Salten – mennesker og kultur

Foto: flightseeing.de

Salten-kulturen møter oss i 9000 år gamle svaneristninger, og i street art i Bodø, i Kjerringøys fornemme salonger og i samekåtene på fjellet, i gjæret sei og i elegante sjokoladebiter.

Tekst: Knut Hansvold, NordNorsk Reiseliv

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Midt i Nordland, mellom Saltfjellet og Polarsirkelen i sør og Tysfjorden og Vestfjorden i nord, ligger Salten. Bli med på en runde rundt i Salten-kulturen, her venter mange overraskelser.

Den gamle Salten-historien

Helleristningene på Leiknes er 9000 år gamle og viser forunderlig naturtro elger, rein, spekkhoggere og svaner. Tuvsjyen ved Saltstraumen gjør steinalderen levende med steinalderhåndverk, jordgammer og mat rundt bålet. På Vollmoa i Steigen finnes noe så sjelden som restene av en militærforlegning fra jernalderen, det er i alle fall hovedteorien. Like ved ligger tinghaugen, hvor Steigartinget samlet håløygene, og Steigen kirke fra middelalderen. Kirken i Gildeskål, hvor salmedikteren Elias Blix ble døpt, regnes imidlertid som den eldste i Nord-Norge, fra tidlig på 1100-tallet. Bodin kirke i Bodø er fra 1200-tallet.

Foto: Ernst Furuhatt

Kystkulturen

Salten ligger ut mot den fiskerike Vestfjorden, og fisket preger mye av Saltens kultur og historie. Kjerringøy, Hamsuns Sirilund, er dronningen av handelssteder med sine velbevarte interiører og noble fremtoning, alt betalt av fiskehandelen. Selsøyvik i øymylderet i Rødøy er derimot ikke noe museum, her er det gamle handelsstedet fremdeles sentrum for all aktivitet på øyene. Det nye jektefartsmuseet i Bodø er viet det som en gang var landets økonomiske hovedpulsåre, fisketransporten fra nord til Bergen og videre ut i verden. Rognan er båtbyggerbygda, her inne finnes nemlig virket til nordlandsbåtene. På Støtt har det gamle handelsstedet blitt en god restaurant, mens de 14 fastboende på Myken har eget whiskydestilleri. Disse stedene var en gang i sentrum i fiskehandelen, men har nå funnet nye roller.

Samisk kultur

Samisk kultur er urgammel i Salten, og finnes ennå i små lommer i området. I Nord-Salten snakkes lulesamisk i små samfunn, og språket blir videreført til barna. På Àrran (samme ord som vårt «arne») i Tysfjord finnes en omfattende utstilling om det samiske samfunnet i Tysfjord. Her kan du også være med på samisk glamping. Pitesamisk ble tidligere snakket i midtre og sørlige deler av Salten, men lever nå bare på den svenske sida av grensa.

Foto: Leon Karlsen

Krigen i Salten

mai 1940 fløy bølge etter bølge av tyske bombefly inn over Bodø, og på to og en halv time ble hele sentrum og de fleste bolighus ødelagt. Historien kan oppleves på Nordlandmuseet og på Flymuseet. Mye lenger ble pinen for de sovjetiske og jugoslaviske fangene som bygde vei og jernbane over Saltfjellet under grusomme forhold fra 1942 til krigens slutt.

Blodveimuseet på Rognan har en manende utstilling om fangene. Under Kobbelv Vertshus ligger det en tunnel som var del av et av Hitlers prestisjeprosjekter, nemlig Polarbanen, en smalsporet jernbane mellom Fauske og Narvik. Batterie Dietl i Steigen er et stort og velbevart kystfort. Kanonene som en gang sto her var så kraftige at ingen allierte skip turte å gå inn i Vestfjorden.

Gjenreisning og kald krig

Gjenreisningen etter 2. verdenskrig skjedde under økonomisk knappe tider, men ved hjelp av landets beste arkitekter. Resultatet er en rettlinjet, funksjonalistisk stil som er blitt kraftig oppvurdert de siste årene.  Bodøs sentrum har flere arkitektoniske landemerker fra denne tida, for eksempel rådhuset, domkirken og Grand Hotel. Boligområdet Svenskebyen var en gave fra Sverige, og er enhetlig utformet med typehus i tre fra 40-tallet. Bodø var også i fokus under U2-affæren i 1960, da amerikanerne landet med sine spionfly på flyplassen. Denne historien fordypes på Norsk Luftfartsmuseum.

Norsk Luftsfartsmuseum. Foto: Ernst Furuhatt
Norsk Luftsfartsmuseum. Foto: Ernst Furuhatt

Kunst i landskap

Hamsunsenteret på Hamarøy er noe så sjelden som en bygning som tolker litteratur. Knut Hamsuns figurer er innesluttede, men fylt av sterke følelser. På samme måte er bygget høyt og stramt, men følelsene kommer til uttrykk som en balkong gul av sjalusi, som skjeve vinkler og tepper som møter veggen. Det enestående prosjektet Skulpturlandskap Nordland forsyner nesten alle kommunene i Salten med en original skulptur, noen reiser rundt og ser på alle. En annen kunstrunde går til fots, i Bodø blomstrer nemlig gatekunsten, street art’en, med fargerike veggmalerier av internasjonale kunstnere.

Møsbrømlefse er en varm lefse fylt med brunost smeltet i melk.
Møsbrømlefse er en varm lefse fylt med brunost smeltet i melk.

Gjæret sei og flytende brunost

Noen av Saltens matspesialiteter lovsynges i høye toner av sine hengivne tilhengere, og møtes med dyp avsky av forbitrede motstandere. Gammelsalta sei er ubløgget (dvs. at blodet ikke er fjernet) sei lagt lagvis med salt i tønner og gjæret et års tid. Møsbrømlefse er en varm lefse fylt med møsbrøm, altså brunost smeltet i melk. Så brettes den sammen som en konvolutt og overhelles med rømme og smør i et skikkelig laktosesjokk. Vi kan innestå for at begge smaker fullstendig himmelsk, men skulle dette være for sterk kost, er det mye annet godt. Bodø byr på et imponerende utvalg gode restauranter, og til dessert foreslår vi en av Craig Alibones nydelige sjokolader.

Les mer på visitbodo.com/museumattraksjoner