger som skal på aktiviteter; nå er selv ferien blitt et arbeidskrevende ork med interkontinentale flyturer, køståing ved de store attraksjonene og krav om bilder på insta. Kanskje på tide å snu på flisa og rett og slett gjøre ingenting?

Trenger du å slappe av, skal du reise til Salten

Salten, landet mellom Polarsirkelen og Tysfjorden midt i Nordland, er full av øyer, fjorder, fjell og isbreer. Byen Bodø summer av travelhet, og trafikkåren E6 går gjennom den indre delen. Ellers er det ganske stille rundt i Salten, den praktfulle naturen er utenfor turiststrømmen. Selvsagt er ikke Salten en veiløs villmark, her bor folk overalt, men de lever hverdagslivet sitt og snakker om alminnelige ting. Sånt er det mye ro og hvile i.

Naustholmen
Intet er så fredelig som ei øy i havet. På Naustholmen kommer du nær naturen. Foto: Naustholmen Adventure Island

 

Den eldste terapien i Nord-Norge er en tur i fjæra

Nordpå går alle i fjæra. Vi balanserer på de store steinene, skrever over tangvaser, samler fine steiner og skjell og kaster flyndre. Så setter vi oss på en stein og ser utover på båter som går forbi, på solgangen eller på skyenes femti gråsjatteringer. Høre de illsinte ternene, kjenne lukta av salt i neseborene og følge bølgene ut og inn over fjæresteinene; sådan bortkastet tid er deilig.

Det uforanderlige i kulturlandskapet får deg til å slappe av

Innenfor kysten ligger de grønne, grøderike jordbruksbygdene. Gå langs en bygdevei, eller lån deg en sykkel. Gamle sjåer (skjul) med gress på taket, naust og båtstøer i fjæra, storkenebb og geitrams som kranser slåtteengene; her har menneskene bodd i tusen år. Kulturminnene er mange og noble; Elias Blix’ kirke i Gildeskål, det gamle handelsstedet på Kjerringøy eller Sigarshaugen i Steigen. Disse stedene er gamle sentra, men i dag går hovedveiene utenom dem. Det betyr at du kan nyte dem i ro og fred.

 

Gildeskål. Foto: Marit Elise Solbakken
Gildeskål. Foto: Marit Elise Solbakken

Evig synger skogene

Innlandet i Salten, bak den mektige Svartisen, er tørt og sommervarmt. Lyse, lette furuskoger innbyr til de korte, deilige turene. Sett deg på et nedfallstre og hør at det er absolutt helt stille. Om ikke gjøken galer på forsommeren, da. Skulle du ha funnet veien til Junkerdalsura, kan du sette deg på en stabbe og se på orkideer.

Søk tilflukt på fjellet

Sulitjelma helt oppe på fjellet ved svenskegrensa har de fine, korte turene i fjellterreng. Virksomheten i de gamle gruvene har stilnet, og igjen står fargeglade hus fra tidlig 1900-tall omgitt av mektige fjell. Det er noe eget ved steder som var mer enn de er, sporene setter fantasien i sving.

Steigen. Foto: Terje Johansen

Det er mye terapi i hverdagslivet

Et undervurdert avslapningstips er å gå på den lokale nærbutikken. Pump deg en kopp kaffe i kaffekroken, sett deg på plaststolen og se hverdagslivet i bygda utspille seg; eldre menn som drikker kaffe mens kona handler og unger som maser om is. Om du prater med noen eller drikker traktekaffen i taushet, blir litt etter som det faller seg.

La deg stelle pent med

I gamle dager, før man kunne sette seg på et fly, var ferie for byfolk å losjere hos bygdefolk en skranglet busstur unna. Frokost og middag ble servert til faste tider, og så kunne gjestene gå turer og puste inn landlufta som ble ansett som ekstra sunn. I dag finnes disse stedene fremdeles; noen har vaskevannsfatene i behold, andre har latt meny og design følge med tida. Atter andre steder er nye, moderne og design-preget. 

Se vår liste over avslappende overnattingssteder for å finne ditt tilfluktssted i Salten.

 

På VisitBodø får du tips fra lokalkjente og 10 lokale turfavoritter.