Familieferie med smak av dannelse!

Foto: Halvor Hilmersen / Helgeland Reiseliv

Det er mange som drømmer om å kunne ta med familien på en reise der alle har god tid til å være sammen og kan gjøre meningsfulle aktiviteter i fellesskap.

Ønsker du deg meningsfulle, glade feriedager med hele familien? Vil du gjøre barna kjent med sitt eget land? Her er løsningen som kan hjelpe! Vi har satt sammen en stor bukett av spennende og meningsfulle opplevelser for familier på «dannelsesreise» i vår nordligste landsdel.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Det er nemlig ikke bare de kongelige som drar på «dannelsesreiser» med hele storfamilien. Stadig flere ønsker at barn og barnebarn skal få se og forstå Norges historie og bli fortrolig med våre gamle tradisjoner.

Å bli kjent med sitt opphav skaper stolthet og engasjement. Og når man opplever historien med egne sanser, huskes den lenger og gjør sterkere inntrykk. Reiser hele familieflokken sammen, gir det i tillegg felles minner for et helt liv.

Les også: Nord-Norge for barnefamilier – bli med løs mysterier!

Hva er den perfekte dannelsesreise for akkurat deres familie?

Samtlige attraksjoner og opplevelser vi tipser om her, er egnet for barn og voksne som reiser sammen.

Som en rød tråd gjennom alle forslagene finner du opplevelser knyttet til landsdelens kultur og tradisjoner. Samtidig er det rom for å gå på leting etter egne familiehistorier eller å dyrke spesielle familieinteresser om dere skulle ha det.

Velg og vrak blant temaer og opplevelsesforslag, og sett sammen den perfekte dannelsesreisen for deres familie! For i nord er det mye å lære og masse å oppdage!

Haier, monstertorsker, tørrfisk og gull

Vet eksempelvis barna at en av verdens største, kjøttetende haier lever i Nord-Norge og bærer det litt komiske navnet Håkjerring? Eller at en torsk kan bli like lang som en voksen mann og veie over 40 kg?

Visste du at Norges rikdom ble bygd på fisk? At den første kjente fiskeeksportøren var en nordnorsk vikinghøvding på 800-tallet? At Nidaroskatedralen i Trondheim ble bygd med inntekter av tørrfisk fra nord? Eller at nordnorsk fisk i dag metter mennesker over hele kloden?

Ta turen innom besøkssenteret for oppdrett og akvakultur i Vesterålen. Eller kanskje dere heller vil ut på havet og fiske selv og deretter nyte en lang sommernatt under midnattssola på en av Nord-Norges mange hvite sandstrender? Det er nok av opplevelser å ta av!

Les også: Nordland – opplev verdens vakreste kyst

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Foto: CH-Visitnorway.com
Familie på Bleikstranda på Andøya. Foto: CH-Visitnorway.com
Foto: Hvalsafari Andenes
Hvalsafari i Andenes er spennende både for store og små. Foto: Hvalsafari Andenes

Luftfart, krigshistorie og polaroppdagelser

Det er fantastisk å fly propellfly med panoramautsikt over det nordnorske landskapet, det vet alle som har reist med Wideroe. Men visste du at den korteste ruta til Widerøe bare tar 10 minutter å fly? Eller at de smarte sebrastripene på Widerøes flypropeller vekker oppmerksomhet over hele verden?

Kjenner barna til at USA under andre verdenskrig planla å utstyre tusenvis av flaggermus med bomber som skulle sette fyr på Japan? Eller kjenner de egentlig navnet på nordmannen som var førstemann både gjennom Nordvestpassasjen, på Sydpolen og på Nordpolen?

Ting som dette lærer dere om på Luftfartsmuseet i Bodø og på Polarmuseet Tromsø, men også på mange av de lokale museene rundt om i landsdelen.

Les også: Gi familien luft under vingene i sommer!

Norsk Luftfartsmuseum er Norges nasjonale museum for luftfart. Foto: Norsk Luftfartsmuseum

Kunsten å kysse ville dyr

Har du tenkt på at seler har bart? Det er nok derfor det kiler så fælt når de kysser deg på munnen. På Polaria i Tromsø kan du møte svømmende seler og lære om havet i nord og de arktiske fuglene og dyrene som lever der. Der kan også familien adoptere sin egen sel og bidra til forskningen på disse flotte dyrene.

I elgparken ved den mektige Svartisen kan dere kysse et betydelig større dyr om dere vil, nemlig en elg.

I den fabelaktige Polar Park i indre Troms kan den som våger til og med kysse ville ulver! Alle de arktiske dyrene som bor i denne parken kan man uansett se på nær, men trygg avstand. Og skulle barna deres være litt skeptiske til dyr, vil de sikkert ha glede av å kose med en utstoppet isbjørn på Isbjørnklubben i Hammerfest i stedet. For ikke å snakke om å se fisk og sjøpattedyr i sitt rette element på Lofotakvariet.

Astronomi og nordlysforskning

Har du sett rett opp i en stjernehimmel full av nordlys mens du ligger i en myk liggestol midt på sommeren? Det kan du gjøre under himmeldomen på Nord-Norsk vitensenter i Tromsø. Også her er det masse å lære.

Vet barna for eksempel at en bil som kjører i 96 km/t uten å stoppe vil bruke mer enn 48 millioner år på å nå den nærmeste stjernen til jorda? At kraftig nordlys flere ganger har slått ut kompassnåler og navigasjonsutstyr over hele Nord-Norge? Eller at en forskningsrakett som ble skutt opp fra Andøya i 1995 ved en misforståelse holdt på utløse en verdensomspennende atomkrig?

Slike historier får dere høre om også på Norges eneste romskip «Romskipet Aurora» på Andenes i Vesterålen eller i kjelleren til Nordlyskatedralen i nordlysbyen Alt

Foto: Andøya Space Center
På Andøya Space Center får barna blant annet lært om Norges eneste romskip, Aurora. Foto: Andøya Space Center

Lær å leke som i gamle dager

La barna få en pause fra spillebrett, skjerme og mobiler! Har barna deres lært å leke Boksen går, Sisten, Hauk og due, Prikkedøden, Slåball eller Titten på hjørnet? Kan de bygge Olabil og snekre fuglekasse? Gå på stylter og løpe hinderløype? Skyte med pil og bue? Fiske småfisk fra brygga og sløye selv? Hvis ikke har dere voksne en mulighet til å introdusere gamle, gode leker på turen.

Bor dere på campingplasser, kan dere sette av en ettermiddag eller fem til felles lek ute, eller innendørs om det skulle finne på å regne. I tillegg kan dere besøke museer og attraksjoner som setter fart på fantasien og tar dere med på en reise bakover i tid, for eksempel Dagmars dukkemuseum i Lofoten eller Borg vikingmuseum der dere kan prøve dere i vikinglek.

Har du forresten tenkt på at de aller eldste skapelsesberetningene vi har, er de eldgamle helleristningene? På verdensarvsenteret for bergkunst i Alta (kobles til artikkel om Alta museum) kan dere vandre sammen på svabergene og forsøke å knekke koden på hva de ulike symbolene egentlig betyr. Det er en morsom og intellektuelt utfordrende lek for både liten og stor.

Les også: Møt Bædi og Børdi i sommer!

Gammel kystkultur i smellvakre omgivelser

Vet barna at det finnes hundrevis av spennende nordnorske eventyr? Eller at nordnorske barn helt ned i 7-års alderen tjener gode penger på skjære torsketunger? At det fantes lokale nessekonger som en gang i tiden eide alt og alle rundt seg, og at mange av de flotte husene deres fortsatt står her? Eller at førstereismatrosene måtte hilse med lua til de store trollfjellene ute i havet når skuta passerte?

I Lofoten kan dere besøke fiskeværet Å og fiskeværsmuseet der.

I Kjøllefjord i Finnmark kan du bo på det fascinerende Foldabruket og leve midt i den gamle kystkulturen. Levende kystkultur finner du for øvrig langs hele den nordnorske kysten.

Dere kan også gjøre som statsministeren vår, ta med familien til late dager i Hamn i Senja.

Til lokalavisa forteller Erna følgende:

– Som familie var dette vår beste ferie. Vi har vært mange steder rundt om i verden, men minnene fra Senja og Midt-Troms er de beste. En rotur i Hamn hvor vi kunne se ned i krystallklart vann med sola oppe om kvelden har satt sine inntrykk både hos oss og barna.

Les også: Mosjøen fra oven – zipline og via ferrata

Les også: Lofoten og Vesterålen: Langsomme sykkelturer i lyse netter

Naturattraksjoner i nord

Vet barna hva som er Norges nasjonalfjell? Eller at det finnes fortryllede fjell med spennende historier og til og med hull tvers igjennom seg?

At Saltstraumen i Nordland er verdens sterkeste malstrøm, og at man i tidligere tider trodde havmonsteret Kraken levde der?

Elvebåtturer i Nord-Troms eller kongekrabbesafari i Finnmark gir også en opplevelse av den nordnorske kulturen og de store naturrikdommene landet i nord byr på.

Samisk kultur og historie

Nord-Norge er også i høyeste grad samisk, med alt det spennende og lærerike denne kulturen står for. Ulike samiske opplevelser kan du få flere steder i nord.

Finnmarksvidda er forøvrig et fantastisk turområde om du vil ta med familien på en natt i telt og prøve fiskelykken i noen av de mange tusen vannene som finnes her.

Nord-Norge er full av spennende aktiviteter og opplevelser for store og små. Ta turen med hele familien mens dere kan! Planlegg deres egen reiserute her.

 God dannelsesreise! Vi er helt sikre på at den blir minnerik!