Opplev Nord-Norge på to hjul

Foto: Espen Mortensen

Sykkel og fly er den ideelle kombinasjonen når du vil oppleve hva Nord-Norge har å by på om sommeren.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
I Vesterålen står høydepunktene i kø for deg som velger å oppleve dem fra sykkelsetet. Dette bildet er fra Hadsel. Foto: Trym Ivar Bergsmo
I Vesterålen står høydepunktene i kø for deg som velger å oppleve dem fra sykkelsetet. Dette bildet er fra Hadsel. Foto: Trym Ivar Bergsmo

Det er rett og slett perfekt å oppleve Nord-Norge på sykkel. Med denne reisemåten får du maks ut av utsikten og naturopplevelsen – i ditt eget tempo. Du kan tråkke av gårde innover vidda, langs holmer og skjær, opp fjellet eller rett og slett bare tråkke rundt i byen. Her finnes noe for alle, enten du er interessert i å sykle rolig mellom gallerier, museer, butikker og spisesteder, eller du er en milsluker som teller fjelltopper, leter etter tøffe sykkelstier og rolige fiskevann, med termos og matpakke i sykkelveska.

Høres dette ut som noe for deg? Da bør du vurdere Widerøes konsept Fly and Bike, som sikrer god logistikk og maks tid på det du har kommet for å gjøre: sykle og være på ferie!

Les også: Drømmesykling på Helgeland

 

Plukk opp sykkelen på flyplassen

Hele poenget med Fly and Bike-konseptet er du kan bestille sykkel i forkant. Denne kan du plukke opp på flyplassen etter at du har landet, slik du ellers gjør med en leiebil. For deg som har lyst til å oppleve flere steder fra sykkelsetet, er det perfekt å kombinere Fly and Bike med Widerøes Norge Rundt-billett. Konseptet er selvfølgelig tilgjengelig for alle andre typer billetter også.

I dag kan du bestille Fly and Bike på følgende steder i Nord-Norge: Alta, Andenes, Brønnøysund, Hammerfest, Leknes, Røst, Sandnessjøen, Stokmarknes, Svolvær og Tromsø.

Mange turmuligheter i Alta

Alta tilbyr flott sykkelterreng, med kort vei fra sentrum til nærkontakt med fjell, fjord – og Finnmarksvidda. Utvalget av stier er stort og variert, fra familievennlige turer til kompliserte og krevende ruter for de tøffe og mer erfarne. Du kan sykle på egen hånd, eller delta på organiserte turer på noen timer, hele dagen eller mange dager.

I Alta bør du også ta veien innom Alta Museum – verdensarvsenteret for bergkunst. Alta har Nord-Europas største konsentrasjon av bergkunst laget av jeger- og fangstfolk, med helleristninger og malerier som ble laget for helt tilbake til 7000 år siden.

Drahjelp i Hammerfest

Dersom du er engstelig for at sykkelturen blir tung og svett, kan du i Hammerfest leie el-sykkel som gir deg god drahjelp opp bakkene. Dermed kan du på konfortabelt vis sjekke ut attraksjoner som Energihuset, Isbjørnklubben, Meridianstøtten og byfjellet Salen med utsikt over hele byen før du begir deg ut i vill, arktisk natur. Stikk innom turistinformasjonen og sikre deg noen gode, lokale turforslag.

Hammerfest har ellers et aktivt miljø for terrengsykling, så her er det mange muligheter til å utforske naturen rundt en av verdens nordligste byer.

Hval-og natursafari i Vesterålen

Vesterålen ligger helt nord i Nordland og dekker fem ulike øyer, alle knyttet sammen med bruer og tuneller. Med utgangspunkt i flyplassen på Stokmarknes kan du oppleve flott natur, et yrende fugleliv og spennende hval- og natursafari.

Trafikken er størst om sommeren, men antallet biler på veiene i Vesterålen er likevel nokså moderat, med unntak av E10. En annen ting som er supert i dette området, er at veiene i sin tid ble bygd der folk bodde, og det var ved havet. Det er derfor kun få steder med særlig stigning. Her kan man altså sette seg på sykkelsetet, tråkke i vei og forvente postkortmotiver omtrent rundt hver sving.

Hva med en sykkeltur på Helgeland, med De syv søstre i bakgrunnen? Foto: Terje Rakke
Hva med en sykkeltur på Helgeland, med De syv søstre i bakgrunnen? Foto: Terje Rakke

Apropos øyer, unn deg noen dagers øyhopping når du er i området, til for eksempel verdensarvøya Vega og Dønna, og la hjulene rulle mens du nyter natur og kultur i skjønn forening.

Tromsø – en ekte sykkelby

Tromsø er sykkelbyen som til og med har sin egen sykkelfestival i juni! Kommunen har for lengst startet arbeidet med å tilrettelegge for syklister og skape kultur for sykling, så her kan du trygt la pedalene føre deg mellom Ishavskatedralen, fjellheisen, museer, handlegater og uteliv.

Du trenger heller ikke å sykle langt før du kommer deg «ut på landet». Ta for eksempel turen rundt Tromsøya, en fin og flat tur i svært kort avstand fra byen. På turen kan du i tillegg til å sykle rett til fjæra, få med deg en rekke severdigheter. Svipp innom Nordnorsk Vitensenter, Botanisk hage, eller Tromsø Museum.