Støtt – en nødhavn for reisende

Foto: Heidi Steiro

Støtt er et ørlite kystsamfunn helt nord i det helgelandske øymylderet, mellom Svartisen og Storhavet. Hit kommer reisende som søker ro og avslapning i behagelige, historiske omgivelser.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

En gang i tida var Støtt et knutepunkt på kysten. Før fiskerne la ut på åpent hav rundt forberget Kunna, la de til i den lune havna på Støtt. Det rike handelsstedet var altså et sted å ta pulsen på Nordlandskystens gang.

I dag er Støtt et lite, avsides kystsamfunn med 30 innbyggere, travelheten har flyttet annetsteds.

Widerøe flyr deg til nærmeste flyplass, som er Bodø Lufthavn.

Les også: Utværet Lånan – naturopplevelser i ærfuglens rike

Dundyner og herremåltid

De bevarte husene på det gamle handelsstedet er nennsomt restaurert i empirens lyse farger, med svungne biedermeierkommoder og lysekroner. Ekte dundyner ligger i de gamle sengene.

I Restauranten Gammelbutikken serveres nordnorske delikatesser, som bacalao og dampet kveite, fra området. Tilberedning og vinutvalg speiler handelsstedets internasjonale forbindelser. Slikt noe fremmer den gode samtalen.

Les også: Drømmesykling på Helgeland

Daglig leder ved Støtt Brygge, Eva Andersen, ønsker deg velkommen til det lille kystsamfunnet i nord! Foto: Støtt Brygge
Støtt Brygge i Meløy er vakker og bærer en lang historie. Foto: Flightseeing.de

Kos og ro

Gå en tur for å se på båtene i havna, og fortsett til knausene ut mot havet. Herfra ser du Træna, Værøy og Lofotodden på en god dag.

Pisker regnet i ansiktet, kortes turen med en kaffekopp inne.

Les også: Da Nord-Norge ble norsk

Støtt brygge kan selvsagt tilby alt som er tøft og fartsfylt, fra RiB til brevandring, men for mange reisende er Støtt fremdeles en nødhavn for ro og avslapning. Akkurat som for fiskerne for 100 år siden.  Det er enkelt og raskt å komme seg til Støtt. Støtt ligger midt i leia, i Meløy kommune og helt lengst nord på Helgelandskysten.

Les også: Reis med de lokale i Nordland

På hjemmesidene til Støtt kan du se alt du kan oppleve, og mer om hvordan du kommer deg dit.