Støtt – en nødhavn for reisende

Foto: Frank Andreassen

Støtt er et ørlite kystsamfunn helt nord i det helgelandske øymylderet, mellom Svartisen og Storhavet. Hit kommer reisende som søker ro og avslapning i behagelige, historiske omgivelser.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,pinterest,mail" morebutton="2" sharebtn_func="2" sharebtn_style="icon" fixedwidth="yes" fullwidth_fix="30" counters=0 style="icon_hover" point_type="simple"]

En gang i tida var Støtt et knutepunkt på kysten. Før fiskerne la ut på åpent hav rundt forberget Kunna, la de til i den lune havna på Støtt. Det rike handelsstedet var altså et sted å ta pulsen på Nordlandskystens gang.

I dag er Støtt et lite, avsides kystsamfunn med 30 innbyggere, travelheten har flyttet annetsteds.

Widerøe flyr deg til nærmeste flyplass, som er Bodø Lufthavn.

Les også: Utværet Lånan – naturopplevelser i ærfuglens rike

Dundyner og herremåltid

De bevarte husene på det gamle handelsstedet er nennsomt restaurert i empirens lyse farger, med svungne biedermeierkommoder og lysekroner. Ekte dundyner ligger i de gamle sengene.

I Restauranten Gammelbutikken serveres nordnorske delikatesser, som bacalao og dampet kveite, fra området. Tilberedning og vinutvalg speiler handelsstedets internasjonale forbindelser. Slikt noe fremmer den gode samtalen.

Les også: Drømmesykling på Helgeland

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Daglig leder ved Støtt Brygge, Eva Andersen, ønsker deg velkommen til det lille kystsamfunnet i nord! Foto: Støtt Brygge

Les også: Nordnorsk historie – vikinger, tørrfisk og krigsdrama

Kos og ro

Gå en tur for å se på båtene i havna, og fortsett til knausene ut mot havet. Herfra ser du Træna, Værøy og Lofotodden på en god dag.

Pisker regnet i ansiktet, kortes turen med en kaffekopp inne.

Les også: Da Nord-Norge ble norsk

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Støtt Brygge på Meløy er vakker og bærer en lang historie. Foto: Flightseeing.de

Støtt brygge kan selvsagt tilby alt som er tøft og fartsfylt, fra RiB til brevandring, men for mange reisende er Støtt fremdeles en nødhavn for ro og avslapning. Akkurat som for fiskerne for 100 år siden.  Det er enkelt og raskt å komme seg til Støtt. Støtt ligger midt i leia, i Meløy kommune og helt lengst nord på Helgelandskysten.

Les også: Reis med de lokale i Nordland

På hjemmesidene til Støtt kan du se alt du kan oppleve, og mer om hvordan du kommer deg dit.

Foto: Heidi Steiro
Støtt Brygge har en helt spesiell historie. For hundre år siden var stedet et viktig knutepunkt. Nå er det 30 fastboende på det lille stedet. Foto: Heidi Steiro

Les også: Hemnes – skaperglede mellom smul sjø og evig snø

Lyst på tilbud og inspirasjon til hvor du bør reise i Nord-Norge?