Ta gjengen med på båttur i vinter!

Foto: Runde Nilsen

Nordlysjakt i klare vinternetter, trekke storskreien under lofotfisket eller dra på sightseeing med båt i smul skjærgård; ta med flokken din til sjøs.

Forfatter: Knut Hansvold/NordNorsk Reiseliv

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Det nordnorske landskapet, det rike havet og det overjordiske nordlyset, alt dette er best fra båt. Leier du din egen, kan du dra dit du vil.

Kom deg på havet.

Turen til Nord-Norge er ikke fullkommen uten å leie båt. Når mange reiser i lag, kan man gå sammen om å leie en båt som tar dere med på akkurat den turen dere har drømt om. Den nordnorske vinteren byr på helt egenartede opplevelser, og her har du noen ideer for deg og gjengen din.

Sightseeing

Å ta seg fram på land i Lofoten og Vesterålen er noe nymotens. Til alle tider har folk kommet sjøveien, og det er sånn øyrikene skal oppdages. De kvasse fjellene dekket av snø rager over skjærgården med holmer, seilingsmerker og fyrlykter, samt skarver som dykker fra klippene. I Lofoten ligger de tette fiskeværene i sterke farger vendt mot sjøen, mens innersida av Vesterålen har bondegårder i rekke langs fjæra. Det er alltid noe nytt å se, og havørn, nise, springar og til og med spekkhogger kan ofte ses fra båten.

Opplev det storslåtte nordnorske landskapet. Foto: Bård Løken

Fisketur om vinteren

Det er et merkelig fenomen: Tett etter vintersolverv, når vinteren er på det kaldeste, kommer torsken nedover fra Barentshavet for å gyte. Havet er fylt av liv, noen ville si av kjærlighet, når milliarder av fiskeyngel klekkes og driver nordover med Golfstrømmen. Dette er noe du og gjengen må være med på! La snøret gå ut, kjenn at det nøkker, få skreien om bord og bli med på å lage blodfersk skreimølje med torsk, lever og rogn.

Legg turen til Nord-Norge i vinter. Foto: Reiner Schaufler

Nordlystur med båt

I klare vinternetter er det noe eget å legge ut mellom snøkledde fjell som avtegner seg mot stjernehimmelen. Her gjelder det å kle seg godt mens båten glir gjennom det nattestille landskapet. Lysene fra en bosetting langt der inne og de røde og grønne lanternene fra fiskebåtene er for svake til å forstyrre nattesynet. Tvert om ser du mye mer enn du ville trodd. Alle følger med på himmelen, hver stjerne blir gransket med blikket. Noen av stjernene rett over hodet er som i en dis. Snart blir disen til et bånd fra sørvest til nordøst, så dukker det opp et bånd til, og fargen får en anelse elektrisk grønn.  Plutselig stryker det en grønn flom langs et av båndene, det er rosa i kanten, og lysshowet er i gang. Stråler i grønt, rosa, hvitt og lilla i alle retninger, og fra båten ser man nordlyset speile seg i sjøen.

 

La dere fortrylle av det vakre nordlyset! Foto: Roger Johansen

Lei en båt

Lødingen Skyssbåtservice AS har et bredt utvalg av båter med ulik kapasitet. En liten vennegjeng kan leie en rask liten sak for noen timers tur, et større lag kan leie Lofotferga eller Alba som tar opp mot 100 passasjerer, da kan det til og med bli dans på dekk.  De opererer langs kysten fra Bodø i sør til Tromsø i nord.

LES OGSÅ: