Foto: LP Lorents

Ta med gjengen til Svalbard i vinter

Har du vært med vennene dine på skiferie og i Berlin, er det kanskje på tide å snu på flisa. Longyearbyen kan høres tøft ut, men er mye behageligere og lettere å nå enn mange tror. Men følelsen av å være kommet lenger nord enn alt kan derimot loves.

Tekst: Knut Hansvold, NordNorsk Reiseliv

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Longyearbyen er både en utpost i Arktis og en småby med 2400 sjeler og alle bekvemmeligheter. 

Dette er det nordligste stedet du kan reise til med rutefly, skal du lenger nord, må du utruste en ekspedisjon. En reise til Svalbard er imidlertid lett å organisere, og hit kan alle dra. 

Ekstra morsomt blir det om du tar med vennegjengen til Svalbard. Da kan dere gjøre ting dere sikkert ikke gjør hjemme, slik som skuterkjøring, hundekjøring og isgrotting

Samtidig må det settes av rikelig tid til å slappe av, spise godt og kose seg sammen. Knapt noe sted har så mye utendørsmoro som Svalbard, og da blir kosen etterpå ekstra trivelig.

Les også: Slik lager du en perfekt vennetur til Nord-Norge

Nordlysvinter, tussmørket og midnattssola – lyset er aldri kjedelig

På toppen av planeten er lysforholdene ekstreme. I slutten av august forsvinner midnattssola, og ganske raskt sniker nattemørket seg inn. 

I oktober faller dagslyset svært skrått inn, og bader landskapet i gylne toner. 26. oktober går sola under horisonten i sør, men ennå er det ikke helt mørkt midt på dagen. Tussmørket kan være et fargespill som farger toppene i rosa, sølv og gull, og rett før det blir helt mørkt, bades fjord og fjell i et vidunderlig, blått, gjennomsiktig lys. 

I desember og januar er det imidlertid mørkt, helt mørkt, selv midt på dagen. Tussmørket er tilbake i februar, og 8. mars feires soldagen med stor festivitas i Longyearbyen. Nå går det raskt mot lysere tider, og i slutten av april skinner midnattssola over hvitt vinterlandskap. På Svalbard snakker man gjerne om nordlysvinteren og solvinteren, de to vintrene oppleves nemlig som svært ulike i rytme og stemning.

Les også: Mørketid – fargetid

Et nydelig fargespill svøper toppene i rosa, sølv og gull, og rett før det blir helt mørkt, bades fjord og fjell i et vidunderlig, blått, gjennomsiktig lys. Foto: Kvabbe Grevlingsti

Verdens nordligste reisemål, Svalbard, er et helt spesielt nordlysreisemål, med mange klare netter med optimale forhold for å oppleve nordlyset. Foto: Kvabbe Grevlingsti

I nordlysvinteren er Svalbard seg selv

Midtvinters er det færrest på besøk på Svalbard. Nordlyset, månen og stjernene som lyser opp fjellene og fjorden er imidlertid et overjordisk vakkert syn dere ikke må gå glipp av. 

Det er også nå svalbardianerne lever hverdagslivet sitt. Det finnes et imponerende utvalg fritidsaktiviteter, både på Huset og det nye kulturhuset er det stadig noe som skjer. Ut over vinteren finner en rekke fester og festivaler sted, fra mørketidsblues når sola forsvinner via matfestivalen Smak Svalbard og Kunstpause til Polarjazz i januar til den store solfesten i mars. Blant annet.

 

Solvinteren er den aktive tida

Når sola først kommer, tar den skikkelig tak, og snart er dagene lange. Da henger svalbardianerne børsa over skuldra og kaster seg på skuteren. 

Været er litt mildere og mer stabilt, og snøen ligger dyp. Det er også flere turister, møter og konferanser, og Svalbard får et travlere preg. Svalbard Skimaraton er en styrkeprøve for skifolket sist i april. 

Utvalget av organiserte turer på Svalbard er stort, og skuterne står på rekke og rad – klare for å ta dere med ut på en opplevelse for livet. Foto: 

De fargerike husene på Svalbard er i sterk kontrast til de snøkledde fjellene. Foto: 

Rundt Longyearbyen ligger den store lekegrinda

På Svalbard kommer de opplevelsene som vennegjengen kommer til å mimre om når dere sitter på gamlehjem. Ta en skutertur over fjordisen, innover Longyearbreen, ut til Barentsburg eller kanskje helt til østkysten. 

Hundekjøring med hodelykt en vinterkveld på tundraen høres rart ut, men du ser faktisk både fjellene, fjorden og stjernehimmelen. Longyearbreen fryser til en kompakt isklump om vinteren, og da kan du ta deg fram i smeltevannskanalene under isen. 

Vennegjenger bør velge de mindre krevende turene, slik at alle kan være med. Man må under ingen omstendighet forlate byen på egen hånd, da kan man fort bli isbjørnmat. Utvalget av organiserte turer er imidlertid stort, og da er det helt trygt å være med. 

Hvem som helst får nemlig ikke være guide på Svalbard, nivået på sikkerhet og informasjon er svært høyt.

På Svalbard kan du også se en nordlysgodbit

Det er ørkenaktig tørt på Svalbard, med mange klare netter. Dermed er sjansene store for å se nordlyset. I desember-januar er det mørkt selv midt på dagen, og man kan se det sjeldne dagnordlyset. På fastlandet i Nord-Norge er det jo lyst midt på dagen, så det er bare Svalbard som kan varte opp med denne godbiten.

 Det samme nordlyset man kan se på det nordnorske fastlandet er imidlertid også synlig på Svalbard helt ut til slutten av mars.

Visit Svalbard

Det er enkelt å dra til Svalbard selv midtvinters

Det er flere gode overnattingstilbud på Svalbard, både god hotellstandard og enklere gjestehus. Det er godt om plass midtvinters, mens solvinteren fylles fortere opp. Det går fly både fra Oslo og Tromsø, og både Norwegian og SAS flyr hit. I nordlysvinteren er det lett å få rabatter, mens en liten vennegruppe bør være tidlig ute med bestillinger for solvinteren. Det finnes et stort antall aktiviteter hele året som kan bestilles på nett hos www.visitsvalbard.com . De har også mye nyttig og artig på sida si.

Foto: Jan Hvizdal

Kos og hygge hører med

Longyearbyen har et imponerende utvalg gode spisesteder hvor dere kan feire at dere har vært på tur. Huset, Longyearbyens gamle samfunnshus, har en gourmetrestaurant med en gigantisk vinkjeller i permafrosten. 

Funktionærmessen restaurant, der funksjonærene en gang spiste, er blitt en av landet beste spisesteder. Ellers finnes det pene restauranter, pizza, asiatisk mat og burgersjapper, byens 53 nasjoner setter også spor i utelivet. 

Verdens nordligste mikrobryggeri inviterer til ølsmaking. Utelivet er overveldende rikholdig, og i helgene er stemningen feststemt, vennlig og inkluderende, og besøkende tas meget vel imot. Siden Svalbard er skattefritt, koster brusen også litt mindre enn hjemme. Shopping inngår også, på Svalbard er det nemlig ikke moms. Spesielt kan det være lurt å se etter klær og utstyr for å være ute i, siden kunnskapen om temaet er særdeles god her oppe.

Visste du at

Svalbard er avgiftsfri sone, ergo får du alt du handler her til taxfree-priser. ​